Den oväntade presenten på alla-hjärtans-dag – ge bort en omsorgsfull RUT-tjänst till dina äldre föräldrar

Den oväntade presenten på alla-hjärtans-dag – ge bort en omsorgsfull RUT-tjänst till dina äldre föräldrar

Alla hjärtans dag närmar sig med stormsteg och mitt i den årliga jakten på symboliska kärleksgåvor erbjuder Veteranpoolen ett lite oväntat alternativ – att ge bort en RUT-tjänst till sina äldre föräldrar. En RUT-tjänst kan även ge syskon möjlighet att dela på insatserna när geografiska avstånd och tidsbrist sätter käppar i hjulet.

En RUT-tjänst kan både vara ett alternativ till traditionell hemtjänst som man kan ansöka om hos kommunen och ett sätt att förstärka den.

– Som barn oror man sig ofta för sina äldre föräldrar. Kommer de ut, äter de ordentligt, får de sällskap av någon. Med oss kan man komplettera hemtjänsten med att lägga till promenader ett par gånger i veckan, att få komma ut i dagsljuset och få rörelse är viktigt för livskvalitet, säger Cecilia Hellke som driver ett av Veteranpoolens kontor i Skåne.

Inom hemtjänsten talar man om omsorg och ledsagning och hos vissa kommuner erbjuds även fixartjänster – som att sätta upp nya gardiner och att hjälpa till med TV och telefoni. Även om fixartjänsterna på flera håll har prioriterats ned och inte längre finns. RUT-tjänsterna omfattar allt från praktiska till sociala insatser som till exempel städning, tvätt och att klippa gräset till att följa med ut på ärenden.

– Vi kan komma förbi och baka en kaka tillsammans eller se till att det är favoriträtten som fyller lunchlådorna. Det finns mycket forskning som tydligt visar hur viktigt det är att matglädjen inte försvinner för att minska risken för demenssjukdom, säger Cecilia.

RUT-tjänsterna kan utföras i den egna bostaden vilket ger möjlighet att bo kvar längre och att man kan leva ett självständigt liv – men det finns inget hinder för att få RUT-tjänster även om man bor på ett äldreboende.

Smart möjligheter för syskon att dela lika

Men möjligheterna med RUT-tjänster oavsett om de ersätter eller kombineras med hemtjänster är fler än så. Det är inte helt ovanligt att man är flera syskon som försöker hjälpas åt med sina äldre föräldrar. Men det finns en utmaning i att många bor på olika orter.

– Vi har flera kunder som har valt att låta de syskon som bor långt borta stötta genom att betala för till exempel städning medan syskonet som bor närmast föräldern kan fokusera på att umgås i stället för att jaga runt och fixa saker, säger Cecilia.

Det kan alltså bli ett sätt för syskon att dela lika. Något som kan även ta bort en del stress från de äldre föräldrarna som är vana att klara sig själva.

– Ofta vill de inte vara till belastning och de ser hur barnen redan stressar för att hinna med sina liv, säger Cecilia.

Pensionärer som jobbar utan stress

Veteranpoolen finns i hela Skåne och Blekinge och det som gör dem så unikt är att alla medarbetarna själva är pensionärer. Bara det kommer också med ett par fördelar menar Cecilia:

– Våra veteraner är pigga och starka och gillar att hjälpa till. De jobbar inte heltid och behöver aldrig stressa vidare, det finns alltid gott om både tid och lust att göra det lilla extra, säger Cecilia.

Att man alltid möter samma person betyder en extra trygghet för både förälder och barn, man lär känna varandra och den ringa åldersskillnaden bjuder på flera gemensamma referenser och samtalsämnen.

Kontakta oss gärna

Vi svarar gärna på frågor, alla våra kontaktuppgifter till alla lokala Veteranpoolen-kontor hittar du här.

Ge bort rut - eller veta mer?

Har du äldre föräldrar och vill veta mer om hur det funkar att ge bort RUT som gåva? Har du syskon som önskar ett smart sätt att dela på insatserna?

Fyll i ditt postnummer och lämna ett kort meddelande så hör vi av oss snabbt till dig.