Fixade vildvuxen häck – gav föreningen mersmak

Fixade vildvuxen häck – gav föreningen mersmak

Brf Askimshöjden är en mindre förening i sydvästra Göteborg som nyligen valt att anlita Veteranpoolen då en häck behövde beskäras. Föreningen består av två stora hus som hyser två familjer var. Runt varje hus finns altandäck och stora gräsytor kantade med häckar och träd. – Vi tänker inte ens att vi bor i en förening, det är som att bo i ett eget hus, säger Kaj Plonaitis, föreningens ordförande.

Att bo i en brf innebär ofta ett antal gemensamma arbetsinsatser under året – grönytor ska skötas, snö ska skottas och själva fastigheten måste såklart underhållas på olika sätt som till exempel måleri. Men alla är inte lika roade av detta eller har den kunskap som krävs.

– Att vår förening har fina grönytor ligger i allas intresse, men utan kunskap är det lätt att det blir fel och då kan det ta många år innan det ser fint ut igen. Vi övervägde att beskära en minst sagt vildvuxen häck själva, vi tänkte ”hur svårt kan det vara” – men efter att ha pratat med veteranen Janne tänkte vi om, säger Kaj.

Föreningen är bara drygt tre år gammal och de fyra medlemmarna har haft ett par gemensamma arbetsdagar men efter Jannes goda insats överväger de nu att anlita Veteranpoolen till fler projekt.

– Vi kan inte knyta upp oss till ett visst antal timmar och vi har inte möjlighet att anställa någon och då passar det utmärkt för oss att bara kunna ringa Per på kontoret och säga att vi behöver lite hjälp, vi har redan nu ett nytt trädgårdsprojekt som vi räknar på, säger Kaj.

Veteranpoolen hjälper idag många brf-er runt om i landet med både löpande insatser som att klippa gräset under hela säsongen till punktinsatser som att måla om eller städa trapphuset.

– Vi har även avtal med många större föreningar där vi till exempel kan backa upp en anställd vaktmästare vid sjukdom, semester eller arbetstopp, och våra veteraner älskar att komma ut på den här typen av uppdrag, säger Per Karnros som driver Veteranpoolen i västra Göteborg.