Putsa fönster – ett rent nöje

Putsa fönster – ett rent nöje

Roger Tapper vid Veterenpoolen i Falkenberg är en erfaren fönsterputsare. Milt sagt. Innan han gick i pension drev han eget fastighetsförvaltningsföretag och som en del i dess verksamhet fick han ägna sig en hel del åt fastighetsskötsel. Här ger han sina bästa tips för en lyckad fönsterputsning.

Tidpunkt

Du kan pusta fönster närsomhelst året runt, så länge det är plusgrader. När man precis tvättat sina fönster och ser vilken skillnad det blev inser man ofta hur smutsiga de faktiskt var. En sak man kanske inte tänker på är att det är extra viktigt att tvätta fönster även på höst och vinter – så man får in maximalt med dagsljus i bostaden även under den mörka tiden på året.

Utrustning

Många arbetar med tidningspapper och olika rengöringsmedel avsedda just för fönsterputs. Detta ger dock inget bra resultat och man riskerar att repa fönsterna med tidningspappret. Gör istället som proffsen, fyll en hink med vatten och skvätt i lite diskmedel – gärna Yes. Utrusta dig med en ”päls” (en slags luddig trasa som sitter på ett handtag) och en squish (en gummiskrapa). Sedan är det bara att köra igång.

Arbetssätt

Blöt ner pälsen i hinken och rengör fönsterglaset noggrant. Om fönstret är mycket smutsigt kan det vara bra att tillsätta lite ammoniak i vattnet också. Ta därefter och skrapa bort vattnet med squishen, uppifrån och ner. När du jobbar på insidan och vill undvika att blöta ner fönsterbrädan så håll hela tiden pälsen under squishen när du arbetar dig nedåt. Se också till att vid varje drag gå så långt utåt kanten som möjligt. Om du arbetar i direkt solljus är det viktigt att inte snåla med vattnet, det är när det hinner torka innan du gått över med squishen som det uppstår ränder. Avsluta med att torka av längs fönsterkarmen med en torr trasa. Ett tips är också att skaffa verktyg som storleksmässigt passar just dina fönster. Att ha en stor squish när dina fönster har spröjs ger inget gott resultat.

Boka löpande fönsterputs

Och för dig som inte orkar, vill eller kan putsa själv – eller helt enkelt bara glömmer av det: passa på att boka in löpande fönsterputs, lite som ett abonnemang, även om du inte knyter upp dig till ett visst antal tillfällen. Då kommer Veteranpoolen och putsar precis så ofta som du själv önskar. T ex två gånger på insidan och fyra till sex gånger på utsidan. Eller så gör du insidan själv och så fixar vi utsidan åt dig.