Städa stugor i fjällen – populärt bland nyblivna jobbonärer

Städa stugor i fjällen – populärt bland nyblivna jobbonärer

Hallå där Benny Ståhl, du driver Veteranpoolen verksamhet i Jämtland och när du fick uppdraget av Skistar att städa stugor i fjällen var det många pensionärer som var på hugget. Varför är just detta uppdrag så populärt?

– Det beror på flera olika saker men efter en lång tid i karantän är det nu många pensionärer som vill ut och vara mer aktiva igen – man vill röra på sig och träffa andra. Och våra pensionärer är fullvaccinerade och har även fått den tredje dosen.

Vad går uppdraget ut på?

– Vi åker gemensam buss upp till stugorna och jobbar alltid i små team – så uppdraget är väldigt socialt. Byn vi jobbar i är en av de lugnare familjeorterna så det brukar vara enklare städning. I genomsnitt jobbar man 20-40 timmar i månaden och bara vissa dagar i veckan – så man är inte upplåst.

Vad säger pensionärerna själva?

DN gjorde nyligen ett stort reportage om pensionärer som jobbar extra med just detta uppdrag som exempel. Två av mina nyblivna jobbonärer Nina Larsson och Monika Mattsson berättar att den stora drivkraften är just det sociala – men att även möjligheten att själv kunna bestämma hur mycket man vill jobba.

Är det ett tungt uppdrag?

–  Många som kommer till oss och vill jobba lockas av både det sociala och att få chans att röra på sig. Lite som att gå på gym och samtidigt få betalt – även om uppdraget inte är jättetungt. Jag tycker att man kan prova, sedan finns det gott om andra uppdrag också inom t ex hantverk och trädgård.

Inom fjällstugeturismen är det många ungdomar som får sin allra första arbetslivserfarenhet – men nu är även pensionärerna med på tåget. Hur blir det med konkurrensen?

– Vi ger företagare inom turistnäringen ett smidigt komplement när ungdomarna inte räcker till. Vi kan vara allt från en reservpool vid sjukdom till att lösa bemanningen medan ungdomarna fortfarande går i skolan.

Vad händer när säsongen är över?

– Våra medarbetare väljer alltid själva sina uppdrag och de låser aldrig upp sig. Ett exempel är att man börjar på vintersäsongen och blir en del i detta team – och när sommaren kommer hjälper man privata kunder att ta hand om sina trädgårdar eller bygga altaner.

Hur många ansökningar har du fått?

Benny Ståhl Veteranpoolen Jämtland
Benny Ståhl

– Bara de senaste månaderna har närmare 40-talet intresserade pensionärer hört av sig och det fortsätter att komma in ansökningar varje vecka. Inte minst i samband med det fina reportaget i DN. Men behovet är stort och det finns rum för många fler.

Vill man ansöka kan man kontakta mig direkt på 063-660 55 80 – eller göra en intresseanmälan online här.

Foto: Anneli Åsén

FAKTA
FAKTA

VILL DU VETA MER – PRENUMERERA PÅ JOBBTIPSET

Starta din prenumeration idag och få smarta tips och fakta om jobb och pension och intressanta reportage direkt i din inbox. Helt utan kostnad – klicka här.

REDO FÖR NÄSTA STEG – FYLL I EN INTRESSEANMÄLAN

Vill du veta mer om just dina möjligheter – fyll i en intresseanmälan så kontaktar vi dig inom en vecka och svarar på alla dina frågor – klicka här

PRENUMERERA PÅ JOBBTIPSET

Få smarta tips om jobb och pension, intressanta reportage och lediga uppdrag direkt till din inbox.

BLI VETERAN

Det är enkelt att komma igång, gör en intresseanmälan till ditt närmaste kontor, så återkopplar vi till dig med mer information inom kort!

Gör en intresseanmälan
Gör en intresseanmälan

Börja med att fylla i ditt postnummer så landar din intresseanmälan till ditt närmaste kontor. Vi ser fram emot att prata med dig.