Experten tipsar - så målar du för bästa resultat

Experten tipsar - så målar du för bästa resultat

Bengt Åberg i Umeå har arbetat hos Veteranpoolen i två år. Han startade sin yrkesbana som utbildad målare. Åtta år hann han arbeta inom yrket innan han blev snickare i ytterligare 30 år. Men måleriet har hängt med genom karriären och här delar han med sig lite av sin yrkeskunskap.

Hur vet man om det är dags att måla om huset?

– Man brukar måla om ett hus i 10-årsintervaller ungefär. Men säkrast är att låta ögat bedöma när det är dags. Kontrollera om färgen ser uttorkad och matt ut, eller om den börjat flaga – då kan det vara dags.

Hur går man till väga?

– Det är viktigt att först tvätta huset och få bort eventuell lös färg. Nuförtiden finns tillbehör till högtryckstvättar med roterande munstycken, de är mycket effektiva. De både rengör och får bort det mesta av den lösa färgen. Efter man använt en högtryckstvätt är det viktigt att låta huset torka ordentligt innan man målar. Åtminstone 4-5 dagar är lämpligt, lite beroende på väder och vind. Titta över resultatet och komplettera med skrapa där det behövs. Har du en lockpanel så skrapa lockens kortsidor. 

Vad ska man tänka på vid själva målningen?

– Först ska du gå över med en grundfärg. Den mättar ytan och ger en stabil grund och bättre vidhäftning för täckfärgen. Hittar du torrsprickor i brädorna så täta med en fogmassa för utomhusbruk. Och byt ut panelbrädor om de är angripna av fukt. Grundjobbet är otroligt viktigt för slutresultatet. Det kanske är lite tråkigt men du får glädjas över det i längden. När du lägger på täckfärgen så ska du lägga på ordentligt, nästan så att färgen rinner. Detta vet alla målare, men få hemmafixare.

Något mer man bör veta?

– Ja, du ska aldrig måla i direkt solljus, fasaden blir för varm och färgen torkar då för snabbt. Resultatet blir flammigt och inte så hållbart. Börja istället att måla på skuggsidan av huset och följ med solens rörelse under dagen.

När kan man måla på året?

– För att färgen ska må bra ska det vara åtminstone 8-10 grader utomhus när du målar och helst inte frost under natten.

Gäller dessa tips all målning utomhus?

– Ja, åtminstone för träytor. Ska du måla annat material så prata med din färghandel.

 

Låt oss göra jobbet

Ibland behöver du få något målat eller tapetserat – och ibland vill du bygga en helt nya altan. Eller bara sätta upp en ny golvlist. Stora och små hemmaprojekt inom snickeri, renovering, bygg och måleri.

Saknar du tid, kunskap och rätt verktyg? Ta hjälp av våra proffsiga hantverkare och handymans.

Se vilka hantverkstjänster vi erbjuder. Ta reda på vad det kostar efter ROT-avdraget. Fyll i ditt postnummer så får du kontakt med ett kontor nära dig.