Därför har jobbonärer bättre hälsa

Därför har jobbonärer bättre hälsa

Att vara utan sociala kontakter och inte röra på sig har stora negativa effekter och ökade risker för människor i alla åldrar. Men att gå från heltidsjobb till heltidspension kan för många innebära en stor förändring av både umgänge och hur mycket man rör på sig – och att bli en jobbonär kan vara en smart lösning.

Det är farligare att vara utan sociala kontakter än att röka – det låter kontroversiellt i en tid med hög hälsomedvetenhet där vi vet hur skadligt just rökning är. Men flera moderna studier visar den stora betydelsen sociala kontakter med andra människor har för vår hälsa. Och hur bristen på sociala kontakter faktiskt ökar risken för både hjärt- och kärlssjukdomar, demens och depression.

Att fysisk aktivitet har stor betydelse för vårt mående – det är inget nytt. Det minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, kan förebygga demens, har en positiv inverkan på sömn, kreativitet, minne och lärande och minskar samtidigt både stress, ångest och depression. Studier visar också att fysisk aktivitet får hjärnan att fortsätta utvecklas genom att blida starkare och fler kopplingar. Men när det kommer till hjärnans förmåga att ta beslut, planera och organisera – visar det sig att äldre har störts effekt av fysisk aktivitet. Det är kort och gott dumt att inte vara aktiv – oavsett ålder.

Socialt och aktivt att vara jobbonär

Vi lever allt längre – är både piggare och friskare. Men att gå från heltidsjobb till att bli heltidspensionär är det många som efter en tid börjar sakna det sociala umgänget – och kanske har livet blivit mer stillasittande än man tänkt sig. I alla fall om man frågar medarbetarna på Veteranpoolen. Många väljer att från start trappa ner i egen takt – och många tar kontakt efter en tid.

Hela 93 procent av Veteranpoolens medarbetare anser att jobbet ökar deras välmående och 89 procent upplever att jobbet bidrar till en mer positiv balans i livet. Nya utmaningar motiverar inte bara yngre människor mitt i karriären – utan i allra högsta grad även pensionärerna där hela 95 % lockas av just utmaningarna i någon omfattning.

Att fortsätta jobba som pensionär är inte hela lösningen – men innebär ofta en stor dos av fysisk aktivitet – oavsett om man jobbar med fönsterputsning, trädgårdsskötsel eller snickeriuppdrag för att ta några exempel. Uppdragen utförs dessutom ofta tillsammans med andra likasinnade kollegor – och inte helt sällan ute i friska luften. Som att gå på gymmet och träna – och samtidigt få betalt. Att kombinera jobb och pension kan därför bidra till en förbättrad hälsa och välmående.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

WWW

www

Ove

 

KOM IGÅNG – FÅ JOBBFÖRSLAG

Börja med att fylla i en intresseanmälan här idag så återkopplar vi till dig inom några dagar. Vi berättar mer om hur det funkar och vilka jobbmöjligheter det finns som matchar just dina personliga önskemål. Helt utan att du låser upp dig så klart. Hur låter det? Vi blir såklart lika glada om du ringer oss – hitta telefonnummer här.

Fyll i en intresseanmälan idag

 

FUNDERA PÅ SAKEN – PRENUMERERA PÅ JOBBTIPSET

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – Jobbtipset – så får du smarta tips, fakta och reportage  två gånger per månad. Fundera i lugn och ro – och håll dig uppdaterad under tiden.

Prenumerera nu

PRENUMERERA PÅ JOBBTIPSET

Få smarta tips om jobb och pension, intressanta reportage och lediga uppdrag direkt till din inbox.

BLI VETERAN

Det är enkelt att komma igång, gör en intresseanmälan till ditt närmaste kontor, så återkopplar vi till dig med mer information inom kort!