Pensionerad skogsarbetare fixar utemiljön för Kroon

Pensionerad skogsarbetare fixar utemiljön för Kroon

Ett företag som behöver hjälp med att sköta sin utemiljö och en pensionerad skogsarbetare som vill ha något att göra. Visst låter det som en perfekt kombination. Det är det också. Vi möter veteranen Tommy Karlsson och Krons platschef Jenny Ahlberg i skånska Vinslöv.

Kron är ett bland ytterst få företag som behållit sin tillverkning av städmaterial i Sverige. Jenny Ahlberg berättar att det faktum att deras produkter tillverkas på plats i Skåne uppskattas av kunderna.

– Vi har märkt av att allt fler vill köpa svenskt, berättar hon.

Kron är ett familjeföretag med anor. När Jenny klev in och tog över rollen som platschef efter sin far blev hon den femte generationen Ahlberg i bolaget. Företagets lokaler ligger i den lilla orten Vinslöv två mil väster om Kristianstad i östra Skåne. På området finns gott om gräsmattor och trädgårdsbuskage som behöver hållas efter på sommarhalvåret, från mars in i september.

– Det är lite problematiskt att skapa en säsongstjänst på 40-50 procent för att ta hand om utemiljön. Så lösningen med Veteranpoolen passar oss perfekt, säger Jenny Ahlberg.

Veteranpoolens samarbete med Kron sträcker sig flera år tillbaka. Och förra året klev Tommy Karlsson in i rollen som trädgårdsmästare. Han är uppvuxen i Skåne men har innan flytten tillbaka bott 40 år i Dalarna. Där jobbade han som skogsarbetare i 30 år och röjde kraftledningsgator.

– Vi började uppe i norr och flyttade söderut allt eftersom snön och vintern kom. Inte sällan avslutade vi nere i Halland och Skåne, säger Tommy.

Ett starkt minne han bär med sig från yrkeslivet är den förödelse stormen Gudrun lämnade efter sig vintern 2005.

– Skogen var som ett stort plockepinn. Jag tyckte väldigt synd om skogsägarna då och det var ett mycket farligt röjningsarbete. Det gällde att veta vad man gjorde.

Tommy berättar att skogsarbetet var ett självständigt yrke som krävde att man tog egna initiativ. Också uppdraget för Kron kräver självständighet.

– Man kan inte springa och fråga vad man ska göra hela tiden utan det är viktigt att vara självgående. Du får ha en blick för vad som behöver göras, säger Tommy.

Veteranpoolenuppdraget är dock betydligt mindre riskabelt än att röja skog och består i att klippa gräsytor, kratta grusgångar och hålla efter buskar, bland mycket annat. Och Jenny Ahlberg är tillfreds med upplägget.

– Det blir mycket snyggt i trädgården och Tommy är jätteduktig.

Båda ser gärna att samarbetet fortsätter – det passar ju båda så bra.

– Jag har inte ro att bara sitta still, säger Tommy Karlsson.

 

PRENUMERERA PÅ JOBBTIPSET

Få smarta tips om jobb och pension, intressanta reportage och lediga uppdrag direkt till din inbox.