UNDERSÖKNING: Jobbonärer lägger extrapengarna  på resor

UNDERSÖKNING: Jobbonärer lägger extrapengarna på resor

Gemensamt för många pensionärer är att man vill ta vara på tiden och njuta till max. Många seniorer väljer att jobba deltid för att känna sig behövda, komma ut och träffa folk – och för att kunna maximera sin ledighet. Resor, fritidsintressen, barn och barnbarn prioriteras högt, visar en undersökning från Veteranpoolen.

Chartersemestrar och rundresor står högt i kurs hos många pensionärer i Sverige, innan pandemin reste seniorerna för upp till 86 miljarder kronor varje år. Men för att dryga ut resekassan är det många pensionärer som väljer att arbeta extra. Varannan person mellan 65–70 skulle välja att lägga pengarna från sitt extrajobb på resor, visar Veteranpoolens undersökning.

– Det är inte jätteförvånande att majoriteten vill lägga de extra pengarna på att resa, speciellt nu efter pandemin. Men många svarar också att andra fritidsintressen och att skämma bort barn och barnbarn ligger högt i kurs, säger Mats Claesson, vd på Veteranpoolen.

En av alla pensionärer som arbetar extra via Veteranpoolen är Åsa Bergqvist. Hennes senaste uppdrag som entrévärd på Gröna Lund ger henne ett extra pengatillskott – men också chansen att blåsa liv i sina gamla språkkunskaper.–  Pengarna jag tjänar ger mig ännu fler möjligheter att resa, som skidåkning i Alperna på vintern och till Italien sommartid. Nu är de extra välkomna med tanke på att priserna för bensin, el och mat är så mycket högre, säger Åsa Bergqvist och fortsätter:

– Men sen är det ju så roligt att komma ut och jobba. Bara en sådan sak att jag får leta fram mina språkkunskaper igen är verkligen kul!

Fritt och flexibelt efterfrågas

I undersökningen som Veteranpoolen gjorde i våras svarar nästan åtta av tio av de arbetsvilliga pensionärerna, att de kan tänka sig att jobba upp till en halvtid – alltså 20 timmar i veckan. De allra flesta anser sig pigga och öppna för att fortsätta vara en del av arbetslivet, men på sina egna villkor.

– Många pensionärer har mycket kvar att ge och vill fortsätta jobba, men under friare former. Just flexibiliteten är det som lockar många att jobba på Veteranpoolen, hos oss väljer man själv sina uppdrag och hur mycket man vill jobba, säger Mats Claesson, vd på Veteranpoolen.

RESULTAT I URVAL

Undersökningen genomfördes i form av telefonintervjuer med 1 587 personer i åldrarna 65-70 år. Undersökningen gjordes av PFM Research på uppdrag av Veteranpoolen under mars 2022.  Respondenterna har en jämn fördelning mellan kön, ålder och landsdel.

  • 95 % har börjat ta ut pension
  • 45 % kan tänka sig att arbeta efter pensionen (51 % av männen, 39 % av kvinnorna)
  • 26 % av de tillfrågade jobbar idag i någon form
  • 77 % av de som kan tänka sig att jobba vill arbeta upp till 20 timmar per vecka
  • Att ”Hålla i gång kroppen” eller att ”Känna sig behövd” är de vanligaste drivkrafterna (29 % respektive 27 %) efter det självklara att tjäna extrapengar och dryga ut pensionen (36 % respektive 34 %).