No time to retire – nu krossar vi myterna om pensionärer som jobbar

No time to retire – nu krossar vi myterna om pensionärer som jobbar

Långsamma, trötta och dyra? Eller noggranna, aktiva och erfarna? Låt oss krossa fördomarna som finns om att anlita jobbonärer. För vem vet – kanske står en myt i vägen för ditt företags tillväxt?

Ditt företag behöver förstärkas. Och du funderar på hur du ska göra. Kanske anlita en jobbonär? Men orkar en jobbonär med tempot? Och hur är det med teknikkunskaperna och motivationen?

Det finns flera myter om hur det är att anlita en jobbonär, det vill säga en pensionär som väljer att fortsätta arbeta. Men stämmer verkligen myterna? Eller missar ditt företag en riktig pärla? Anki Davidson är franchisetagare för Veteranpoolen i Malmö och hon har svaret.

 

Myt #1: De är långsamma

– Nej, skrattar Anki, det är en myt. Våra jobbonärer söker sig till Veteranpoolen eftersom de vill fortsätta arbeta. De har ork, erfarenhet och är aktiva.

Anki berättar om ett tillfälle när det fanns två kandidater för ett uppdrag. Den ena jobbonären var ett par år äldre än den andra. Kunden funderade över just orken och arbetstempot, och ville därför ha den yngsta kandidaten. Sagt och gjort. Men så fick den yngre jobbonären förhinder och den äldre ryckte in. Det var en perfekt match och kunden glömde helt bort åldern.

– Åldern är verkligen bara en siffra, och dagens pensionärer är mycket hälsomedvetna. De ger ofta mig dåligt samvete eftersom de tränar mer än vad jag gör. Ibland tror jag att man förväxlar deras noggrannhet med att de skulle vara långsamma, säger Anki.

 

Myt #2: De saknar nytänkande

– Många vill prova något nytt. Så jag skulle snarare säga att man gärna bryter vanor. Då försöker vi hitta uppdrag där man har nytta av den tidigare erfarenheten, även om uppgifterna är nya, berättar Anki.

Hon menar också att hobbies och intressen ger värdefulla kunskaper som man kan använda på nya sätt. En kund behövde hjälp med att sy kuddöverdrag och Anki la ut ett uppdrag i appen som alla jobbonärer använder. Det visade sig att det fanns fem jobbonärer med egna syateljéer. Så kuddfodralen var ingen match.

Veteranpoolens jobbonärer har också börjat uppskattas på nya sätt, nämligen som mentorer i företag som har många unga medarbetare.

– Det är verkligen en jätterolig utveckling, för det blir så himla bra. Ett konkret exempel på mentorskap är vid inspektioner. De yngre medarbetarna har inte alltid hunnit få den blick som krävs för att hitta felaktigheter. Och då är det toppen med en mentor vid sin sida. Och jobbonärerna älskar det. De brukar säga att det gör dem själva yngre, säger Anki och ler. Så min bild är att våra jobbonärer är innovativa och vill göra nya grejer.

Anki Davidson i mitten med sitt dreamteam Helen Lindberg och Tova Edrén.

Myt #3: De hänger inte med i tekniken

– Oh ja, men det händer att de blir underskattade. En kund behövde hjälp med lite enklare registervård och anlitade en av våra jobbonärer. Men under resans gång insåg de vilken kompetens som fanns. Så det hela slutade med att jobbonären blev systemansvarig, berättar Anki.

Många uppdrag innebär också att man behöver lära sig och visa olika appar. Till exempel när Veteranpoolen får uppdrag som trafikvärdar och uppgiften är att lotsa resenärer rätt. Då är tekniken aldrig några problem.

– Äldre har en lugnande effekt, särskilt bland ungdomar. Det blir mindre konflikter helt enkelt. Precis som vid mentorskapen så fungerar det väldigt bra när yngre och äldre möts, säger Anki.

Är jobbonärer grejen för ert företag – kontakta oss.

 

Myt #4: De arbetar bara för att få pengar

– Extra pengar ger såklart en guldkant i vardagen. Men pengar är ofta inte den främsta orsaken till att våra jobbonärer tar uppdrag, säger de själva när vi frågar dem. De vill känna sig behövda och vara med i ett socialt sammanhang. Många upplever att livet som pensionär blir tråkigt. Och därför söker man sig till arbetslivet igen, säger Anki.

Hon berättar att motivationen till att ta uppdrag är hög, och att man gärna vill vara på arbetsplatser där det finns gott om arbetskamrater. Det är också många jobbonärer som trivs med att arbeta i team tillsammans under större uppdrag.

– Det kan bli väldigt tomt när man inte längre träffar sina jobbarkompisar. Så den sociala biten är ofta en större drivkraft än pengarna, säger Anki.

 

Myt #5: De är dyra

– Veteranpoolen är ett bemanningsföretag, bara med lite extra mycket erfarenhet. Letar man efter en person på heltid så är det dyrare att anlita oss än att anställa själv. Så är det ju med all bemanning. Vår styrka är att man bara betalar för det behov som företaget har. En jobbonär kan komma två dagar ena veckan, en dag nästa vecka, och fyra dagar veckan därefter, berättar Anki.

Anki förklarar att de flesta bemanningsföretag behöver ha längre kontrakt och tydlig arbetsomfattning. Det beror på att medarbetarna oftast befinner sig mitt i livet och behöver en stadig inkomst. De kan helt enkelt inte hoppa in då och då. Det gör att kunderna får betala för en viss arbetsomfattning även om behovet inte alltid finns. Men så är det inte hos Veteranpoolen.

– Vår styrka är att vi snabbt kan hjälpa till. Så mycket och så lite som behövs. Och vi har erfaret folk med kort startsträcka. De har koll på läget och har varit med förr, avslutar Anki.

 

Myt #6: De tar jobb från unga

– Ibland får vi frågan om våra jobbonärer tar jobb från unga. Men vi konkurrerar inte, vi är ett komplement. De yngre vill ha en fast heltidstjänst, vi fyller i luckorna. Dessutom är det allt fler företagare som anlitar jobbonärer innan de har råd att anställa en yngre, säger Anki.

Det finns naturligtvis företag där en yngre medarbetare inte får ett specifikt jobb eftersom jobbet är upptaget av någon som skulle kunna gå i pension. Då kan förstås den yngre uppleva att den äldre blockerar. Och en tonåring som ser en veteran vara barnvakt hos grannfamiljen kan tycka att en pensionär har tagit ett jobb som han eller hon hade kunnat göra.

Men ser man till arbetsmarknaden i stort så finns inga belägg för att äldre skulle hindra yngre från att få jobb eller komma vidare i karriären. Tvärt om så bidrar de till att fler unga kommer ut i jobb.

 

Lösning #1: Låt nyfikenheten ta över – prova själv

Så, då har vi tagit oss an de vanligaste myterna. Verkar de stämma? Eller har vi lyckats krossa dem? Det allra bästa sättet att få veta är såklart att prova. Och vi på Veteranpoolen känner oss helt trygga. Vi vet att myterna inte stämmer. Utan att våra jobbonärer är aktiva, erfarna och noggranna. Inte långsamma, trötta och dyra. Så tänk på oss när du behöver förstärka bemanningen nästa gång.

Våra jobbonärer har kunskaper från ett helt arbetsliv i bagaget och tar bara de uppdrag som de själva vill. Och när man får välja själv blir det bra. Och glöm inte bort – åldern är bara en siffra. Särskilt när man gör något man verkligen brinner för.

Boka ett samtal