Veteranteam bygger ny lekplats i Luleå

Veteranteam bygger ny lekplats i Luleå

När anläggningsföretaget NEKAB i Luleå omgående behövde ett gäng självgående och duktiga snickare kontaktade de Veteranpoolen. Snart var en kvartett veteraner på plats – med en sammanlagd yrkeserfarenheten på gott och väl 100 år.

   – Det är svårt att hoppa in i ett projekt så här, men det var inga problem för dem, säger Marcus Fors på NEKAB.

Den tidigare Kläppenskolan i Luleå har omvandlats till förskola och fritids. I samband med detta behövdes en ny lekplats och markarbetena sköttes av NEKAB. Ett nationellt verkande företag som har sina rötter i Luleå.

– Vi har använt oss av Veteranpoolen tidigare och varit mycket nöjda. De är självgående på ett sätt som är ett måste på en byggarbetsplats, säger Marcus Fors, delägare på NEKAB.

”Kul att jobba och slänga lite käft”

Två av veteranerna som under sommaren arbetade med att snickra ihop den nya lekplatsen är Jan Berglund och Lars Lindkvist. De känner varandra sedan tidigare och berättar båda två hur inspirerande det är att få arbeta, och slänga käft, med jämnåriga.

– Detta är den roligaste arbetsplatsen jag varit på, säger Jan Berglund som under sitt ordinarie yrkesliv jobbat som mekaniker i 43 år på LKAB.

Tillsammans med två andra veteraner arbetade Jan och Lars nästan hela sommaren med att bygga lekplatsen. De uppförde en utomhusscen, byggde pergola, träramper för rullstol och ett förråd. Bland annat.

För Lars Lindkvist är arbetet på Veteranpoolen en nystart i livet. Han berättar att under början av 2000-talet fick han allt större besvär med sitt hjärta. 2013 var läget så allvarligt att läkarna sätte upp honom på väntelistan för transplantation. Sedan gick allt snabbt.

– Redan efter två och en halv vecka fick jag tid för operation. Efter ingreppet, som skedde på Sahlgrenska i Göteborg, gick jag från kolli till nästan helt frisk. Det är rena trolldomen. Och ganska snart kom viljan att göra saker tillbaka, berättar Lars.

Både Lars och Jan pratar mycket varmt om gänget som bygger ihop för Veteranpoolen. Hur roligt de har det och hur alla bidrar till den gemensamma kunskapsbasen med erfarenheter från långa yrkesliv. Lars har precis fyllt 70 och Jan gör det nästa gång – båda säger att de tänker fortsätta arbeta så länge kroppen vill.

– Jag brukar säga att jag nu har chansen att betala tillbaka lite på skatten som bekostade min operation, säger Lars Lindkvist som är Sveriges 537:e person som fått ett nytt hjärta och skrattar.

VILL DU VETA MER – PRENUMERERA PÅ JOBBTIPSET

Starta din prenumeration idag och få smarta tips och fakta om jobb och pension och intressanta reportage direkt i din inbox. Helt utan kostnad – klicka här.

REDO FÖR NÄSTA STEG – FYLL I EN INTRESSEANMÄLAN

Vill du veta mer om just dina möjligheter – fyll i en intresseanmälan så kontaktar vi dig inom en vecka och svarar på alla dina frågor – klicka här

PRENUMERERA PÅ JOBBTIPSET

Få smarta tips om jobb och pension, intressanta reportage och lediga uppdrag direkt till din inbox.