BOKTIPS:  Ett gott liv – en kokbok med smarta tips för seniorer

BOKTIPS: Ett gott liv – en kokbok med smarta tips för seniorer

Hallå där… Margareta Frost-Johansson på Hushållningssällskapet – du och dina kollegor har skrivit kokboken ”Ett gott liv” som riktar sig speciellt till seniorer. Varför behövs den? 

– Målet med vår kokbok ETT GOTT LIV är att ge inspiration och bidra till matglädje och livskvalitet för seniorer. Kokboken ska överraska och motivera med ett tydligt pedagogiskt upplägg och stor insikt om de utmaningar som ofta uppstår kring aptit och matglädje på äldre dar. Vi vill också inspirera till matglädje även då aptiten tryter genom recept på näringstäta och goda rätter. Ingen mat gör nytta om den inte hamnar i magen.

Behöver man tänka extra på vad man äter när man blivit senior?

– Ja och nej. Många seniorer är mycket aktiva långt efter 65 och då kan man fortsätta att äta som man alltid gjort. Man när man kommer upp över 65 så sker en viss förändring av ämnes-omsättningen, och det är inte ovanligt att man blir mindre aktiv och därför äter mindre. Får man inte i sig tillräckligt med mat kan det leda till ofrivillig viktnedgång och minskning av muskelmassa som i förlängningen kan ge ett försämrat hälsotillstånd. På grund av åldersförändringar ökar behovet av protein, en viktig faktor att tänka på för att behålla musklernas styrka och funktion. När man kommer upp i 75-årsåldern är det också viktigt med till exempel d-vitamintillskott.

Vilka är dina bästa tips för att få i sig den energi man behöver om aptiten tryter?

– Ät mindre portioner men oftare. I boken har vi massor av tips på bra och enkla mellanmål. En god matig macka är ett exempel eller en smoothie med kesella eller kvarg. Båda ökar proteinintaget på ett enkelt sätt. Ett riktigt mellanmål är mycket bättre för orken än om du bara tar en kopp kaffe och en kaka. Ett annat tips är att göra små förändringar i måltider du gillar. Om du till exempel brukar äta havregrynsgröt till frukost får du i dig mer proteiner om du kokar gröten på mjölk i stället för vatten. Det blir dessutom mycket godare tycker många.

Hur har boken tagits emot?

– Jättebra! Den är nästan slutsåld så vi ska göra en andra tryckning snart. Vi har också fått en förfrågan om att skriva en uppföljare som ska rikta in sig mer specifikt på lunch- och middagsinspiration för äldre. ”Ett gott liv” är mycket bredare och innehåller recept på allt från frukost, luncher, middagar och kvällsmat till mellanmål, aptitretare och efterrätter.

FAKTA

Boken ”Ett gott liv” innehåller 170 enkla och lättlagade recept som presenteras med matbilder och enkla beredningstexter. Boken bygger på appen Matfröjd som är gratis att ladda ner till telefonen. Recepten och boken är skapade av Eleonor Schütt, Cecilia Sassa Corin och Margareta Frost-Johansson från Hushållningssällskapet Västra.

PRENUMERERA PÅ JOBBTIPSET

Få smarta tips om jobb och pension, intressanta reportage och lediga uppdrag direkt till din inbox.

BLI VETERAN

Det är enkelt att komma igång, gör en intresseanmälan till ditt närmaste kontor, så återkopplar vi till dig med mer information inom kort!