Erfarna lärare snabbt till Yrkesakademin

Erfarna lärare snabbt till Yrkesakademin

I Sverige är konkurrensen om kompetenta lärare stenhård. Något utbildningsföretaget Yrkesakademin fått känna av många gånger. Så när de behövde lärare till sin nystartade kommunala vuxenutbildning i Norrköping kontaktade de Veteranpoolen.

– Redan dagen efter hade de matchat två personer till tjänsterna, säger distriktschefen Pernilla Blomkvist på Yrkesakademin.

Pernilla Blomkvist är ansvarig för Stockholm, Uppsala, Gotland, Nyköping och Norrköping. Hon anlitar Veteranpoolen på flera orter och är mycket nöjd med resultatet.

– De har ofta en oerhörd kunskap från ett långt yrkesliv vilket inger förtroende hos eleverna. Inte sällan kan de ge en historisk förklaring kring varför regler och lagar ser ut som de gör och det är ingen som slår dem på fingrarna när det gäller praktisk kunskap, säger Pernilla.

Just i Norrköping behövde Yrkesakademin ganska snabbt besätta tre tjänster. Två lärare till yrkesförarprogrammet för lastbil och buss samt en till VVS- och fastighetsprogrammet. Till det sistnämnda ryckte Anders Jansson från Veteranpoolen i Norrköping in.

– Jag har arbetat som arbetsledande VVS-montör i Stockholm i 20 år – under fyra år drev jag även egen firma. När jag gick i pension kände jag att jag ändå ville ha något att göra, då passade Veteranpoolen jättebra, säger han.

Anders har ingen erfarenhet av att undervisa men upplevde inte det som något problem när han klev in i lektionssalen.

– Jag arbetar ihop med en pedagog och håller mycket i de praktiska delarna. Jag trivs jättebra med eleverna som är i mycket olika åldrar – den äldsta tror jag varit 55 år, berättar han.

Anders jobbar heltid på den kommunala vuxenutbildningen och känner att det funkar utmärkt. Han har inga planer på att dra sig tillbaka så länge de behöver honom.

– Det är ju trevligt att promenera med vänner eller kasta bowlingklot men jag mår bäst när jag känner att jag presterar något, säger Anders.

Pernilla Blomkvist är tydlig med att Sverige i allmänhet och Yrkesakademin i synnerhet behöver den kunskap som de äldre besitter.

– Vi hade inte klarat oss utan pensionärerna, säger hon.

 

FAKTA
FAKTA

Yrkesakademin startades redan 1997 i Falun och har sedan dess vuxit att täcka nästan hela Sverige. Deras största kunder är Arbetsförmedlingen, kommunernas vuxenutbildningar samt Yrkeshögskolan. De flesta av deras utbildningar är yrkesinriktade och de utbildar bland annat VVS-tekniker, yrkesförare och byggarbetare.

Läs mer om Yrkesakademin här: www.ya.se