Jobbonärstrenden - så funkar den

Jobbonärstrenden - så funkar den

Hallå där Rikard Thulin, du driver ett av Veteranpoolens kontor och möter pensionärer varje vecka som funderar på att börja jobba igen. Vilka frågor brukar du få av dem?

Vad kan jag jobba med?

– Hos oss jobbar både yrkesproffs och personer med kunskaper som förvärvats genom egen erfarenhet. Du kan jobba med allt från trädgårdsskötsel, snickeri och måleri till städning och fönsterputsning – men också ledsagning, tillsyn och olika företagsuppdrag som t ex vaktmästare, bud, chaufför, receptionist, ekonomi. Välj ut det som är roligast helt enkelt – och mixa som du vill.

Låser jag upp mig till något?

– Nej, du är alltid helt fri att välja både hur mycket du vill jobba och vilka uppdrag du vill ta. Någon månad kanske du vill jobba mer och nästa månad ingenting. Du kan alltid tacka nej till ett förslag från oss. Planerar du att åka på semester kan det vara bra att meddela oss så vi inte stör dig i solstolen.

Hur får jag jobberbjudanden?

– När du blir inskriven hos oss får du tillgång till vår egna jobb-app. Där kan du välja ut de uppdrag du vill jobba med. Är du väldigt smal i din jobbprofil får du ofta vänta lite längre på att det dyker upp ett passande uppdrag – men är du lite bredare brukar det finnas en hel del att välja mellan.

Här möter du Janne som blivit ännu mer digital tack vare jobbet.

Jobbar jag ensam eller tillsammans med någon?

– Du kan ta ett enstaka uppdrag då och då – eller få en eller ett par kunder du jobbar återkommande med som t ex städning eller gräsklippning. Ofta jobbar du tillsammans med andra vilket ger jobbet en extra social dimension.

Här möter du snickarteamet som byggde lekplats i tillsammans.

Är jobbet tungt och fysiskt krävande?

– Det varierar från uppdrag till uppdrag – att hjälpa en äldre person med enklare städning hemma kräver inte lika god fysik som att ta hand om en trädgård. Många av våra medarbetare motiveras av just den fysiska aktiviteten – som att gå på gymmet och får betalt för det.

Här möter du världsmästaren Ingvar som jobbar för att hålla kroppen i form.

Hur funkar det med lön och försäkringar?

– Hos oss får du lön per timme. Detta går vi igenom tillsammans när vi ses. Vår lönegaranti innebär att du inte behöver vänta in att kunden har betalat sin faktura. Och självklart är du försäkrad om olyckan skulle vara framme. 

Hur blir det med pensionen?

– En stor fördel att fortsätta jobba – är att du fortsätter att tjäna in till din pension. Den allmänna pensionen kan du både pausa och starta efter eget önskemål. Dessutom är löneskatten lägre från och med det år du fyller 66.

Måste man vara pensionär?

– Ja, hos oss jobbar bara ålders- eller avtalspensionärer. Är du inte där ännu – följ oss i nyhetsbrevet Jobbtipset som bjuder på fakta, inspiration och intressanta reportage.

VILL DU SNACKA JOBB MED OSS?

Vill du snabbt veta mer och få koll på vilka roliga uppdrag vi har där du bor – gör en enkel intresseanmälan. Helt utan att du låser upp dig.

Ja jag vill veta mer

Rikard Thulin
Rikard Thulin

PRENUMERERA PÅ JOBBTIPSET

Få smarta tips om jobb och pension, intressanta reportage och lediga uppdrag direkt till din inbox.

BLI VETERAN

Det är enkelt att komma igång, gör en intresseanmälan till ditt närmaste kontor, så återkopplar vi till dig med mer information inom kort!