Hotellchefen tipsar – satsa på en jobbonär, du blir inte besviken

Hotellchefen tipsar – satsa på en jobbonär, du blir inte besviken

Aliki Krantz är hotellchefen som beskriver sig själv som Veteranpoolens nöjdaste kund. Hon anlitar ofta jobbonärer när de behöver extra förstärkning. Förutom snabba puckar och stenkoll på nolltid värdesätter Aliki Krantz även drivet och engagemanget – även om det finns viss risk för mersmak.

Artikelns titel förpliktigar. Så låt oss börja med hotellchefens råd:

– Ta alltid in en offert från Veteranpoolen om du behöver en resurs. Du blir inte besviken.

Du kan sluta läsa nu – om du tar Aliki Krantz på orden. Klick istället på denna länk för att hitta närmaste lokalkontor.

Är du kvar…?

Jaha. Du är en sån. En skeptiker, tvivlare eller kanske till och med en cyniker. Det är helt ok. Alla kan inte vara lättrogna. Häng istället med till slutet så får du reda på varför en av Sveriges mest meriterade hotellchefer säger som hon gör.

Flyttade 80 mil – för skogen

Aliki Krantz är ur-stockholmare (med mamma från Grekland och pappa från västkusten). Men efter 57 år tog hon sitt pick och pack och flyttade 80 mil norrut – till Skellefteå. Det är hon inte ensam om. Det har många sörlänningar gjort på sista tiden – lockade av guldstadens sjudande näringsliv med batterifabriken Northvolt som juvelen i kronan.

Med det var inte för att tälja guld eller att förpassa olja till historien som Aliki Krantz lämnade Stockholm, där hon i par decennier har jobbat som affärsutvecklare och direktör inom hotellbranschen. Nej. Hon kom för skogen.

The Wood

Skogen heter egentligen The Wood Hotel by Elite och är ett nyöppnat hotell inrymt i stadens stolthet: Ett av världens högsta hus byggt i trä. Det består av en lägre fyravåningsdel i vilken Sara kulturhus är inrymd. Dessutom ett 80 meter högt torn med tjugo våningar i vilket hotellet finns med sina 205 rum och sviter, ett magnifikt spa och tre restauranger.

Bygget påbörjades i oktober 2018 och stod klart tre år senare. Hotellet invigdes 14 oktober 2021.

Då jobbade Aliki Krantz fortfarande som hotelldirektör i Stockholm. Men när hotellet där hon jobbade såldes ingick inte hotelldirektören. Det hade David Åberg, vd för The Wood, koll på. Han frågade henne om hon kunde tänka sig att dra upp sina bopålar och flytta norrut. Det kunde hon.

Hotell The Wood i Skellefteå

Fastighetsskötsel

Aliki Krantz började det nya jobbet den 1 mars 2022. Hon ansvarar för allt på hotellet förutom mat och dryck.

Bland ansvarsområdena finns fastighetsskötsel. Till sin hjälp har hon en fastighetsskötare. Och när hon började fanns också två medarbetare från Veteranpoolen.

– Jag ärvde dem. Och det visade sig vara riktigt bra, säger Aliki med ett skratt.

 

Veteranerna hade anlitats flera månader före hotellet öppnades för att hjälpa till med att iordningställa det. När Aliki Krantz började jobbet drygt fyra månader senare, fanns det fortfarande saker att göra för dem. Fram på vårkanten började det mesta komma på plats, och uppdraget tog slut.

Älskad veteran med full koll

Men Aliki Krantz hade fått mersmak. Så när hennes fastighetsskötare slutade i maj, kontaktade hon Veteranpoolen för att få hjälp att fylla tomrummet medan rekrytering pågick. Kontoret i Skellefteå skickade en pensionerad skolvaktmästare.

Helt fantastisk, säger Aliki Krantz om veteranen Jonny. Han var snabb och hade full koll på vår fastighet redan efter en vecka. Han var punktlig, snabb, kom med egna förslag och gjorde det lilla extra. Han blev snabbt kompis med alla och populär i hela huset. Väldigt populär. Jag var imponerad och stolt över denna person.

Aliki Krantz har inte nog med superlativ om veteranen: Ödmjuk. Behaglig. Följsam. Lojal. Engagerad. Proffsig.

Det låter som hon skulle vilja backa tiden och anställa honom före hans pensionering.

– Ja exakt! säger Aliki Krantz och brister ut i ett stort skratt. Det får du gärna skriva. Då kommer han bli väldigt stolt.

Löser snabba puckar

Veteranen jobbade tre dagar i veckan från maj tills den nya fastighetsskötaren började i september. Men han är tillbaka då och då.

Aliki Krantz hyr ganska ofta in personal från Veteranpoolen för kortare uppdrag. Då mailar eller ringer hon Stefan Johansson som driver Veteranpoolens kontor i Skellefteå.

– Det tar inte många minuter innan de hör av sig med förslag. Det ger väldigt snabb och effektiv hjälp. Mycket proffsigt. Tänk om alla leverantörer kunde vara så här effektiva. säger Aliki Krantz.

De på Veteranpoolens Skellefteå-kontor kommer att rodna när de läser det här. Den kommentaren får Aliki Krantz att fnissa. Sen lägger hon till:

– Jag menar det verkligen. Jag är Veteranpoolens nöjdaste kund.

Pålitligt förstahandsval

Varför är Veteranpoolen förstahandsvalet framför andra företag som också erbjuder bemanning och hyr ut personal?

– Vi vet att Veteranpoolen är att lita på, svarar Aliki Krantz. Vi vet att man alltid kan få hjälp med en gång. De är alltid redo. Det går alltid att få en resurs hit och att de kan det hantverk vi letar efter. Och så är det väldigt prisvärt också.

Fördelar och nackdelar med jobbonärer

Finns det några särskilda fördelar att jobba med jobbonärer – pensionärer som jobbar?

– Ja det skulle jag verkligen vilja säga. Det finns en livserfarenhet, en mognad, ett lugn, en stabilitet och en kunskap i hur man kommunicerar med människor och löser problem.

Hon skrattar och lägger till:

– Jag får inte ta i för mycket här. Unga medarbetare är också fantastiska. Men det är något speciellt med mognad.

Finns det några nackdelar? Det blir en lång tystnad medan Aliki Krantz funderar.

– Nej. Absolut inte. Jag kan inte komma på någon nackdel.

Våga satsa på en veteran

Något du vill tillägga?

– Jag och mina medarbetare här på hotellet är otroligt tacksamma för att vi har Veteranpoolen som en av våra viktigaste leverantörer, säger Aliki Krantz. Vi är väldigt tacksamma för det samarbete vi har. Vi hade inte klarat oss utan dem.

Har du något du skulle vilja skicka med till andra företag som överväger att anlita en veteran?

– Våga satsa på en veteran! Ta alltid in en offert från Veteranpoolen om du behöver en resurs. Du blir inte besviken.

Gör som Aliki Krantz

Om du har läst så här långt så förstår du säkert varför Aliki Krantz ger dig det rådet.

Följ hennes råd och be om offert från Veteranpoolen på din ort nästa gång du behöver en resurs, vare sig det gäller några timmar eller för en längre period. Det kostar inget att fråga. Och du kanske blir förvånad över priset.