5 populära trädgårdsblommor 2024. Vilken är din favorit?

5 populära trädgårdsblommor 2024. Vilken är din favorit?

Att odla blommor är en hobby för många människor och med blommor kan du verkligen sätta din egen prägel på trädgården. Som med mycket annat går det trender i vilka blommor som odlas mest – men det finns också flera klassiker som håller sig på topplistan år ut och år in. Vilken är din favorit?

Trendiga dahlian

En populär perenn blomma som finns i en mängd olika färger och former, Dahlior är mycket robusta och enkla att ta hand om. De kräver dock gott om sol och vatten och ska plantaras i en näringsrik jord. Dessutom behöver de stöd för att inte brytas av av regn och vind.

Ljuvliga pionen

Pionen är vacker blomma med stora, fylliga blommor i olika färger, från ljusrosa till rött och vitt. Pioner trivs i sol till halvskugga och behöver väldränerad jord för att inte ruttna. De ska planteras på hösten och kräver inte mycket skötsel för att trivas.

Tåliga geranium

Detta är en av de mest tåliga och enkla blommorna att odla. Geraniums finns i olika färger och blommar hela sommaren. De kräver minst sex timmar solljus om dagen och en väl dränerad jord. Bevattning bör ske en gång i veckan. En viktig sak att tänka på är att beskära ner rankorna efter den första blomningssäsongen så att de kan blomma igen.

Klassiska rosen

En av de mest klassiska blommorna att odla i trädgården är rosen. Det finns en mängd olika sorter och färger att välja mellan, och de kräver vanligtvis full sol och regelbunden vattning. För att lyckas med rosor är det viktigt att plantera dem i näringsrik jord och beskära dem regelbundet för att främja tillväxt och blomning

Älskade solros!

En färgglad och högväxande blomma som adderar mycket till en trädgård. Solrosor kräver en hel del sol och vatten. De trivs i rik jord och ska planteras på sommaren. Solrosor drar till sig fjärilar och bin vilket gör dem till utmärkta blommor för trädgården. Utmärkta att odla tillsammans med barnen. Gör en tävling och utse en vinnare.

Vilka verktyg behöver jag?

För att odla blommor i sin trädgård behöver man ett antal verktyg och redskap för att underlätta arbetet. Ett par handskar för att skydda händerna från jord, en spade för att gräva upp jorden och en kratta för att jämna ut den. Du behöver också en vattenkanna för att vattna blommorna.

Vanliga utmaningar och hur du löser dem

En av de största utmaningarna när man odlar blommor är att hålla dem friska och välmående. Vattning och gödsling är avgörande för att hålla dina blommor friska. Ofta kan du använda kemiska gödselmedel för att ge näring åt dina blommor. Dock kan detta vara skadligt för miljön och vattenkvaliteten om du inte använder det på rätt sätt.

En annan utmaning kan vara att hantera skadedjur och sjukdomar som kan drabba dina blommor. Om du märker att dina blommor har drabbats av insekter eller sjukdomar, så är det viktigt att du vidtar åtgärder för att rädda dina växter. Att använda naturliga lösningar, som användning av insektsmedel som innehåller neemolja, kan hjälpa till att hålla dina blommor friska.

Att odla blommor kan vara en fantastisk hobby, men det är också en process som kräver tålamod och omsorgsfullt arbete. Genom att använda rätt verktyg och hantera utmaningar som kan uppstå på ett effektivt sätt, kan du säkerställa att dina blommor fortsätter att blomstra och trivas i din trädgård.

Summering av tips:

  • Plantera blommorna i näringsrik jord.
  • Ge minst sex timmar solljus för de flesta blommorna.
  • Bevattna regelbundet, men inte för mycket.
  • Beskär blommorna för att främja tillväxt och blomning.
  • Ge stöd till höga blommor som dahlior och solrosor.

Låt oss hjälpa dig

Att ta hand om en trädgård kräver både tid, passion och tålamod. För att inte tala om kunskap och verktyg. Nästan som ett heltidsjobb.

Trädgårdsarbete omfattar allt från gräsklippning och häckklippning till trädbeskärning, och ogräsrensning. Varje säsong har en egen trädgårdskalender.

Se vilka trädgårdstjänster vi erbjuder där du bor. Ta reda på vad det kostar per timme efter RUT-avdraget. Fyll i ditt postnummer här så får du kontakt med ett kontor nära dig.