En pigg 77-åring som ofta är ute och cyklar

En pigg 77-åring som ofta är ute och cyklar

Hans Wilensjö är 77 år och cyklar åtminstone 5 mil i veckan. Kanske är det därför han orkar ta uppdrag av mer fysisk karaktär, som att måla om hela hus eller att bygga altaner på 80 kvadratmeter. Den goda fysiken la han grunden till tidigt.
– Jag gjorde En Svensk Klassiker redan 1975. Men då var jag ung och vacker. Nu är jag bara vacker, skrattar Hans.

Hans gick i pension förhållandevis tidigt – redan vid 60 års ålder. Det var dock inte frivilligt, dammsugarfabriken han jobbat på i 25 år slog igen och Hans var en av de totalt 519 personer som då fick se sig om efter annat att göra. Hans fick dock avgångsvederlag då han var över 60 år, så han var inte tvungen att söka nytt jobb. Det blev istället att han hjälpte till i sin frus godisaffär i Västervik.

– För några år sedan hörde en kompis av sig och frågade om jag hade lust att göra ett litet jobb ihop med honom för Veteranpoolen, berättar Hans. Han tyckte det lät roligt och tackade ja.

– Det blev lite som på jobbet förr i tiden. Man tjatar, ljuger lite för varandra, drar dåliga vitsar och arbetar tillsammans, säger Hans.

Och så har det fortsatt – även om alla uppdrag inte görs ihop med kompisen. Men i somras målade de om ett fritidshus ute i Västerviks skärgård tillsammans.

– Det var för ett äldre par som inte längre kunde göra det själva. Det tog en vecka, jag tog ställena som man bara kommer åt med stege medan min kompis tog de man kan nå från marken. Han säger att han har höjdskräck. Men jag tror han överdriver, skrattar Hans.

Annars har Hans specialitet blivit altaner. Första han byggde var på 20 kvadratmeter – den senaste var på över 80. Oftast fungerar det så att han och någon från Veteranpoolens kontor åker ut och kikar på jobbet. De pratar igenom ordentligt med kunden, tar bilder och mäter. Sedan tar Hans med sig virke och annat material efterhand som behövs för att bygget ska komma vidare.

– Ibland får man inviga altanen med en kopp kaffe ihop med beställaren. Det känns bra.

Många av kunderna är äldre. Hans ser det som en viktig del i jobbet, att prata med uppdragsgivarna.

– Man tänker kanske inte på det när man själv har partner och kanske barn, men många är ensamma vid köksbordet. Det är inte alltid lätt. Därför är vi en grupp gubbar som varje tisdag klockan nio cyklar Västervik runt. Vi tar med kaffe och cyklar mer på gamla kostigar än på asfalt, säger Hans.

Nästa uppdrag för Veteranpoolen blir att lägga om taket på en friggebod – ett jobb som kräver viss vighet. Men Hans räds inte.

– Det är klart man är lite stelare nu, när man var yngre var man mer likt en apa. Men det går bra, säger han.

VILL DU SNACKA JOBB MED OSS?

Vill du snabbt veta mer och få koll på vilka roliga uppdrag vi har där du bor – gör en enkel intresseanmälan. Helt utan att du låser upp dig.

Ja jag vill veta mer