När föräldrarna blir äldre – stärk upp med både rut-tjänst och hemtjänst

När föräldrarna blir äldre – stärk upp med både rut-tjänst och hemtjänst

Äter de ordentligt? Fick pappa ordning på telefonen? Och när var det mamma skulle till tandläkaren? Känner du igen dig? Rollerna är ombytta. Du behöver finnas där för dina äldre föräldrar. Och då kan Veteranpoolen vara den hjälpande hand som du letar efter. Andreas Glaad berättar om sina erfarenheter av Veteranpoolens RUT-tjänster.  

Vardagen kan vara underbar. Den kan också vara utmanande. Särskilt när man blir äldre och inte har samma krafter som förr. Och då kan det vara skönt med lite hjälp. Inte bara för den som behöver stöd, utan också för anhöriga.

Andreas Glaads föräldrar får hjälp av Veteranpoolen i vardagen. Och både Andreas och hans föräldrar är mycket nöjda med upplägget.

 

Praktisk hjälp och skratt över en kopp kaffe

Två gånger i veckan får Andreas föräldrar besök av en veteran från Veteranpoolen. Hon hjälper till med att städa, tvätta och laga enklare mat. Och så blir det förstås samtal och skratt över en kopp kaffe.

– Mina föräldrar får mat från hemtjänsten en gång om dagen, men hemtjänsten är bara där en kort stund. Så jag och min syster har valt att förstärka med Veteranpoolens RUT-tjänster, säger Andreas.

RUT-tjänster är arbeten och tjänster som utförs i det egna hemmet. Och det är många barn med äldre föräldrar som väljer samma väg som Andreas och hans syster. En del tar in extra hjälp för att komplettera hemtjänsten, medan andra använder sig av Veteranpoolens RUT-tjänster som ett första steg.

Det kan också vara ett sätt att minska de fysiska avstånden som oftast blir tydligare när föräldrarna åldras. Många gånger är det något syskon som bor närmare. Och då kan en lösning vara att det närmsta syskonet lägger mer tid på att umgås, medan det praktiska ordnas av Veteranpoolen. Andreas tror att situationen med olika långt avstånd till föräldrarna är vanlig.

– Ja, så ser nog livet ut för många. Och alla kan ju inte bo i samma stad, säger han.

 

Alltid samma person som kommer

Ett stort plus med Veteranpoolens RUT-tjänster är att det alltid är samma person som kommer. Och Andreas och hans föräldrar upplever samma sak:

– Jag märker att mina föräldrar tycker om och trivs med sin veteran. De lär känna varandra och hon vet hur mina föräldrar vill ha det. Det skapar trygghet och förtroende eftersom de tycker om att ha ordning och reda.

En annan del som Andreas uppskattar är att kommunikationen mellan veteranen och hans föräldrar fungerar så bra.

– Mina föräldrar hör allt sämre på äldre dar, men tack vare att veteranen är så tydlig och har tid att lyssna har de en jättefin kontakt, berättar Andreas.

Och det är inte bara kontakten mellan föräldrarna och veteranen som Andreas värdesätter. De har också kommit överens om att hon ska höra av sig efter varje besök, så att Anderas får en bild av läget.

– Oftast handlar det om ett kort sms, så jag vet att allt är bra. Och så känns det gott att de litar på henne, och vet att de kan vända sig till henne och mig i vardagen, säger Andreas.

 

Mitt i prick – rätt kvinna på rätt plats

Och det är tydligt att Veteranpoolen har lyckats hitta rätt person för uppdraget hos Andreas föräldrar. För visst är det viktigt att personkemin stämmer. Och så har närheten i ålder mellan jobbonären och den som får hjälp en positiv effekt. Eftersom åldersglappet inte är lika stort, som det mellan barn och föräldrar, finns det ofta gemensamma referensramar. Det är en bonus som många sätter värde på.

– Ja, det var verkligen mitt i prick direkt. Och jag ser att mina föräldrar har blivit mer aktiva hemma igen. De plockar med saker och jag noterar en positiv social förändring, säger Andreas.

Vad tror du att dina föräldrar uppskattar mest?

– Jag skulle säga att de tycker om att få hjälp av en trevlig person. Som de dessutom lär känna och kan prata med. Det skapar trygghet och rutiner för både dem och mig.

Och vad uppskattar du som anhörig mest?

– Att det är en bra person som kommer regelbundet. Det är verkligen rätt kvinna på rätt plats.

Skulle du rekommendera andra i samma situation att göra likadant?

– Det har jag redan gjort! Och jag i min tur fick idén från min svåger, ler Andreas.

 

Hjälpa inom flera viktiga områden

Veteranpoolen har flera olika RUT-tjänster som man kan kombinera beroende på behov och önskemål. Tjänsterna utförs i den egna bostaden och kan bidra till ett självständigare liv som gör att man kan bo kvar hemma längre. Men det går lika bra att få RUT-tjänster på ett äldreboende om man vill komplettera med till exempel promenader.

RUT omfattar praktiska tjänster som städning, tvätt och enklare matlagning. Man kan också få hjälp i trädgården med att klippa gräs, träd och buskar. En annan uppskattad tjänst är så kallade ”fixartjänster” som kan handla om att rensa avlopp och sätta upp tavlor och gardiner. Det kan vara till stor nytta om man bor i egen villa eller radhus och inte har tillgång till fastighetsskötare. Och dessutom kan man få hjälp med att klura ut hur TV:n, datorn och telefonen fungerar.

Men det är inte bara det praktiska som behövs i vardagen. Det är minst lika viktigt att hålla igång det sociala livet och träffa andra människor. Därför kan man också få hjälp med att komma ut på promenad, gå ärenden tillsammans eller ta en fika ihop. Veteranpoolens jobbonärer väljer själva hur mycket de vill arbeta och behöver inte stressa vidare. De kan ta sig den tid som behövs, och göra det där lilla extra.

RUT-tjänster som passar för äldre:

  1. Städning
  2. Tvätt
  3. Enklare matlagning
  4. Trädgårdsarbete
  5. Fixartjänster i hemmet
  6. Ledsagning

 

Läs mer om Veteranpoolens RUT-tjänster för äldre här!

Se även Skatteverkets information om vad som ingår.

Ge bort RUT till dina föräldrar

Många känner inte till att man som barn har möjlighet att ge bort RUT till sina föräldrar. Det kan vara en lösning om föräldrarna har en låg beskattningsbar inkomst – men också  ett sätt för syskon att dela lika. Barnet som bor närmast lägger tid på att umgås, syskonet längst bort bjuder på en ruttjänst för t ex städning eller fixartjänst.

Ge bort rut - eller veta mer?

Har du äldre föräldrar och vill veta mer om hur det funkar att ge bort RUT som gåva? Har du syskon som önskar ett smart sätt att dela på insatserna?

Fyll i ditt postnummer och lämna ett kort meddelande så hör vi av oss snabbt till dig.