Möt Anna-Karin André – franchisetagare

Möt Anna-Karin André – franchisetagare

Hallå där, Anna-Karin André, du har drivit och utvecklat ett av Veteranpoolens kontor i Stockholm som egen franchisetagare sedan 2015. Du var också det första Veteranpoolen-kontoret som producerade mer än 200 000 timmar och du har under dina år på företaget tilldelats flera utmärkelser. Berätta – hur började det?

– Jag började min bana som reseledare och har därefter arbetat som marknadsassistent, säljare och projektledare. Men längtan att bli min egen företagare tog till slut över.

När du såg annonsen att Veteranpoolen sökte en ny franchisetagare till kontoret i Stockholm tvekade du inte en sekund. Vad var det som gjorde att du fastnade för just denna möjlighet?

– Att vara egen företagare men samtidigt få ett färdigt koncept att arbeta med är fantastiskt. Att dessutom jobba med härliga pensionärer och få vara säljare tycker jag är en oslagbar kombination. Jag såg min chans att låta min inre entreprenör få blomma ut helt enkelt.

Du har under åren inspirerat många franchisetagare i nätverket med din träffsäkerhet och stora engagemang – hur har resan sett ut.

– Det har varit en fantastisk resa – och många intensiva år. Fokus i början var att bygga en stabil grund och bredda verksamheten inom bland annat företagssegmentet. Och redan efter ett halvår tecknade jag ett avtal med en stor företagskund som vi fortfarande samarbetar med.

 Vad har varit de största fördelarna för dig med just franchiseupplägget?

– Det är skönt att slippa hålla i alla trådar med till exempel marknadsföring, fakturering och IT själv och istället kunna fokusera på det roliga som försäljning och rekrytering. Supportkontoret i Göteborg ser till att allt sådant funkar och involverar oss franchisetagare i spännande utvecklingsprojekt.

Har det varit några stora utmaningar som du tagit dig igenom?

– Utmaningarna har varierat. Ibland handlar det om att hitta rätt veteraner till ett uppdrag och samtidigt få tid till kundbesök. I början var det lite svårt att prioritera men man lär sig det efter ett tag. Eftersom det är så roligt, så är det också en risk att den inneboende entreprenören löper amok och jobbar för mycket. Så det är viktigt att även prioritera tid för annat.

Vad skulle du säga till någon som funderar över att bli egen franchisetagare inom Veteranpoolen. Vilka är de viktigaste egenskaperna för att det ska funka?

– Du måste tycka om att dagarna är intensiva så du inte stressas av att inte alltid hinna färdigt en uppgift innan något annat dyker upp. Att vara strukturerad och driven och inte fastna bakom skärmen är också viktigt. Och självklart måste du genuint tycka om att möta människor.

Har du något guldtips till den som antar utmaningen nästa gång en annons dyker upp någonstans i vårt avlånga land?

– Ja, se till att så snart som möjligt anställa någon som kompletterar dig och dina styrkor. Även om du är superduktig på det mesta så är alla inte bra på allt.

Vad gör du på fritiden – när du ser till att entreprenören inte löper amok?

– Jag sjunger, spelar, dansar, älskar att gå på teater, träffa vänner och äta god mat. När jag känner för att dra mig undan åker jag till sommarstugan där snickarbrallan åker på. Sen går jag där och ”fnular”.

Det låter härligt och det har varit ett stort nöje att jobba ihop med dig – men vad ska du göra nu, vad blir nästa steg. Och var ska entreprenörsgenen nu ta vägen?

– Nu har jag skaffat ett nytt ”litet” renoveringsobjekt att ta tag i. Har även ett konsultuppdrag på deltid och det känns jättehärligt att kunna kombinera nytta med nöje i båda fallen och göra det jag tycker är roligt.

Är franchise grejen för dig också?

Stilla din nyfikenhet eller gör dig redo för nya utmaningar – kontakta oss så berättar vi mer om möjligheterna nära dig.

Är franchise grejen för dig?

Bildtext: Anna-Karin André har prisats flera gånger för sina insatser – här senast på Veteranpoolens konferens i Göteborg 2019 där hon tilldelades priset ”Årets kontor”.