Jobbonär och hantverkare - så funkar det

Jobbonär och hantverkare - så funkar det

Allt fler hantverkare hakar på den växande trenden att kombinera pension och jobb som jobbonär. Men hur funkar det? Vi har pratat med Marcus Timan i Gävle och Maria Nilsson Sedlacek i Umeå – två populära Veteranpoolen-kontor för många hantverkare.

Varför kommer pensionerade hantverkare till er?

– Många som kommer till oss har varit anställda på en hantverksfirma och vill nu trappa ner i egen takt och själva kunna välja ut vilka uppdrag de vill jobba med., säger Maria.

– Vi har också många jobbonärer som tidigare drivit sin egen snickerifirma – men nu vill slippa allt krångel det innebär med allt från fakturering till rot-ansökningar, berättar Marcus och fortsätter. Hos oss kan de fokusera på den roligaste delen – som att snickra eller måla.

Vilken typ av hantverkare jobbar hos er?

– Snickare, målare, tapetserare, elektriker och vvs-are – men även murare och plattsättare. Det finns egentligen ingen kompetens vi inte har berättar Maria. Många är yrkesutbildade – men vi har också erfarna handymans.

Vad är det för uppdrag de kan välja mellan?

– De flesta uppdrag vi har är åt privatpersoner som vill ha hjälp med lite enklare och mindre uppdrag – som att bygga en ny altan, sätta upp nya lister eller renovera en fasad, berättar Marcus. Men det kan också vara att lägga nytt golv, bygga en ny vägg eller montera en garderobslösning till en walk-in-closet.

– Privatpersonerna är kanske den största gruppen av kunder – men vi har också många spännande uppdrag ute hos företagskunder. Och här mixar man som man vill, säger Maria.

Jobbar de tillsammans – eller själva?

– Det ser väldigt olika ut, i de lite större uppdragen jobbar man ofta tillsammans i ett större team men i de lite mindre uppdragen jobbar man kanske själv eller tillsammans med en kollega, berättar Marcus. Ibland är det en yrkesutbildad snickare som tar med sig en handyman när det ska byggas en altan.

– Många som kommer till oss uppskattar just den sociala biten, säger Maria. Vi ordnar också med trevliga träffar , utbildningar och aktiviteter på kontoret, så om man vill har man stor möjlighet att lära känna nya människor.

Hur mycket jobbar de per månad?

– Detta är en av de stora fördelarna med att jobba hos oss – man jobbar precis så mycket man själv har lust med. Det kan vara 10 timmar en månad och 40 timmar nästa månad. Eftersom man styr sin egen arbetstid låser man aldrig upp sig, säger Maria.

Hur får de uppdrag?

– När man börjar hos oss får man löpande jobbförslag – man väljer själv om man tycker att det låter intressant och passar rent tidsmässigt, säger Marcus.

 

Snacka jobb med oss