Vaktmästarna på Glimmingehus - två jobbonärer i en tjänst

Vaktmästarna på Glimmingehus - två jobbonärer i en tjänst

En medeltidsborg. Två erfarna veteraner. Och unika vaktmästaruppgifter. En kreativ kombination och en sann framgångssaga. Jan Olofsson är enhetschef på skånska Glimmingehus och berättar varför han tycker det är onödigt att slösa bort erfarenhet.

Mitt på Österlenslätten händer det. Över böljande åkrar och fält reser sig Nordens bäst bevarade medeltidsborg. Glimmingehus blickar ut över den skånska landsbygden och delar generöst med sig av sin rika historia.

Och det är tack vare den danske riddaren Jens Holgersen Ufstand som vi kan kliva innanför de rejäla väggarna. Det var nämligen Jens som år 1499 lät bygga Glimmingehus som står kvar än i dag.

 

Medeltiden lever vidare

Borgen drivs av Riksantikvarieämbetet som arbetar för att levandegöra medeltiden. Och det lyckas man med. Besökarna kan klä sig i medeltida kläder och prova på medeltida lekar och företeelser. Vad sägs om att ”dra skinn” där du möter en motståndare i en tuff dragkamp. Eller vill du hellre göra din egen ”vindsocka” som är en form av vimpel?

Här arrangeras också konserter och temadagar där man kan upptäcka det medeltida köket och prova på bågskytte. Den fikasugne kan unna sig godsaker i cafét och den modige kan gå på händelserik spökvandring. Livet på Glimmingehus är aldrig långtråkigt.

Och när man frågar enhetschef Jan Olofsson om varför man ska besöka medeltidsborgen är svaret tydligt:

– Den 500 år gamla byggnaden och atmosfären. Vi talar om en välbevarad riddarborg från medeltiden där historien sitter som huggen i väggarna, säger jan.

Jan Olofsson utanför Glimmingehus
Jan Olofsson utanför Glimmingehus

 

Onödigt att slösa bort erfarenhet

Det säger sig självt att en borg som Glimmingehus kräver många samlade krafter för att dess historia ska kunna leva vidare. Och det är här som Veteranpoolen kommer in i bilden.

Jobbonärerna Mats och Rolf arbetar som vaktmästare och är två av de klippor som rycker in när det behövs. Vilket Jan är mer än nöjd med.

– Det bästa med Mats och Rolf är att ingenting är omöjligt. De är lugna och erfarna, tar egna initiativ och hittar alltid lösningar, säger Jan.

Jan menar också att det blir en bra balans i arbetsgruppen när olika åldrar samarbetar. Under högsäsongen bemannas Glimmingehus av många säsongsanställda som ofta är lite yngre. Och när människor med olika kompetens och bakgrund arbetar tillsammans skapas både resultat och arbetsglädje.

– Ja, det vinner alla på. Och av någon märklig anledning så verkar pensionärers erfarenhet ofta glömmas bort. Det är ett himla slöseri som är väldigt onödigt, säger Jan.

Vill du veta mer – kontakta oss!

 

Öga för detaljer och besökarnas bästa

Som vaktmästare på Glimmingehus har veteranerna Mats och Rolf många spännande arbetsuppgifter. För hur många kan egentligen sätta upp ett medeltidstält och bygga rejäla pilfång?

Ett pilfång är den skyddande ram som omger en bågskyttetavla. På så sätt kan pilar som inte hamnar mitt i prick landa på ett tryggt ställe. Och så är det alltid någon medeltida rekvisita som går sönder och som behöver lagas.

Det är också mycket bärande och byggande när det är dags för konserter och evenemang. Och Mats och Rolf lämnar inget åt slumpen.

– Besökarnas bästa är alltid det viktigaste för Mats och Rolf. Och det märks så tydligt när vi har publik som ska sitta och se så bra som möjligt. De har verkligen öga för detaljer och är måna om alla som kommer hit, säger Jan.

Jan kom i kontakt med Veteranpoolen genom att Glimmingehus gjorde en upphandling på vaktmästeritjänster när deras tidigare vaktmästare gick i pension. Och då var Veteranpoolen en av de som skickade in ett anbud.

– Vi hade tidigare testat Veteranpoolen för ett enskilt uppdrag som gick väldigt smidigt, så jag hade en positiv bild redan innan, säger Jan.

 

Två vaktmästare i en tjänst

Och den positiva bilden har bestått. Inte bara för att Jan är så nöjd med Mats och Rolfs insatser, utan också för att kontakten med kontoret fungerar fint.

– Ja, vi har haft uppföljningsbesök av Lotte Kolare från Veteranpoolens lokala kontor. Hon har varit här för att höra hur det går för oss. Det är ett stort plus att ha kontinuerlig kontakt och att stämma av under resans gång, säger Jan.

En annan positiv sak är att medeltidsborgen har haft turen att få två erfarna vaktmästare i en tjänst. Något som är bra både för Glimmingehus och jobbonärerna själva.

– Vi har upphandlat en vaktmästartjänst för en dag per vecka, och Mats och Rolf delar på uppdraget vilket gör det mindre sårbart och mer flexibelt. Det är toppen att kunna sätta in ett par extrahänder när det behövs, och så kan de arbeta lite mindre när det är lugnare. Mats och Rolf kan också turas om vid semestrar och ledighet vilket innebär större frihet för dem själva. Samtidigt finns det alltid någon på plats när det behövs, säger Jan.

 

Ingenting är omöjligt

Ja, det är tydligt att Glimmingehus har fått två uppskattade jobbonärer som bidrar till att borgens historia lever vidare. Och ett viktigt kapitel i framgångssagan är troligen att det är rätt personer på rätt plats.

Alla jobbonärer hos Veteranpoolen väljer själva vilka uppdrag de vill ha, och hur mycket de vill arbeta. Och när man har ett helt arbetsliv i ryggen finns det mycket kunskap att använda och ta tillvara. För att inte tala om det lugn och den stabilitet som en veteran ofta har med sig. Och här håller Jan helt med:

– Ja, jag blir alltid lika trygg när Mats och Rolf säger; det ordnar sig. Och de har helt rätt. De ordnar alltid allting, skrattar Jan.

Och vad vill du säga till andra företag som funderar på att anlita Veteranpoolen?

– Som jag sagt innan är det dumt att slös bort erfarenhet. Och Veteranpoolen har massa erfarenhet att dela med sig av. Så bara kör, det är mitt råd, säger Jan.

Så om du fick sammanfatta din upplevelse av att anlita Veteranpoolen i tre ord – vad blir det då?

– Ha, ha, ja då får jag nog låna de tre ord som Mats och Rolf ofta använder sig av; ingenting är omöjligt, avslutar Jan.

Foto: Jonas Thunberg