Jobbar ihop - Eva värvade sin man Göran

Jobbar ihop - Eva värvade sin man Göran

1974 köpte Eva och Göran sitt drömhus på landet utanför Kristianstad i Skåne. Där och då började deras trädgårds- och renoveringsintresse att växa. Nu har de samlat på sig så mycket kunskap att de hjälper andra att sköta sina trädgårdar. Och de gör det tillsammans.

– Vi har slipat av de värsta ojämnheter då vi arbetat hemma i trädgården – så nu jobbar vi bra tillsammans, säger Eva.

Eva menar att de kanske var lite blåögda när de köpte det gamla huset med den 3 000 kvadratmeter stora tomten. Men de tyckte läget var perfekt för barnen och det gick ju att fixa till både hus och trädgård. Man behöver ju inte ha bråttom.

– Renoveringen har tagit 45 år, skrattar Eva.

Något av det första de gav sig på var dock den enorma trädgården som Eva beskriver var mer av en ”ogräsmatta” än något annat. De röjde och grävde så att barnen skulle ha någonstans att cykla och sparka boll – och längs vägen lärde de sig mycket om trädgårdsskötsel.

Åren gick och en dag var barnen flygfärdiga.

– Jag brukar säga att då barnen flyttade ut så flyttade rosorna in, säger Eva.

Idag är deras gröna skapelse en visningsträdgård som andra intresserade får komma och beundra. Eva och Göran är pensionärer men båda saknade efter ett tag att få träffa andra människor. Dessutom skadade det inte med lite extra pengar. De har båda två arbetat i vården och tycker pensionen mår bra av att drygas ut.

Eva värvade sin man Göran

– När jag skulle börja hos Veterenpoolen kände jag mig osäker på att köra bil. Så då fick Göran köra mig. Det var på det sättet vi började jobba tillsammans, berättar hon.

Under våren och sommaren arbetar de huvudsakligen med att hjälpa kunder som själva inte längre orkar sköta om sin trädgård. Då de är två går arbetet snabbt och smidigt. Inte sällan gör de grovarbetet, krattar löv, beskär och röjer – sedan kan kunderna sköta resten själva under sommaren.

Under vinterhalvåret arbetar de lite var för sig. Göran hjälper till med enklare snickerier, sätter till exempel upp hyllor. Eva städar. Hon har en handfull fasta kunder som hon besöker en gång varannan vecka.

– Många barnfamiljer har svårt att hinna med allt. I en familj jag hjälper arbetar båda heltid, barnen har skolan, de har hund och häst samt ett stort hus. Då tycker man det är skönt att slippa lägga lördagen på att städa, säger Eva.

Både Eva och Göran trivs mycket bra med att jobba på Veteranpoolen och fortsätter så länge de känner sig ”hyffsat pigga”. Sedan väntar rosorna och dahliorna hemma vid huset med den stora trädgården.

 

Snacka jobb med oss