Städa stugor i fjällen – populärt bland nyblivna jobbonärer

Städa stugor i fjällen – populärt bland nyblivna jobbonärer

Hallå där Benny Ståhl, du driver Veteranpoolen verksamhet i Jämtland och när du fick uppdraget av Skistar att städa stugor i fjällen var det många pensionärer som var på hugget. Varför är just detta uppdrag så populärt?

– Det beror på flera olika saker men efter en lång tid i karantän är det nu många pensionärer som vill ut och vara mer aktiva igen – man vill röra på sig och träffa andra.

Vad går uppdraget ut på?

– Vi åker gemensam buss upp till stugorna och jobbar alltid i små team – så uppdraget är väldigt socialt. Byn vi jobbar i är en av de lugnare familjeorterna så det brukar vara enklare städning. I genomsnitt jobbar man 20-40 timmar i månaden och bara vissa dagar i veckan – så man är inte upplåst.

Vad säger pensionärerna själva?

DN gjorde ett stort reportage om pensionärer som jobbar extra med just detta uppdrag som exempel. Två av mina nyblivna jobbonärer Nina Larsson och Monika Mattsson berättar att den stora drivkraften är just det sociala – men att även möjligheten att själv kunna bestämma hur mycket man vill jobba.

Är det ett tungt uppdrag?

–  Många som kommer till oss och vill jobba lockas av både det sociala och att få chans att röra på sig. Lite som att gå på gym och samtidigt få betalt – även om uppdraget inte är jättetungt. Jag tycker att man kan prova, sedan finns det gott om andra uppdrag också inom t ex hantverk och trädgård.

Inom fjällstugeturismen är det många ungdomar som får sin allra första arbetslivserfarenhet – men nu är även pensionärerna med på tåget. Hur blir det med konkurrensen?

– Vi ger företagare inom turistnäringen ett smidigt komplement när ungdomarna inte räcker till. Vi kan vara allt från en reservpool vid sjukdom till att lösa bemanningen medan ungdomarna fortfarande går i skolan.

Vad händer när säsongen är över?

– Våra medarbetare väljer alltid själva sina uppdrag och de låser aldrig upp sig. Ett exempel är att man börjar på vintersäsongen och blir en del i detta team – och när sommaren kommer hjälper man privata kunder att ta hand om sina trädgårdar eller bygga altaner.

VILL DU SNACKA JOBB MED OSS?

Vill du snabbt veta mer och få koll på vilka roliga uppdrag vi har där du bor – gör en enkel intresseanmälan. Helt utan att du låser upp dig.

Ja jag vill veta mer

Foto: Anneli Åsén

PRENUMERERA PÅ JOBBTIPSET

Få smarta tips om jobb och pension, intressanta reportage och lediga uppdrag direkt till din inbox.

BLI VETERAN

Det är enkelt att komma igång, gör en intresseanmälan till ditt närmaste kontor, så återkopplar vi till dig med mer information inom kort!

Gör en intresseanmälan
Gör en intresseanmälan

Börja med att fylla i ditt postnummer så landar din intresseanmälan till ditt närmaste kontor. Vi ser fram emot att prata med dig.