Möt Jan Fredriksson, veteran och vvs-proffs

Möt Jan Fredriksson, veteran och vvs-proffs

Efter att ha pausat från sitt yrke som rörläggare i hela 30 år så återupptog Jan Fredriksson från Umeå det när han gick i pension. Hos Veteranpoolen. Jag var lite orörlig i början men nu går det fint, säger Jan.

Det är inte så underligt som det låter. Jan började sin yrkesbana som rörläggare men kände efter 15 år att kroppen inte skulle orka ytterligare 30 år i yrket.

– På den tiden var det ett tungt yrke. Vi arbetade med gjutjärnsrör och många tunga moment så axlar, rygg och knän tog stryk, säger han.

För att skona kroppen sadlade Jan om och blev säljare i VVS-branschen på Danfoss och de sista åren före pension sålde han pumpar för Grundfos. Han trivdes bra som säljare och i 30 år kom han att resa runt i stora delar av norra Sverige. Jobbet medförde att han träffade mycket folk och fick många kundkontakter.

– Man blev som en vän och kompis med många kunder, säger han.

När det blev dags att gå i pension så konstaterade Jan ganska omgående att den tidigare så välfyllda almanackan nu gapade ganska tom.

– Visst, jag tränar gärna. Cyklar mycket. Men det kan man inte göra varje dag. I alla fall inte i min ålder, säger Jan.

Så såg han en annons på Facebook att Veteranpoolen sökte hantverkare. Varför inte, resonerade han och sökte. Nu har han arbetat i nästan tre år för Veteranpoolen och hunnit med omkring 150 uppdrag. I början kändes kroppen lite stel och ovan vid kroppsarbete.

– Jag minns att jag hade kramp i händerna efter min första dag. Jag kunde knappt hålla i kniv och gaffel på kvällen, skrattar Jan. Men det gick snabbt över, tillägger han.

Jan gillar att röra på sig. I många år åkte han mycket skidor. Han hann med Vasaloppets öppna spår fyra till fem gånger och även det riktiga Vasaloppet avverkade han samt en mängd andra långlopp. Numera är det mest cykel som gäller.

– Dagen efter jag fyllde 70 år cyklade jag loppet Halvvättern på 15 mil och veckan därpå deltog jag i Vätternrundan som är 30 mil, säger han.

Jan trivs väldigt bra med att arbeta för Veteranpoolen. Han uppskattar de kollegor han får arbeta ihop med och givetvis alla trevliga kunder, både gamla och unga. Det mest belönande med jobbet tycker han är den tacksamhet de lite äldre visar.

– Det kan vara svårt att få tag på hantverkare som vill ta småjobb, som att byta en blandare, dessutom kan det bli väldigt dyrt. Därför är de äldre ofta så tacksamma när man kommer. Och det är mycket stimulerande, säger Jan.