Nya RUT-regler utan (s)olidaritet för äldre

Nya RUT-regler utan (s)olidaritet för äldre

Regeringen utvidgar RUT-avdraget. Nästa år får svenskarna avdrag för att skicka smutstvätten till tvätteriet eller att köra gamla möbler till secondhand-butiken. Som marknadschef på ett av Sveriges största tjänsteföretag är jag positiv till RUT-reformen. Ja, positiv är en underdrift – RUT är en förutsättning för att vi ska kunna sysselsätta de 6000 veteraner som valt att fortsätta jobba och bidra till samhället genom oss.

Men i pandemins spår har en Kafkaliknande situation uppstått, som sätter fingret på hur det komplicerade regelverket kring RUT riskerar sätta krokben för både kunder, företagare och folkhälsan. Vi har många äldre kunder som behöver extra stöd i vardagen. Det handlar om att få hjälp att gå till affären för att handla mat, besöka apoteket eller banken. Här är RUT-reglerna tydliga – avdrag får endast göras om kunden följer med och handlar.

När pandemin bröt ut ombads personer över 70 år att undvika mataffärer. Men, om kunden inte är med i affären – inget RUT. Hjälper vi en kund att handla en gång i veckan blir månadskostnaden generellt mellan 800–900 kronor med RUT-avdrag. En betydande, men ändå hanterbar, summa för många äldre. Utan RUT-avdraget sticker kostnaden iväg till mellan 1600–1800 kronor i månaden. Ohållbart för de flesta. Så när nöden är som störst, när våra äldre kunder verkligen behöver oss, tvingas vi alltså säga att priset plötsligt dubblats, då RUT inte längre gäller. Tro mig – det känns inte bra i magen.

Skatteverket gör inga avsteg, så vi räknar nu på att själva bjuda våra kunder på RUT-avdraget om de behöver hjälp att handla. Men den kalkylen är svår att få ihop, ju mer vi jobbar desto mer pengar skulle vi förlora. Knappast en långsiktigt hållbar företagsstrategi.

Det är lovvärt att staten jobbar med att utveckla RUT-reformen, men Sverige behöver inte ett ytterligare avdrag för att över- och medelklassfamiljer ska få kläder billigt hemlevererade från kemtvätten. På kort sikt behöver vi en RUT-lättnad under pandemin, så att vi kan handla mat och apoteksvaror åt våra äldre kunder. På lång sikt behöver vi ett enklare regelverk så att tjänsteföretag kan förenkla vardagen för äldre. Varför inte införa RUT på att sätta upp en tavla, montera en gardinstång eller köra bort trädgårdsavfallet?

Gustav Jakobsson

Marknadsansvarig

Veteranpoolen AB