Alla utejobb ger naturlig social distansiering

Alla utejobb ger naturlig social distansiering

– Det som är tur att det är högsäsong för utearbete, där man kan hålla social distansering på ett naturligt sätt, säger Sofie Jansson som är chef på Veteranpoolens kontor i Uppsala.

Sofie Jansson började jobba på Veteranpoolen efter sin mammaledighet för nio år sedan. En av anledningarna att hon valde att växla spår och prova nytt, var att hon upplevde att kompetens från äldre människor riskerade att gå till spillo.

– Livet efter pension är ju så långt och jag vill vara med och ta vara på kraften hos dem som vill och kan ge mer, säger Sofie.

Kontoret som Sofie driver ligger på ett industriområde i Uppsala. Under förmiddagen har två nya veteraner varit på besök för att få information och instruktioner inför kommande uppdrag. De senaste månaderna har dock varit tuffa. Sofie och hennes kolleger har fått ställa om verksamheten totalt på grund av coronautbrottet.

– Många jobb fryser inne och det blir stopp. Företag skickar ju hem sin egen personal och vår personal. På så sätt har 60 procent av våra företagsuppdrag avstannat. Vi hade också en hel del privatuppdrag med ledsagning på äldreboenden. De är helt borta, berättar Sofie och fortsätter:

– Sen har många av våra duktiga veteraner satt sig själva i karantän. Även om de är under 70 år, kan de ha en närstående som är i riskgrupp. Det gör att vi har mindre personal att bemanna med också.

Många av Sofies veteraner har varit oroliga för vad som gäller och om det är möjligt att jobba trots corona. Sofie och Veteranpoolen har vidtagit flera åtgärder för att möta den oron.

– Vi har skickat ut ett nyhetsbrev med information och svar på vanliga frågor till alla våra veteraner för att skapa en trygghet och för att visa var vi står, berättar Sofie och fortsätter:

– Vi följer Folkhälsomyndighetens direktiv och värnar hälsan hos våra veteraner och kunder. Om en veteran har några som helst symptom får de inte åka ut till kund och det är också viktigt att kunden hör av sig om de känner sig minsta sjuka. För veteraner över 70 år gäller social distansering. Vi vidtar verkligen alla försiktighetsåtgärder.

En positiv omständighet är att våren är här och att mycket av det som kunderna behöver hjälp med görs utomhus.

– Det som faktiskt fungerar är alla trädgårds och utomhusuppdrag. Odling, snickerier och målning. Många vill också ha hjälp med att bygga altan. Just nu är det jättemycket utomhusarbeten och då behöver man ju inte träffa kunden. Vi kan till och med ha kontakt över telefon eller Facetime, berättar Sofie.

Vad har du fått för respons från kunder?

– En jättevanlig fråga är om vi verkligen har verksamhet igång. Men vi har ju många personer som ännu inte fyllt 70, som självklart kan utföra uppdrag, säger Sofie.

Sofie går in till rummet bredvid sitt, där kollegan Mats Harbom jobbar med nya bokningar. Tillsammans konstaterar de att de verkligen längtar till den dag då samhället blir mer normalt igen.

– Man måste försöka vara stabil. Jag brukar tänka att jag ska ta en dag i taget och bara se så långt fram som man faktiskt kan. Kanske kan vi skapa stabilitet och trygghet i den här lilla mikrodelen av världen, säger Sofie.

 

Är du nyfiken på hur det är att jobba som veteran hos Veteranpoolen? Ta kontakt med ditt närmsta kontor eller gör en intresseanmälan direkt så kontaktar vi dig!