Så påverkas din ekonomi och pension om du fortsätter att jobba

Så påverkas din ekonomi och pension om du fortsätter att jobba

Hallå där Hannes Nilsson, analytiker på Pensionsmyndigheten – vad tycker du att man ska tänka på om man funderar på att bli en jobbonär i år. 

– Att bli en jobbonär innebär inte bara betydande hälsofördelar, något flera studier visar, utan även att du både på kort och lång sikt får en bättre ekonomi. Genom att fortsätta jobba tjänar du in till din pension och genom att skjuta upp hela eller en del av sin pension ska den dessutom delas på färre antal år, vilket leder till en högre pension per månad samtidigt som du får en ekonomi som blir bättre här och nu. Här är de vanligaste frågorna jag brukar få.

Blir skatten lägre för mig som fortsätter jobba?

– Om du fortsätter att jobba istället för att ta ut din pension betalar du lägre skatt på din lön än du gjort under tidigare år. Det beror på att skatteavdraget på din lön är olika beroende på hur gammal du är. Den lägre skatten beror på att du får ett förhöjt jobbskatteavdrag och ett förhöjt grundavdrag på din lön från det år du fyller 68 år (gäller från 2023). Inkomsten räknas som en sidoinkomst och beskattas med 30 procent och justering till den lägre skatten görs i samband med deklarationen.

Tips – besök gärna Pensionsmyndighetens hemsida

Kan jag börja ta ut min allmänna pension samtidigt som jag jobbar?

– Ja, det går bra. Du kan börja plocka ut allmän pension från det att du fyller 62 år. Den allmänna pensionen är flexibel. Det innebär att du kan ändra hur mycket du plockar ut i pension från månad till månad. Jobbar du mycket under en period kan du välja att inte ta ut någon allmän pension, för att sedan ta ut mer när du är ledig. Även efter att du fyllt 65 räknas lönen som en pensionsgrundande inkomst (PGI), så genom att fortsätta jobba fortsätter du också att tjäna in till din allmänna pension.

Tips – läs mer om pensionsgrundande inkomster på Skatteverkets hemsida

Kan jag även ta ut tjänstepension?

– Absolut. Om du har tjänstepension kan du helt själv bestämma när du vill börja ta ut den, och den kan kombineras med arbete. Däremot är den inte flexibel, så den kan inte avbrytas eller ändras när du väl börjat ta ut den. Fram tills du fyller 65 är din inkomst tjänstepensionsgrundande, det innebär att om du börjar jobba på Veteranpoolen innan du fyllt 65 kommer du att fortsätta tjäna in till din tjänstepension. Vissa pensionsbolag har en begränsning i hur mycket man får jobba samtidigt som man tar ut tjänstepension – kontakta ditt pensionsbolag för att se vad som gäller för dig.

Hur mycket får jag tjäna som pensionär? 

– Det finns ingen gräns för hur mycket du får tjäna. Men om du jobbar mycket, eller kombinerar tjänstepension, allmän pension med arbete, är det bra att hålla koll på skiktgränsen för statlig skatt. Både lön och pension räknas nämligen som förvärvsinkomst. För inkomståret 2023 gäller att du som har fyllt 65 år vid årets ingång kan ha en total årsinkomst på 523 200 kronor innan den statliga inkomstskatten om 20% börjar tas ut. Andra stöd och bidrag, till exempel bostadstillägg eller garantipension, påverkas också.

Har du några anda kloka råd?

–  Börja med att logga in på MinPension och gör en prognos – då får du en uppfattning om hur stor pensionen kan komma att bli. Sedan kan man gärna kontakta oss på Pensionsmyndigheten, Skatteverket och om man har en privat tjänstepension. Det finns flera intressanta räknesnurror man kan ta hjälp av. Och jag tycker att man ska fundera väldigt många varv innan man provar att plocka ut sin pension tidigt för att investera i aktier. Det är väldigt få som lyckats med det.

Lästips – ”Börja jobba tidigare eller sluta jobba senare – vad ger mest i pension?”

 

Hannes Nilsson, Pensionsmyndigheten
Hannes Nilsson, Pensionsmyndigheten
Snacka jobb med oss - utan att låsa upp dig