Extraknäck för pensionärer - bra för både kropp och knopp

Extraknäck för pensionärer - bra för både kropp och knopp

Utanför en villa i Fristad är Peter och Ismo i full färd med att klippa ner en häck. Ljudet från de bensindrivna häcksaxarna ekar i villaområdet och det ligger högar av grenar på marken nedanför. Nu är det nästan exakt ett år sedan Ismo gick i pension. Peter är inne på sitt tredje år hos Veteranpoolen.
– Jag hade jobbat som ekonomiansvarig i över 30 år när jag fick möjligheten att gå i pension vid 60. Jag kände mig ganska färdig och var sugen på att göra någonting helt annat, säger Peter.

Och någonting helt annat – det blev det.

De båda aktiva pensionärerna, som känner varandra sedan tidigare, jobbar i dagsläget cirka två dagar i veckan – ibland mer, ibland mindre – med olika sorters uppdrag.

– Det är väldig omväxlande, berättar Ismo. Vi gör alltifrån att måla friggebodar, plantera häck och kratta hö hos bönder till flyttjobb, lossa containrar och köra truck ute på ett större företag.

– Jag fick till och med ett uppdrag som bröllopsvittne en gång, säger Peter och ler.

Det var ett roligt och annorlunda uppdrag.

Hos Veteranpoolen kan man skriva in sig när man är avtals- eller ålderspensionär och själv styra vilken omfattning man önskar jobba. Uppdragen kan alltså vara allt från att bemanna företag till att hjälpa den stressade barnfamiljen att få ihop vardagspusslet eller att hjälpa äldre som inte längre orkar sköta trädgården på egen hand. Men fördelarna är fler än så, menar Ismo.

– Det är bra för både kroppen och knoppen att få komma ut och arbeta lite. Både att man kommer ut i friska luften och får röra på sig men också att man träffar mycket trevligt folk. Så länge man är pigg och orkar gör det gott med rutiner – man kommer upp på mornarna, säger Ismo. Och Peter håller med.

– Det är skönt att kunna bestämma helt själv, och är väldigt roligt. Många kunder är väldigt tacksamma, särskilt de äldre som behöver hjälp.

Vid sidan av Veteranpoolen tycker både Peter och Ismo om att röra på sig, de tränar på gym, spelar golf och tennis. De berättar att de har många vänner som går i pension snart och som blivit nyfikna på hur det fungerar att kombinera jobb och pension.

– Det är många som tycker det låter jättekul men vågar kanske inte riktigt att ta steget, men det är bara att göra det! Jag har inte ångrat mig en sekund, säger han.

– Ja, det är bara att komma över tröskeln, säger Ismo. Veteranpoolens upplägg är perfekt. Man jobbar några timmar och sedan kan man nyttja sitt pensionärsliv resten av dagen!

VILL DU SNACKA JOBB MED OSS?

Vill du snabbt veta mer och få koll på vilka roliga uppdrag vi har där du bor – gör en enkel intresseanmälan. Helt utan att du låser upp dig.

Ja jag vill veta mer