När lammen inte tystnar

När lammen inte tystnar

Vad gör man om man har ett trettiotal får och några flasklamm som behöver tillsyn samtidigt som man måste iväg på jobbresa? Kontakta Veteranpoolen, det gjorde Anders Grankvist, och samma dag hade han fått hjälp.

– Jag satt verkligen trångt till, utan snabb hjälp hade jag fått ställa in min kundresa, säger han.

Anders Grankvist kallar sig själv för fritidslantbrukare. På sin gård nordost om Kristianstad i Skåne håller han får, mest för att det är trevligt och för att bevara landskapet öppet och ljust. Som löneyrke är han konsult med arbetsmiljö som specialitet. Han åker relativt ofta på tjänsteresor och hittills har han alltid kunnat lösa fårtillsynen med hjälp från familj och vänner, men denna gång gick det inte.

Läget var extra känsligt då det i fårflocken fanns en handfull så kallade flasklamm, lamm som inte hade någon mamma som såg efter dem och gav dem di. På vinst och förlust kontaktade Anders Veteranpoolen.

Thomas Norén har jobbat för Veteranpoolen sedan september 2018 och trivs jättebra. Innan han gick i pension hade han under 30 år arbetat hos HSB Skåne som fastighetsskötare. Han kände sig efter ett tag ganska rastlös som pensionär och saknade det sociala livet som kommer med ett arbete. Så han kontaktade Veteranpoolen då en annons dök upp i hans Facebook-föde. När det denna dag ringde och han fick frågan om han kunde sköta får svarade han:

– Javisst, det är inga problem.

Thomas har själv varit fritidslandsbrukare under 80- och 90-talen och har ibland saknat djuren.

– Jag hade visserligen inga får men hästar, så det kändes inte alls konstigt att ta uppdraget, säger Thomas.

Väl på plats på gården fick han se till att de vuxna djuren hade vatten, hö och kraftfoder. Han fick också hjälpa flasklammen och mata dem med mjölkersättning med hjälp av en hink med ”spenar”.

– Under mina vanliga uppdrag från Veteranpoolen är det ofta trädgårdsarbete, jag trivs jättebra. Friheten att kunna välja när och med vad jag vill arbeta passar mig bra, säger han.

Anders Grankvist är imponerad av hur snabbt Veteranpoolen löste krissituationen:

– Verkligen. Det hade inte varit roligt att få ringa mina kunder och ställa in, säger Anders Grankvist.

Även lammen var nöjda meddelar Anders Grankvist.

– Bä, säger ett av dem belåtet.

Thomas Norén har jobbat för Veteranpoolen sedan september 2018 och trivs jättebra.

PRENUMERERA PÅ JOBBTIPSET

Få smarta tips om jobb och pension, intressanta reportage och lediga uppdrag direkt till din inbox.