Vad har snickaren, världsmästaren och träningscoachen gemensamt?

Vad har snickaren, världsmästaren och träningscoachen gemensamt?

Det finns nästan lika många anledningar att vilja fortsätta arbeta efter pension som det finns veteraner hos Veteranpoolen. Vi har pratat med tre för att höra vad som motiverat just dem.

Fysisk aktivitet – på betald arbetstid

Ingvar Nilsson i Varberg har arbetat hos Veteranpoolen i över tio år. Mest för att det är bra träning för kropp och knopp, men också för att få göra en insats för andra. Han har hunnit bli 88 år så jobbet har verkligen hållit honom i god form.

Ingvar kallar sig själv för en riktig bondpojk. Hans föräldrar ägde en gård utanför Växjö i Småland, och där fick han tidigt lära sig arbeta med händerna. Han berättar hur han redan som sjuåring hjälpte till att sätta ett staket genom att langa fram ribborna till sin pappa. Numer jobbar han mest på sommaren och i trädgårdar.

– När våren kommer och Tom på Veteranpoolen ringer och frågar om jag kan ta ett jobb så känns det bra. Det är stimulerande och det är en fin känsla när både jag och kunden är nöjda efter ett jobb, säger Ingvar Nilsson.

Inget krångel med egen firma

Lite längre norrut i vårt avlånga land bor Douglas Garner. 2008 flyttade han och hans svenska fru från soliga Los Angeles till Gävle. Under 10 år arbetade han som lärarvikarie samtidigt som han drev egen byggfirma. Som pensionär började han jobba hos Veteranpoolen.

– Det är så mycket enklare än att driva eget. Du slipper allt pappersarbete och all stress, säger Douglas.

Egentligen skiljer sig rollen han har hos Veteranpoolen inte så mycket från den han hade då han drev egen firma. Skillnaden är att han nu inte behöver hålla reda på fakturor, bokföring, ROT-avdrag och skatter. Nu gör han bara det han tycker är roligt – han bygger.

– Jag har jobbat på Veteranpoolen flera år och har byggt altaner, lagt golv, renoverat ett trevånings radhus och byggt kök. Bland annat, säger Douglas.

Ytterligare en sak han uppskattar med Veteranpoolen är att han får arbeta med andra i samma ålder.

– Vi förstår livet på ett annat sätt. Är någon inte trygg med att utföra en arbetsuppgift är det inga problem, då löser någon annan det. Och alla är lika glada över att de får komma ut och arbeta.

Bestämmer omfattningen själv

I Sollentuna bor Inga-Lis Grape. När hon gick i pension blev hon lite fundersam och tänkte: ”Jaha, vad ska jag göra med mitt liv nu då?”. Men så dök en annons från Veteranpoolen upp i Facebook-flödet och nästan samtidigt fick hon en släpkärra till bilen i 65-årspresent.

– Jag har alltid önskat mig ett släp. Det är jättebra att ha. Inte minst i mina uppdrag för Veteranpoolen, säger Inga-Lis.

Inga-Lis är en mycket aktiv och rörlig pensionär. Och det har sina orsaker. I nästan hela sitt yrkesverksamma liv har hon arbetat på Friskis & Svettis, både på kontoret och i träningslokalerna som instruktör. Fast ska man vara noga är instruktörsuppdragen helt ideella och obetalda. Den delen håller hon fortfarande fast vid – och undervisar flera pass i veckan. Något hon tror är bra.

– Då jag inte är så skröplig kan jag ta uppdrag för Veteranpoolen som kräver lite klättrande. Just nu håller jag på att hjälpa en dam att klippa en stor och hemskt taggig häck, säger Inga-Lis.

Det som passar Inga-Lis så bra med att arbeta för Veteranpoolen är att hon själv kan välja hur mycket hon ska jobba. För den inledande oron kring pensionen försvann snabbt, och dagarna är nu nästan fulltecknade av älskade barnbarn och vänner.

– Idag förstår jag inte hur jag hann att arbeta tidigare, skrattar Inga-Lis och fortsätter, så än har jag inte hunnit att jobba så mycket för Veteranpoolen. Men jag tycker om att göra det, för du blir uppskattad. Du hjälper ofta människor med sysslor som de själva har svårt att klara av. Du blir lite som en räddande ängel, säger Inga-Lis.

VILL DU SNACKA JOBB MED OSS?

Vill du snabbt veta mer och få koll på vilka roliga uppdrag vi har där du bor – gör en enkel intresseanmälan. Helt utan att du låser upp dig.

Ja jag vill veta mer