Höstlöv kvar eller bort - vi reder ut

Höstlöv kvar eller bort - vi reder ut

Ska de nedfallna höstlöven ligga kvar eller tas bort – därom tvistar de lärda. Vi har pratat med Richard Skoglund, vår egna trädgårdsmästare som med fyra tips ger vägledning i höstrusket.

  1. Lite löv är ingen fara! Till en början  beror det på mängden löv. Har du många träd och buskar så att det blir som ett täcke på gräsmattan så är det mindre bra. Gräsmattan behöver ljus och syre för att må bra. Ligger det länge från höst till sen vår så kan det resultera i döda fläckar i gräsmattan som du sedan måste tillföra jord och så nya gräsfrön.
  2. Strimla ner med gräsklipparen! Ganska sent på säsongen när alla löven fallit av kan du ta fram gräsklippare och strimla löven så mycket som möjligt och sedan låta de ligga kvar. Maskarna älskar det och du återför näring till jord och gräsmatta. Sparar tid och återför på ett enkelt sätt näringen till jorden. Du kan göra detta även i rabatter och med perenna växter.
  3. Ek-löven kräver särskild behandling! Löven från ek har en lång förmultningstid och försurar jorden när de bryts ner, vilket inte är bra för gräsmatta och många fleråriga växter. Däremot så kan du kratta ihop eklöven och slänga in under rododendron och azaleor, konvaljbuske, klockbuske, häxal, kalmia, magnolior, buskrosling och skenkamelia där de kan få ligga och förmultna.
  4. Kompostera och få gratis näring till nästa säsong! Om du vill kratta ihop löv så är det också bra att skilja på eklöven och andra löv när du lägger dem i komposter eftersom eklöven har en lång nedbrytningsprocess som sänker pH-värdet i jorden. Har du möjlighet att spara löven i komposter istället för att köra till ÅVC får du ny fin jord med näring till nästa säsong gratis.

Låt oss göra jobbet

Att ta hand om en trädgård är ett jobb som kräver både tid, passion och tålamod. För att inte tala om kunskap och verktyg. Nästan som ett heltidsjobb. Hela året.

Trädgårdsarbete omfattar allt från gräsklippning och häckklippning till trädbeskärning, och ogräsrensning. Varje säsong har en egen trädgårdskalender.

Se vilka trädgårdstjänster vi erbjuder. Ta reda på vad det kostar efter RUT-avdraget. Fyll i ditt postnummer så får du kontakt med ett kontor nära dig.