Så fixar du trädgårdskänslan på din balkong

Så fixar du trädgårdskänslan på din balkong

Skapa din egen trädgårdskänsla genom att vara noggrann i ditt val av grönt, addera ljuskällor för kvällsmagi och se till att du har en välkomnande plats där du kan luta dig tillbaka. Det är både enkelt och roligt att göra det mysigt på balkongen – så dra nytta av varje kvadratmeter! Här kommer några tips på vägen.

 

Planera för trivsel

Skapa din egen lilla fristad genom att börja med att planera hur du vill använda utrymmet. Fundera över vilken typ av atmosfär du önskar skapa på din balkong. Ska den vara fylld av gröna växter, eller kanske inredd som ett loungeområde? Att ha en tydlig vision gör det lättare att välja rätt möbler och dekor för att skapa balans och harmoni.

Välj rätt möbler

För att få till en mysig känsla på balkongen behöver du bekväma möbler att slappna av i. Tänk på att välja möbler i material som tål väder och vind, såsom konstrotting eller träslag behandlade för utomhusbruk. En mjuk pläd och några vackra kuddar ger extra komfort och kan snabbt lyfta hela balkongens intryck.

Skapa en grön oas

Att odla växter är ett perfekt sätt att ge balkongen en trädgårdskänsla. Se till att välja växter som trivs i ditt specifika läge – om balkongen är solig, halvskuggig eller i skugga. Krukor med olika storlekar och höjder ger variation och intressanta siktlinjer. Kombinera blommor med härliga dofter, som lavendel eller jasmin, för att skapa en frisk och inbjudande atmosfär.

Små grönytor med stora möjligheter

Om ytan är begränsad kan du använda vertikalt utrymme på balkongen för att odla växter. Väggväxtlådor, hängande ampellampor eller ett blomsterstativ är alla smarta alternativ för att maximera utrymmet utan att tumma på trädgårdskänslan. Örter såsom basilika, rosmarin och oregano trivs ofta bra i mindre krukor och tillför både doft och smak till din balkongmiljö.

Fixa stämningen med belysning

Balkongen blir extra mysig när solen gått ner om du satsar på rätt belysning. Häng upp ljusslingor längs med balkongens takkant eller placera små solcellslampor bland dina växter för en förtrollande atmosfär. Stämningsfull och välplacerad belysning ger dig också möjlighet att njuta av balkongen även under kvällstimmarna.

Skapa insynsskydd och avskildhet

För att verkligen kunna koppla av på balkongen är det viktigt med integritet och skydd mot nyfikna ögon. Snygga bambu- eller tygmarkiser fungerar både som insynsskydd och skapar en mysig bohemisk känsla. Du kan också använda gröna klätterväxter som murgröna eller blåklint längs med balkongräcket för att skapa en naturlig avskildhet.

Låt oss hjälpa dig

Att ta hand om en balkong, uteplats eller en stor trädgård kräver både tid, passion och tålamod. För att inte tala om kunskap och verktyg. Vi hjälper dig gärna med både stort och smått så du får din gröna oas som du vill ha den.

Här har vi samlat några populära trädgårdstjänster att inspireras av – men tveka inte att kontakta oss även för hjälp med den lilla balkongen.

Ta reda på vad det kostar per timme efter RUT-avdraget. Fyll i ditt postnummer här så får du kontakt med ett kontor nära dig.