Baka, prata och promenera – omsorgsfulla tjänster för dig som äldre

Baka, prata och promenera – omsorgsfulla tjänster för dig som äldre

Respekt, förtroende och det lilla extra. Det är ledstjärnorna i Veteranpoolens omsorgstjänster. För guldkanten är viktig. Som att äta mat man tycker om, ta en tur i friska luften och att skratta tillsammans. Våra jobbonärer hjälper till med det som behövs och förstärker det som fungerar. Och det är alltid samma person som kommer.

Äpplepaj med vaniljsås. Kanelbullar. Och kalops med kokt potatis och lingon. Matminnen. Som skickar oss direkt till barndomen. Till mormors kök och skidutflykten med kalla pannkakor och varm choklad.

Läs om våra omsorgstjänster

Och så andra minnen. Om stilla morgonpromenader längs havet, och turer till parken med prasslande höstlöv under stövlarna. Och så vårsolen förstås, som kittlar på näsan efter en lång vinter.

Våra minnen är viktiga. Särskilt när vi blir äldre. Och vi har mycket att vinna på att hålla minnena vid liv. Det ser Cecilia Hellke från Veteranpoolen i Helsingborg bevis på hela tiden.

– Att äta mat som man tycker om, röra sig utomhus och att träffa andra är jätteviktigt för livskvaliteten. Vi ser tydligt att små saker gör stor skillnad för våra omsorgskunder, säger Cecilia.

 

Stöd med det lilla extra

I sitt arbete på Veteranpoolen får Cecilia ofta frågan om vad man kan få hjälp med.

– Vi kan hjälpa till med mycket, men inte med allt. Saker som kräver vårdutbildning, som att ge mediciner och ta på stödstrumpor kan vi inte göra. Men vi kan följa med till läkaren, apoteket och tandläkaren, säger Cecilia.

Hon förklarar att Veteranpoolen gärna stöttar med det där lilla extra som kan vara svårt att få till. Det finns till exempel en tjänst som kallas omsorgsstäd. Det innebär att man kan få hjälp med det som är krångligt och lite tungt. Som att ta ut mattorna, dammsuga bakom bokhyllan och byta gardiner.

Och flera av jobbonärerna har ett förflutet inom vården som de inte vill släppa, även om de inte kan utöva vårdyrket längre.

– Många med vårdbakgrund vill fortsätt med omsorg men i ett lugnare tempo. Och hos oss är det alltid samma person som kommer. Vi är väldigt noga med att hitta rätt jobbonär till rätt person. Om man inte klickar, så provar vi någon annan tills allt stämmer, säger Cecilia.

 

Den goda maten och den viktiga rörelsen

Hemmet behöver sin omsorg men det gör också kroppen och själen. Och när man åldras blir de grundläggande behoven av mat, rörelse och social kontakt ännu viktigare.

– Om man är lite nedstämd är det lätt att hamna i en ond cirkel. Man hoppar över maten och tappar energi och ork. Då blir det svårare att ta sig ut, och man missar rörelsen och det sociala. Det blir en nedåtgående spiral helt enkelt, säger Cecilia.

För att förebygga, eller för att bryta en sådan situation, kan Veteranpoolen hjälpa till med enklare matlagning hemma. Tillsammans kan man fixa ett par lunchlådor och kanske en kaka till kaffet. När det gäller enklare matlagning i samband med annan omsorg så är det dessutom möjligt att använda RUT-avdraget.

– Ett bra upplägg är att göra en matsedel tillsammans, gå och handla och sedan laga mat ihop. Mat väcker minnen. Och att vara delaktig i matlagningen stärker självförtroendet, berättar Cecilia.

Turer till biblioteket och promenader i friska luften är andra saker som man kan få stöd med. Och när man är två känns det ofta tryggare att ge sig iväg lite längre, eller att prova nya promenadstråk.

– Om balansen och synen har försämrats är det lätt att man blir orolig och håller sig hemma. Då är det gott med en promenadkompis vid sin sida. Och så brukar samtalen komma igång väldigt fint när man hittar på något, säger Cecilia.

 

Livserfarenhet är bra när man ska hjälpa andra

På Veteranpoolen arbetar man för att få rätt person på rätt plats. Och Cecilia ser flera fördelar med att det är just pensionärer som utför omsorgstjänster:

– Ja, livserfarenhet är bra när man ska hjälpa andra. Flera av våra jobbonärer har egen erfarenhet av att finnas där för äldre anhöriga. Dessutom kan det underlätta att ha någorlunda samma referensramar. Och det är mer troligt när man är närmare varandra i ålder, berättar hon.

En annan fördel är att man själv väljer vad man behöver hjälp med, och i vilken omfattning. Det behövs alltså inget biståndsbeslut från kommunen, utan alla som vill kan köpa RUT-tjänster och övriga omsorgsfulla tjänster.

– I perioder kan man behöva extra stöd, om man kommer hem från en sjukhusvistelse till exempel. Då kan vi möta upp och se till att det finns mat i kylen, att sängen har rena lakan och att mobilen är laddad, säger Cecilia.

Hon berättar också att RUT-tjänsterna kan vara ett bra stöd till anhöriga. Särskilt om någon bor närmare medan någon bor längre bort. Då kan en lösning vara att ta hjälp av RUT-tjänster för de vardagliga bestyren. På så sätt kan den som är närmast fokusera på social samvaro vid besöken, istället för att behöva lägga tid på praktiska bestyr.

 

Förstärk det som fungerar och ta ett steg i taget

En relation är något som växer fram, och ju tryggare man känner sig, desto lättare är det att be om hjälp. För det är inte alltid så enkelt i början, vilket Cecilia ofta ser:

– Mitt råd är att man börjar med det allra nödvändigaste och tar en sak i taget. För det är viktigt att förstärka det som fungerar. Man ska aldrig ta ifrån någon det som den klarar själv. Och under resans gång brukar vi få hjälpa till med fler saker, berättar hon.

För det är det fina i kråksången. Att varje upplägg anpassas till individens behov. Precis så mycket och så lite som behövs. Och det går alltid att lägga till och att ta bort. För det är en process att inse att man kan behöva stöd i vardagen.

– Vi hjälper till i glappen mellan det som fungerar, och det som man behöver stöttning med. Och det är inget som hindrar att man får hjälp av kommunens hemtjänst och oss samtidigt. Om man hör av sig till oss så hittar vi en klok lösning som skapar trygghet i vardagen, avslutar Cecilia.

 

Personlig kontakt

Många av våra omsorgsfulla tjänster omfattas av möjlighet till RUT-avdrag. Läs gärna mer på Skatteverkets hemsida – eller kolla med oss.

Fyll i ditt postnummer och lämna ett kort meddelande så hör vi av oss snabbt till dig. Då kan vi tillsammans prata igenom vilka tjänster ni skulle vara intresserade av och vad det kan kosta med några timmars extra hjälp.