Det våras i trädgården

Det våras i trädgården

Hallå där Rikard Skoglund, du har nyligen tagit över ett av våra kontor i Stockholm och har över 20 år som trädgårdsmästare med dig i bagaget. Vi har haft en mild vinter och våren börjar nu ge sig till känna. Så vad kan man göra i trädgården så här års, vill du ge oss dina allra bästa tips?

– Att driva ett Veteranpoolen-kontor ska bli jättespännande och jag hoppas definitivt att jag får väl användning av mina trädgårdskunskaper när jag ska sälja trädgårdstjänster till våra kunder. Självklart delar jag med mig av mina tips.

Kan man möblera om i trädgården?

– Precis som man målar om och möblerar om inne går det utmärkt att göra det även med växter i trädgården. På våren går det bra att gräva upp och flytta växter för att skapa nya kombinationer och färgsättningar – ombyte förnöjer.

Hur gör man om man vill ha nya växter? 

– Nu är det även dags att så frön till sommarens blomsterprakt eller till köksträdgårdens primörer. Förgro till exempel potatis i köksfönstret, så den hinner bli klar till midsommarsillen.

Kan man verkligen beskära träd redan nu?

– Många träd går att beskära tidig vårvinter som till exempel äppel- och päronträd men man ska vänta med körsbär och plommon till juli, augusti och september. Beskär man dem för tidigt kan man skada dem. Men anlita ett proffs så behöver du inte ligga sömnlös över det. Vill du ha fler tips om hur man beskär ett träd, klicka här.

Alla drömmer vi om den perfekta gräsmattan – vad börjar man med? 

– Så fort gräsmattan börjar torka upp kan man med varsam hand plocka bort gamla löv och kvistar. Men det är viktigt att vara försiktig så man inte skadar den.

Vad är de vanligaste misstagen man gör i sin iver att komma igång?

– Att man städar i rabatterna för tidigt. Låt löv och blast ligga kvar och skydda tills den värsta kylan lagt sig. Och att man beskär rosorna för tidigt – vänta tills björkarna fått sina musöron. Har man ömtåliga växter är det klokt att skydda dem från den starka vårsolen med skuggväv.

Är det något mer man kan tänka på så här års?

– Ja, ta fram dina trädgårdsverktyg och gör rent, slipa och smörj upp. Det finns inget värre än att jobba med slöa och rostiga verktyg. Och sist men inte minst – ut med trädgårdsmöblerna och njut – våren är en underbar tid.

Rikards bästa tips
Rikards bästa tips
  • Gräv upp och möblera om
  • Så frön och förgro t ex potatis
  • Beskär vissa träd
  • Städa gräsmattan men försiktigt
  • Städa rabatterna när värsta kylan lagt sig
  • Skydda ömtåliga växter från vårsolen
  • Tvätta, slipa och smörj dina verktyg