Därför har jobbonärer bättre hälsa

Därför har jobbonärer bättre hälsa

Att vara utan sociala kontakter och inte röra på sig har stora negativa effekter och ökade risker för människor i alla åldrar. Men att gå från heltidsjobb till heltidspension kan för många innebära en stor förändring av både umgänge och hur mycket man rör på sig – och att bli en jobbonär kan vara en smart lösning.

Det är farligare att vara utan sociala kontakter än att röka – det låter kontroversiellt i en tid med hög hälsomedvetenhet där vi vet hur skadligt just rökning är. Men flera moderna studier visar den stora betydelsen sociala kontakter med andra människor har för vår hälsa. Och hur bristen på sociala kontakter faktiskt ökar risken för både hjärt- och kärlssjukdomar, demens och depression.

Att fysisk aktivitet har stor betydelse för vårt mående – det är inget nytt. Det minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, kan förebygga demens, har en positiv inverkan på sömn, kreativitet, minne och lärande och minskar samtidigt både stress, ångest och depression. Studier visar också att fysisk aktivitet får hjärnan att fortsätta utvecklas genom att blida starkare och fler kopplingar. Men när det kommer till hjärnans förmåga att ta beslut, planera och organisera – visar det sig att äldre har störts effekt av fysisk aktivitet. Det är kort och gott dumt att inte vara aktiv – oavsett ålder.

Socialt och aktivt att vara jobbonär

Vi lever allt längre – är både piggare och friskare. Men att gå från heltidsjobb till att bli heltidspensionär är det många som efter en tid börjar sakna det sociala umgänget – och kanske har livet blivit mer stillasittande än man tänkt sig. I alla fall om man frågar medarbetarna på Veteranpoolen. Många väljer att från start trappa ner i egen takt – och många tar kontakt efter en tid.

Hela 93 procent av Veteranpoolens medarbetare anser att jobbet ökar deras välmående och 89 procent upplever att jobbet bidrar till en mer positiv balans i livet. Nya utmaningar motiverar inte bara yngre människor mitt i karriären – utan i allra högsta grad även pensionärerna där hela 95 % lockas av just utmaningarna i någon omfattning.

Att fortsätta jobba som pensionär är inte hela lösningen – men innebär ofta en stor dos av fysisk aktivitet – oavsett om man jobbar med fönsterputsning, trädgårdsskötsel eller snickeriuppdrag för att ta några exempel. Uppdragen utförs dessutom ofta tillsammans med andra likasinnade kollegor – och inte helt sällan ute i friska luften. Som att gå på gymmet och träna – och samtidigt få betalt. Att kombinera jobb och pension kan därför bidra till en förbättrad hälsa och välmående.

 

Snacka jobb med oss - utan att du låser upp dig