Bostadsrättsföreningen valde en fastighetsskötare från Veteranpoolen

Bostadsrättsföreningen valde en fastighetsskötare från Veteranpoolen

Medlemmarna hade tröttnat på att sköta fastighetsskötseln själva. Därför bestämde den nya styrelsen att ta hjälp utifrån. Här berättar bostadsrättsföreningens ordförande, Per Ahlander, om varför de valde att hyra en fastighetsskötare från Veteranpoolen istället för att ansluta sig till en fastighetsförvaltare.

– Han har precis varit här och tagit bort ett skatbo som alla irriterade sig på.

Det säger Per Ahlander, som är styrelseordförande i bostadsrättsföreningen Kejsaren 27 på Svartensgatan, nära Mosebacke torg på Södermalm i Stockholm. Han som tagit bort skatboet är föreningens fastighetsskötare, som föreningen sedan ett år tillbaka hyr in från Veteranpoolen.

– Varannan vecka går han upp och ned i alla trappor, åker hissen, kollar att belysningen fungerar och att brandvarnare inte behöver nya batterier. Han tittar över alla gemensamma dörrar och lås, så att ingen har försökt bryta upp någonting. Är det någon dörr som gnisslar så oljar han den. Han går genom vindarna och kollar så inget brännbart material står utställt. Och ligger något skräp i cykelrum, källargångar eller andra utrymmen, plockar han upp det. Skulle det behövas tar han en tur med kvasten. Han kollar sophanteringen och spolar ur kärl och ser till att det är fräscht i våra soprum, berättar Per Ahlander.

Hinner han allt detta på två timmar?

– Ja, det brukar räcka. Och har vi extrauppgifter så ringer vi honom och då kommer han över och fixar det. Som nu när han tog bort skatboet. Det är precis som vi ville ha det.

Per Ahlander är civilekonom och har jobbat länge inom bank- och försäkringsbranschen. Han har suttit i styrelsen för brf. Kejsaren 27 mellan 1990 och 2000 och är på nytt styrelseledamot från och med 2021. Han var föreningens ordförande mellan 1995 och 2000 och är det igen sedan 2021. När han inte satt i styrelsen mellan 2000 och 2021 var han föreningens lekmannarevisor.

Bostadsrättsföreningen Kejsaren 27

Brf. Kejsaren 27 har fått sitt majestätiska namn efter boktryckaren Henrik Keyser som bodde i kvarteret på 1600-talet. Han är än idag berömd för sina utsökta träsnitt.

Föreningen bildades 1980 och äger ett gathus på Svartensgatan och två gårdsflyglar som omsluter en ljus och öppen innergård.

När husen stod inflyttningsklara 1915 låg de i framkant – med vatten och avlopp, toalett, centralvärme och elektricitet i samtliga lägenheter.

Stockholm sett från Mosebacke år 1637. Träsnitt av Henrik Keyser. Källa: Stockholms stadsarkiv.

Vem ska sköta fastighetsförvaltningen?

De som bildade föreningen 1980 var fortfarande påverkade av 1970-talets ideal om kollektivism. De ville skapa en kollektivanda; alla i föreningen skulle hjälpas åt för det gemensamma bästa.

– Den idén fanns fortfarande kvar när jag flyttade in tio år senare, säger Per Ahlander. Alla hjälptes åt att städa trapporna. Men folk var urless på det, så ganska snart anlitade vi en städfirma.

Fastighetsskötsel fortsatte de att hjälpas åt med. Men även det intresset falnade med tiden, berättar Per Ahlander:

– Några har flyttat, några har blivit för gamla och ingen ny tar vid. Till slut vill ingen byta glödlampa i trapphuset. Då blir det mörkt, och folk blir sura.

– Folk är upptagna. De har mycket att göra med sina barn, och det är landet och huset. Det är än det ena, än det andra. Tiden har krympt. Folk har inte ens tid att laga mat. De ”foodorar” hem mat istället.

Därför ville bostadsrättsföreningens styrelse, som tillträdde 2021, hitta en ny lösning för den praktiska skötseln av föreningens fastigheter.

Fastighetsförvaltare eller fastighetsskötare – vad är bäst?

Styrelsen valde mellan att ansluta sig till en fastighetsförvaltare eller anlita en fastighetsskötare. De började med en offert från en fastighetsförvaltare.

– De har massor av fastighetsskötare som surrar runt i stan och ett kontor dit man kan ringa mellan nio och tolv för att felanmäla. 

Men offerten imponerade inte.

– Det var en hög avgift bara för att ansluta sig till dem, och sedan skulle man betala för varenda tjänst de gjorde. Det kändes inte så attraktivt.

En annan sak som Per Ahlander ogillade var tanken att de kunde skicka vem som helst.

– Vi skulle köpa en tjänst där det ska komma någon ”random” person och göra någonting enligt någon sorts plan. Det ville vi inte ha.

Istället för att ansluta sig till en fastighetsförvaltare tog brf-styrelsen kontakt med Veteranpoolen på Södermalm.

– Jag hade sett en annons någonstans att Veteranpoolen håller på med fastighetsskötsel, så jag ringde upp dem och frågade, säger Per Ahlander.

Veteranpoolen erbjöd en flexibel lösning

Pensionärer som är sugna på att jobba söker sig gärna till Veteranpoolen. Där får ”veteranerna”, som de kallas, korta och långa uppdrag för privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar. Eftersom de är pensionärer och jobbar för att det är kul, är de flexibla med sin arbetstid. Veteranpoolens veteraner jobbar ofta några dagar i veckan och några timmar åt gången.

Per Ahlander berättar hur positivt det var för hans bostadsrättsförening:

– Vi kunde skriva kontrakt på två timmar varannan vecka för rondering och betala per timme om något behövdes däröver. Det tyckte vi kändes bra, då hade vi inte lämnat ifrån oss besluten till något företag som skulle ta hit än den ena än den andra leverantören. Nu är det vi som bestämmer, men en fastighetsskötare som gör jobbet.

Eftersom Veteranpoolen är Sveriges största arbetsgivare för pensionärer, är det ofta lätt att tillgodose kunders önskemål. Så även för Kejsaren 27.

– Veteranpoolen föreslog en person som på deltid varit fastighetsskötare i den fastighet han själv bor i – några hus längre ned på gatan. Det var fullständigt idealiskt. Så vi slog till, säger Per Ahlander.

Saker gjorda när de ska bli gjorda

Vad säger de boende om att styrelsen har anlitat en fastighetsskötare från Veteranpoolen?

– Alla små irritationsmoment har försvunnit. Nu blir saker gjorda när de ska bli gjorda. Direkt! Det upplevs väldigt positivt.

 

Dessutom hjälper fastighetsskötaren till med allehanda extrauppgifter som styrelsen beställer.

– När det har snöat så kommer han förbi på morgonen och skottar innergården för oss. Han sopar också bort snö från entrétrapporna och tar bort isfläckar så att inte folk ska halka. Det har naturligtvis kostat någon extra timme per tillfälle. Men det betalar vi gärna för.

Brandkompetens blir grädde på moset

En fördel med veteraner är att de har med sig mycket kompetens och erfarenhet. Något som brf-styrelsen har haft glädje av.

– Han har jobbat på Katarina brandstation i fyrtio år. Men på senare år har han tydligen inte varit ute och släckt bränder, utan avancerat och åkt runt och jobbat förebyggande, berättar Per Ahlander.

– Ingen av oss har haft vidare koll på det här med brandskydd. Det har hängt lite över oss. Men nu har vår fastighetsskötare suttit ned med styrelsens fastighetsansvarig och hjälpt honom att göra upp en plan.

– Han har kommit med massa vettiga synpunkter. Vi har bytt brandvarnare, slutat ha julgran i entrén och styrt upp allt möjligt kring det här med brand.

Hjälpen med brandskydd är extra uppskattad av Per Ahlander och de andra medlemmarna som fick genomleva en brand i huset för trettio år sedan.

Passar upplägget alla bostadsrättsföreningar?

Efter ett år med inhyrd fastighetsskötare från Veteranpoolen, skulle du rekommendera andra bostadsrättsföreningar att göra samma sak?

– Ja, jag rekommenderar vårt upplägg. Men det förutsätter att det finns någon i föreningen som kan hålla ihop det hela: ta emot felanmälningar och förmedla det vidare, säger Per Ahlander.

Per Ahlander tror inte upplägget passar alla:

– Om styrelsen inte vill bli kontaktad och ingen annan vill hålla i det, kan det vara bättre att ansluta sig till en fastighetsförvaltare. 

Branden. Natten till den 22 januari 1992 vaknade Per Ahlander vid tretiden. Det var varmt i rummet. Han kände han röklukt. Oroligt gick han ut i hallen. Där såg han den. Röken. Den kröp in genom springorna runt dörrkarmen och genom brevinkastet. Per Ahlander grep dörrhandtaget men drog snabbt tillbaka handen i smärta. Det brann! Fjärde våningen blev hans fängelse. Utanför fönstret, fyra våningar ned, rådde kaos. Brandmän kämpade för att få fram stegbilar på den branta gatan, men hindrades av parkerade bilar. Värmen ökade och giftig rök fyllde lägenheten. Skulle han behöva hoppa? Fyra våningar ned spände brandmännen upp ett segel. Hjärtat slog hårt när de uppmanade honom att stanna vid fönstret. Timmar gick och oron gnagde. Slutligen fick brandförsvaret kontroll och rökdykare kunde räddade honom. En pyroman hade skapat detta inferno. Huset på Svartensgatan var inte hans enda mål den natten. Men kändisparet i vindsvåningen gjorde att branden hamnade på Expressens förstasida.