Att vara jobbonär ger fart och fläkt – jag älskar det här

Att vara jobbonär ger fart och fläkt – jag älskar det här

Carina Ståhl tog över Veteranpoolen i Linköping just när pandemin börjat ebba ut. Och hon märkte direkt hur stort behovet var att få komma ut och träffas.

– Att möta andra människor och att få känna sig behövd är oerhört viktigt, säger hon.

Carina Ståhl anordnar minst ett socialt evenemang i månaden för sina jobbonärer. Nyligen åkte över 60 jobbonärer på en båtkryssning på Kinda kanal, snart ska de ha vinprovning och Carina berättar att det finns en stark sammanhållning bland veteranerna.

– Jag vet flera medarbetare som träffats hos oss och blivit vänner för livet. När jag intervjuar vid anställning inför att bli jobbonär berättar många att de just söker gemenskapen och att få en möjlighet att dela med sig av sin egen erfarenhet.

Carina, som innan hon tog över kontoret i Linköping har varit både vd och personalchef, berättar att en stor del av hennes egen drivkraft består i att hon tycker om människor. Och att göra affärer.

– Jag vill att våra jobbonärer ska ha roligt tillsammans. Många som går i pension nu är fräscha och vill jobba vidare. Framtiden ser fantastiskt ljus ut för våra pensionärer, säger hon.

Vi samtalade med tre av jobbonärerna som var med på kryssningen på Kinda kanal för att höra deras erfarenheter.

 

Tre snabba till Sven Andersson

Varför blev du jobbonär?

– Jag gick i pension ett år tidigt, men tog direkt ett nytt jobb – som vaktmästare i Linköpings kommun. Det varade i ett år sedan slutade jag, var hemma och tog det lugnt. Jag tyckte det var jobbigt. Jag var van att träffa kunder i mitt yrkesliv och tycker om att prata med folk. Sedan 2009 har jag arbetat som jobbonär för Veteranpoolen

Vilken typ av uppdrag brukar du ta?

– När jag började hos Veteranpoolen ritade och byggde jag många altaner och uteplatser. Men så fick jag grönstarr för fyra år sedan och får därför inte längre köra bil. Då gick jag över till trädgårdsarbete i stället. Så nu cyklar jag ut till kunderna. Jag tycker det är ett fritt och roligt arbete. Något jag tycker är himla bra är Veteranpoolens jobbapp som heter ”Vappen”. Här lägger de ut uppdrag man kan söka. Hittar jag något jag är intresserad av så är det bara att trycka och anmäla mitt intresse. Efter ett tag får du besked om du tilldelats uppdraget och får i så fall kontaktuppgifter till kunden. Då jag inte längre har bil tar jag bara uppdrag där kunden själva har de trädgårdsredskap som behövs. Jag kan ju ha en sekatör och en grensax i cykelkorgen men inte större redskap.

Vad har du jobbat med tidigare?

– Jag har arbetat länge som flygtekniker i flygvapnet. Jag ville egentligen bli fältflygare men fick inte för pappa. Jag jobbade också på Ericsson som serviceingenjör ute på banker och installerade nya datasystem. De sista åren före pension var jag på Saab och arbetade med kontrollverksamhet vid utvecklingen av passagerarflygplanet Saab 2000-1.

Tre snabba till Rolf Johansson

Varför valde du att bli jobbonär?

– Jag och min fru hade gått hemma ensamma under nästan hela pandemin. Även om vi inte var trötta på varandra så är det inte bra att bara se varandra varje dag. Vi behövde komma ut bland folk. Min fru såg en annons för Veteranpoolen och tyckte jag skulle söka. Vilket jag gjorde. Jag tycker arbetet är trevligt, ett socialt sätt att få möjlighet att hjälpa andra människor på. Det gillar jag.

Vilka uppdrag är roligast?

– Jag tog först mest trädgårdsarbeten men blev erbjuden att jobba på ett företag som servar rullstolar. Totalt är vi fyra jobbonärer från Veteranpoolen här som delar på en heltidstjänst. Så jag arbetar ungefär en och en kvarts dag i veckan. Jag tycker det är trevligt, vi är som ett gäng. Vi hörs av för att göra scheman eller om någon behöver byta pass.

Vad jobbade du med innan du blev jobbonär?

– Jag har varit lastbilschaufför nästan hela yrkeslivet. Mot slutet blev jag chef innan jag tröttnade och började på lager med att plocka kundordrar. Det var det sista jobbet innan pension.

Tre snabba till Inga Sundin

Hur kom det sig att du började hos Veteranpoolen?

– När jag gick i pension tänkte jag: ”Ska det inte hända något mer i mitt liv nu?”. Jag minns att det var februari, på tv:n pratade de om kriget och dessutom mådde inte min pappa så bra. Att sluta att arbeta var som en förlust, det kändes som jag hade så mycket förluster i mitt liv just då, så jag ville fylla på med något. ”Jag kan inte bara sitta här, jag är alldeles för pigg”, tänkte jag. Min man är tre år äldre än jag och jobbade redan för Veteranpoolen, så varför inte?

Vad jobbar du med hos Veteranpoolen?

– Jag arbetar på Veteranpoolens kontor här i Linköping. Tar emot samtal från kunder och lägger in nya uppdrag i Veteranpoolens jobbapp. Jag är här två dagar och cirka 12 timmar i veckan. Resten är jag ledig. Det är perfekt för mig. Jag behöver den sociala biten – med lite fart och fläkt omkring mig. Jag älskar det här!

Gjorde i yrkeslivet?

 – Jag arbetade på tidningen Corren. Dels på marknadsavdelningen med annonser och prenumerationer, men även i receptionen där jag fick ta emot olika ärenden och hjälpa människor rätt.

Snacka jobb med oss?
Snacka jobb med oss?

Få koll på vilka uppdrag vi har där du bor och hur det funkar att jobba med oss – fyll i en enkel intresseanmälan och få svar inom ett par dagar. Helt utan att du låser upp dig. Välkommen!