Därför är det så populärt med städuppdrag

Därför är det så populärt med städuppdrag

Allt fler kunder bokar städhjälp hemma av Veteranpoolen och allt fler pensionärer tycker att det är det perfekta uppdraget. Här möter vi Ann-Christin Hallberg som både städat under stora delar av sitt yrkesliv och sedan valt att fortsätta med det efter pensionen på Veteranpoolen, bara för att det är så roligt.

Flera av hennes vänner menar att hon bör skriva en bok med alla städknep hon lärt sig genom åren. Själv tycker hon mest om att hjälpa äldre att få det rent hemma.

– Det är ett så himla tacksamt arbete, säger hon.

Det händer att Ann-Christina tänker: ”Åh, idag ska jag få träffa den kunden” då hon vaknar på morgonen.  Och så blir hon glad och fylld av energi. Hon gillar nämligen verkligen sitt jobb som städare. Ann-Christin har jobbat hos Veteranpoolen i Helsingborg i mer än fyra år och åker ut till sina kunder ungefär tre dagar i veckan.

– Jag gillar ordning och reda och kan bli skogstokig om det slarvas. För mig är det mycket viktigt att göra ett bra jobb, säger hon.

Hon berättar att städningen ibland kan ha blivit eftersatt hemma hos de gamla och sjuka hon besöker. Även om de har hemtjänst. Och det gör henne mycket illa berörd och inte sällan arg. Därför tycker hon det känns så bra att städa riktigt ordentligt.

– Jag brukar fråga om det går bra om jag städar som jag brukar göra hemma hos mig. Oftast säger de ja, och då går jag över allt ordentligt. Jag använder mig mest av naturliga städmedel som bikarbonat, ättika och vinäger.

Egentligen hade inte Ann-Christin tänkt att ha städning som yrke – hon utbildade sig först till frisör och startade egen salong. Men efter en trafikolycka fick hon problem med ryggen och klarade inte av att stå böjd invid frisörstolen hela dagarna. Då beslutade hon sig att gå vidare och via ett jobb inom vården hamnade hon till slut på ett städbolag och blev snabbt städledare. Mycket tack vare sitt driv.

– Därefter startade jag egen städfirma och drev den fram till 1990 då började jag arbeta hos min man på ett kontor med 70 anställda. Trots det behöll jag några privata städningar och omsorg om de som var sjuka. Min inställning är att problem inte finns om man inte skapar dem. Är man bara positiv så ordnar sig det mesta.

Ann-Christin blir inte sällan vän med sina kunder och hjälper dem ibland även när hon inte jobbar.

– Ska jag ändå ut på en promenad så frågar jag om de inte vill följa med. Det är så viktigt att få komma ut ur lägenheten. På nyårsafton bjöd jag hem en av mina kunder på en tidig nyårsmiddag. Inte ska hon behöva sitta ensam på nyår. Jag behandlar andra som jag själv vill bli behandlad, säger hon.

För henne har stödet hon fått från Veteranpoolens kontor i Helsingborg varit viktigt för att hon jobbat så länge hos dem. Hon har också fått flera nya vänner bland kollegorna på Veteranpoolen, som hon trivs jättebra ihop med.

– Jag släpper inte in vem som helst innanför min dörr, men dessa tre damer är det ordning och reda på. Det gillar jag, säger hon.