Varför är internationella medier så intresserade av Veteranpoolen?

Varför är internationella medier så intresserade av Veteranpoolen?

Den senaste tiden har Veteranpoolen fått förfrågningar från flera stora medier i Frankrike och Storbritannien. Det hela började med att nationell fransk tv ville dyka in hur det kommer sig att svenska seniorer är så benägna fortsätta att arbeta efter att de har gått i pension. 

Sverige ligger nämligen i topp bland EU-länder när det gäller arbetande seniorer/pensionärer, medan det i Frankrike pågår vilda protester mot regeringens förslag att höja pensionsåldern från 62 till 64.

En solig dag i januari besökte tv-teamet Lars Björkeson, som är kontorsansvarig för Veteranpoolen Stockholm Södermalm, tillsammans med veteranen Kim Rindell. Kim, som för övrigt pratar flytande franska, berättar i inslaget om de största fördelarna med att vara jobbonär och varför han ”känner sig mer levande” när han jobbar.

Stort uppslag i The Sunday Times

Även i Storbritannien är arbetande seniorer en het fråga, då man tror att minst 300 000, mestadels äldre människor, har försvunnit permanent från den brittiska arbetsmarknaden sedan pandemin började för tre år sedan. En som såg det franska inslaget med Veteranpoolen var en Frankrike-baserad journalist från den anrika brittiska tidningen The Sunday Times, som gjorde ett långt reportage på samma tema som det franska tv-inslaget ovan, nämligen: Hur kommer det sig att svenska pensionärer är så benägna att fortsätta jobba trots att de har gått i pension?

En av jobbonärerna, Elsie Dickson, som intervjuas i reportaget uttrycker det såhär:
“If you’re a retired person, it’s good for your health to walk around a bit. It’s also good for your mind. It keeps you sharp.”.

Känna att man gör nytta och komma ut och röra på sig

Och det summerar ganska bra vad de flesta av våra veteraner svarar när vi frågar dem om vilka som är de främsta skälen till att fortsätta arbeta deltid. Såklart det extra pengatillskottet, som sätter guldkant på tillvaron eller gör det möjligt att behålla samma levnadsstandard och vanor som innan pensionen. Men många väljer att fortsätta jobba för att känna att de gör nytta och bidrar till samhället. Allt fler kopplar också ihop jobbonärslivet med bättre hälsa och livskvalité, dels att komma ut och röra på kroppen och dels de sociala aspekterna. Att tillhöra ett sammanhang och – i vissa fall – bryta ensamhet.

”Skapat en arbetsmarknad som är pensionskompatibel”

Den internationella uppmärksamheten för Veteranpoolen stannar inte vid franska TV2 och The Sunday Times. En stor fransk radiokanal har gjort ett inslag om och med oss och även BBC:s radiokanal har visat intresse varför så många svenska seniorer väljer att fortsätta jobba.

Veteranpoolens VD Mats Claesson resonerar kring den stora uppmärksamheten Veteranpoolens modell har fått:

– De internationella journalisterna är väldigt nyfikna på vad vi gör för att locka våra veteraner att arbeta. Men faktum är att vi ju snarast är en möjliggörare! Nästan hälften av de svenska pensionärerna vill gärna jobba, om de får möjlighet att påverka arbetstider och omfattning, visar en undersökning vi gjorde förra året. Och det är nog det som är framgången i vår modell – att vi har skapat en arbetsmarknad som är pensionskompatibel. Vi har idag 9000 veteraner som jobbar hos oss. Tänk vilken fantastisk resurs för samhället!

Blir du också nyfiken på om det flexibla livet som jobbonär kanske kan vara något för dig? Eller har du en förälder, fd kollega eller vän som har mer att ge i arbetslivet? Tveka inte att kontakta oss eller tipsa om Veteranpoolen!

Redo att snacka jobb?
Redo att snacka jobb?

Få koll på vilka uppdrag vi har där du bor och hur det funkar att jobba med oss – fyll i en enkel intresseanmälan och få svar inom ett par dagar. Helt utan att du låser upp dig. Välkommen!