Så höjer TV-produktionsbolaget Nexiko stämningen på kontoret

Så höjer TV-produktionsbolaget Nexiko stämningen på kontoret

Tveka inte! Så svarar Charlotta Beigren på frågan om vad hon vill säga till andra företag som funderar på att kontakta Veteranpoolen. Produktionsbolaget Nexiko hittade sin perfekta match i jobbonären Yvonne Bäckström.

Nexiko är ett TV-produktionsbolag som grundats av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Bolaget har kontor i både Sverige och flera andra länder och är kända för både serier, filmer och dokumentärer, som Välkommen till Köping och Tårtgeneralen.

 

En riktig ”keeper”

Charlotta Beigren är COO och HR-chef på Nexiko och arbetar på Nexikos Stockholmskontor. Där finns också jobbonären Yvonne Bäckström från Veteranpoolen. Yvonnes uppdrag hos Nexiko handlar främst om att vara ansvarig för köket. Hon ser till att det är rent, snyggt och organiserat, och hjälper till med att ordna med frukostmat och ta hand om blommorna. Och det är tydligt att Yvonne trivs.

– Nexiko är en av de bästa arbetsplatserna som jag har arbetat på, och jag har varit på många under mitt yrkesliv. Alla är trevliga, välkomnande och inkluderande. Jag känner att de verkligen uppskattar det jag gör vilket värmer, berättar Yvonne.

Glädjen över att Yvonne förgyller tillvaron på kontoret är ömsesidig:

– Det stod snabbt klart att Yvonne är en ”keeper”, en riktig pärla som vi är rädda om, säger Charlotta.

Nexiko letade efter någon med öga för detaljer som kunde ta hand om köket och hålla snyggt i lokalerna. Men när Yvonne började stod det klart att de fått så mycket mer.

– Yvonne är otroligt social och omtyckt, många tar gärna en pratstund med henne i köket och hon har ett jäkla driv. Lars Björkeson på Veteranpoolens kontor på Södermalm hittade verkligen den perfekta matchningen för oss, berättar Charlotta.

 

Deltidsarbete inget bekymmer

Charlotta valde att kontakta Veteranpoolen av flera anledningar. En av dem var för att Nexiko inte kan erbjuda heltid, utan behöver någon ett par timmar varje dag. Det är svårt för en person mitt i yrkeslivet att ta den typen av uppdrag, eftersom det oftast är heltidsarbete som man vill ha.

Men att arbeta en stund varje dag är inga bekymmer för Veteranpoolens jobbonärer. Alla seniorer som är anslutna till poolen väljer själva hur mycket de vill jobba, och hos vilken uppdragsgivare.

– Att kunna välja var man vill arbeta och hur mycket är en riktig lyx. Tack vare Veteranpoolen har jag fått uppdrag som hade varit svåra att få på egen hand. Det känns gott att de som vänder sig till Veteranpoolen verkligen vill ha en senior person. Det blir en riktig ”win-win” både för mig som jobbonär och för företaget som söker, säger Yvonne.

Och Charlotta håller med om att upplägget är framgångsrikt. Det blir bra när man väljer varandra.

– Jag fick ett gott intryck av Veteranpoolen direkt. Vår kontaktperson Lasse var lyhörd för våra behov. Det märktes att han lyssnade, tog oss på allvar, och var mån om att hitta rätt person för oss, berättar Charlotta.

 

Lång arbetslivserfarenhet skapar trygghet

En annan anledning till att Nexiko ville ha en senior person är att många som arbetar i produktionsbranschen är relativt unga och befinner sig i åldersspannet 20–40 år. Och för att få en jämnare åldersfördelning och ökad mångfald på arbetsplatsen, letade man efter någon med längre yrkeserfarenhet.

– Yvonne vet vad som behöver göras och fokuserar på sina uppgifter som hon utför till 100 procent. Dessutom är hon en trygg punkt och en vänlig röst som sprider värme, glädje och lugn, säger Charlotta.

Många av Veteranpoolens kunder uppskattar att få en person med lång arbetslivserfarenhet som snabbt kommer in i arbetsuppgifterna. Det är alltid samma person som kommer, vilket innebär att företaget inte behöver lägga tid på att lära upp nya medarbetare. En del kunder beskriver det som att man får en ”extra kollega” som kan komma in och hugga i när det behövs. Något som är värdefullt vid arbetstoppar, semestrar eller särskilda projekt som kräver större arbetsinsatser.

 

En viktig ingrediens i den sociala hållbarheten

Ytterligare en fördel med att anlita en veteran är att man som företag bidrar till samhällets sociala hållbarhet. Social hållbarhet är ett brett begrepp som förutom rättvisa, delaktighet och makt över sitt eget liv även handlar om inkludering och att ingen ska exkluderas på grund av bland annat ålder. Förenklat kan man säga att social hållbarhet innebär att man har en bra vardag och ett meningsfullt liv.

För många pensionärer innebär en god vardag och ett meningsfullt liv att all den erfarenhet som man har tas tillvara. Och att man kan fortsätta ha kontakt med arbetslivet om man vill. Att kunna arbeta på sina egna villkor, bidra med sin kunskap, och vara behövd är viktiga ingredienser i den sociala hållbarheten.

 

Ingen tvekan – succén är ett faktum

Nexiko är helt klart ett företag som bidrar till den sociala hållbarheten, samtidigt som de har hittat sin pärla jobbonären Yvonne. Så vad vill Charlotta säga till andra företag som funderar på att ta in en senior?

– Tveka inte! Vi är jättenöjda. Våra behov har blivit uppfyllda och mer därtill. Vi har verkligen fått en person som passar vår energinivå och som gör sitt jobb otroligt bra.

Och sist men inte minst. Om du fick beskriva din upplevelse med att ha en jobbonär på er arbetsplats med tre ord – vilka ord blir det då?

– Får jag bara använda tre ord? Det räcker egentligen inte. Men om jag måste välja så får det bli; nöjdhet, skratt och succé. Vi är så nöjda med Yvonnes arbete och all erfarenhet som hon har med sig. Dessutom har vi väldigt roligt ihop och skrattar mycket. Det här har helt enkelt blivit en succé för oss, avslutar Charlotta.

 

Får jag bara använda tre ord? Det räcker egentligen inte. Men om jag måste välja så får det bli; nöjdhet, skratt och succé.

 

Är du nyfiken på vad Yvonne tycker om saken? 

 

Fun fact om Nexiko

Nexiko är ett TV-produktionsbolag med kontor i Sverige, Norge, Danmark och USA. Bolaget har varit i branschen i över 10 år och producerar serier, filmer och dokumentärer. På meritlistan finns bland annat tävlingsprogrammen ”Herre på täppan” och ”Alla mot alla” samt älskade serier som ”Välkommen till Köping”,” Karl-Fredrik på Österlen” och ”Världens sämsta indier” med komikern David Batra.

Nexiko ligger även bakom bio-filmen ”Tårtgeneralen” med skådespelare som Helena Bergström och Mikael Persbrandt samt dokumentären om Kungen som både gick upp på bio och blev till en serie i 3 delar på SVT. Andra dramaserier som gått på SVT är DEG med Levan Akin och Spelskandalen. Två av bolagets grundare är de välkända TV-profilerna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson som många känner igen som ”Filip och Fredrik”.

Boka ett möte

Vårt a-game är att lösa både tillfälliga och längre behov av extra bemanning – vid sjukdom, arbetstopp och semester. Eller när ni inte har möjlighet att anställa. Med den stora fördelen att vi är flexibla i tid även när behovet varierar från vecka till vecka.

Våra medarbetare är erfarna pensionärer inom många områden. Har ni behov av någon som hjälper er ett par timmar i veckan eller heltid under en period? Du betalar bara per timme. Inga startavgifter. Inga bindningstider. Vill du veta mer – fyll i vårt kontaktformulär så bjuder vi på en kostnadsfri konsultation.