Från Hörby i söder till Umeå i norr – här är pensionärerna som extraknäcker som jultomtar 

Från Hörby i söder till Umeå i norr – här är pensionärerna som extraknäcker som jultomtar 

PRESSMEDDELANDE 21 december 2023

Sverige största arbetsgivare för pensionärer efterlyser nu 2 000 jobbonärer inför hösten. Bland uppdragsgivarna finns både företag och privatpersoner, med en sak gemensamt: viljan att anlita en veteran. Efterfrågan märks hos alla Julen står för dörren och nu förbereder sig jobbonärer från Veteranpoolen runt om i landet inför ett av årets viktigaste uppdrag – det som självaste jultomten. En av tomteveteranerna är 77-åriga Ingvar Andersson från Hörby som gör sitt tionde år som jultomte. Till den som ska vara tomte i år har han tre tips: ”Var närvarande, tänk positiva tankar och se alla barn.”

Sveriges största arbetsgivare för pensionärer, Veteranpoolen, är ett annorlunda bemanningsföretag på många sätt. De möjliggör för företag och privatpersoner att anlita pensionärer till allt från konsultuppdrag inom ekonomi, fastighetsskötsel och industri till snöskottning, snickeri och hemstädning. När julen står för dörren förbereder sig nu veteraner över hela landet för ett av bemanningsföretagets mer oväntade uppdrag: att extraknäcka som jultomte.

Skägget – en viktig del i jobbet som tomte 
Två som nu gör sig redo för jul är 77-åriga Ingvar Andersson i Hörby och 71-åriga Martin Lundström i Umeå. Även om tomteuppdragen utförs i var sin ände av landet är arbetsuppgifterna desamma: att knacka på hos barnfamiljer och dela ut julklappar.

Ingvar Andersson utför uppdrag runt om i Skåne. Han är nu inne på sitt tionde år som jultomte och som jubilar har han numera en inarbetad rutin.

– Första vardagen efter jul klipper jag av håret och skägget, sedan låter jag det växa fram tills nästa jul igen. Då har skägget blivit långt och silvergrått och jag kan låta barnen få känna och dra hur mycket de vill! Nu är det 12 centimeter långt, säger Ingvar Andersson, jultomte och jobbonär.

Martin Lundström i Umeå jobbar sitt femte år som tomte. Med 20 år som tidningsbud i ryggen är cykeln det självklara transportmedlet, även om distansen mellan de inbokade besöken kan vara lång. Men Martin Lundström är van att trampa runt i snön – det finns större utmaningar för en cyklande jultomte.

– Jag tycker om att cykla, sedan 2003 har jag cyklat över 20 000 mil. Problemet på julafton är att det blir kondens i skägget så färgen jag använder för att göra det vitt försvinner. I år funderar jag på att gå till frisören och färga det i stället, säger Martin Lundström, jultomte och jobbonär.

Ett sätt att hålla i gång, träffa människor och dryga ut pensionen
Intresset för att fortsätta arbeta som pensionär är stort. Enligt en färsk undersökning från Veteranpoolen är mer än varannan person i Sverige mellan 65 och 70 år öppen för att arbeta under pensionen. Anledningarna till, och fördelarna med, att bli jobbonär är många. Utöver det sociala sammanhanget beskriver många det som en chans att hålla i gång kropp och knopp, samtidigt som den extra inkomsten blir ett tacksamt tillskott som kan sätta guldkant på tillvaron.

För Ingvar Andersson i Hörby har arbetet genom Veteranpoolen blivit en viktig del av livet, som bidrar till att han håller sig frisk och pigg. Veckorna ser olika ut och kan bestå av allt från hantverksarbete till att tömma hus, eller något ovanligare sysslor, så som att tvätta grisstall. På julafton är det barnens reaktioner han ser mest fram emot och till den som ska vara tomte har han tre experttips.

– Var närvarande, tänk positiva tankar och se alla barn, avslutar Ingvar Andersson.

I december ”tomtar” Veteranpoolens jobbonärer hos både privatpersoner och företag – bland annat på följande platser i Sverige:
Göteborg (Nordstan)
Floda (Nääs Fabriker)
Umeå
Skövde (Commerce Köpcentrum)
Hörby
Landvetter
Halmstad
Falkenberg
Växjö (Länstrafiken)

För mer information kontakta:
Carolina Andersson, pressansvarig
carolina.andersson@veteranpoolen.se
Tel: 072-145 28 12

Läs mer om Veteranpoolens tomtar

Om Veteranpoolen
Veteranpoolen är med drygt 11 000 aktiva veteraner Sveriges största arbetsgivare för pensionärer. Här hittar man erfarna och kompetenta seniorer som har valt att fortsätta jobba efter pensionen – för att de vill och kan. Veteranpoolen utför uppdrag hos privatpersoner inom hantverk, hem, trädgård och omsorg. Dessutom bemannar man företag inom allt från fastighetsskötsel och industri till ekonomi och administration.