Hjälp – har tomten verkligen gått i pension?

Hjälp – har tomten verkligen gått i pension?

Inte riktigt! Varje jul surrar Veteranpoolens verkstad av hundratals pensionärer runt om i Sverige som förbereder sig för årets kanske roligaste och mest betydelsefulla uppdrag – att bli tomte. Chansen är stor att en äkta veterantomte redan har spridit julstämning i ett köpcentrum nära dig, eller kanske är det Ingvar eller Martin som knackar på din dörr denna julafton.

Det börjar med skägget

Ingvar Andersson, 77, från Hörby, och hans 71-årige kollega Martin Lundström från Umeå, har länge laddat för säsongen – det gäller att gå all in och göra allt för att hålla legenden levande.

I Skåne har Ingvar, med tio års erfarenhet som tomte, sin rutin klar för sig.

– Den första arbetsdagen efter jul trimmar jag håret och skägget, berättar han, och låter det sedan växa ut till nästa jul. Då blir det perfekt.

Barnen älskar att känna och dra i hans 12 centimeter långa skägg, ett bevis på hans engagemang för rollen.

Och vad har egentligen en modern tomte för färdmedel nu för tiden – det var en fråga som även reportern från SVT försökte få svar på. Är det fortfarande renar och slädar som gäller? Nej inte i snörika Umeå, eller i alla fall inte för Martin. Han har nämligen jobbat som tidningsbud i 20 år och då är det cykeln som är det självklara transportmedlet. Såklart även under tomteuppdragen. Att distansen mellan de inbokade besöken kan vara lång är dock det inget problem för Martin. Han har helt andra problem och funderar över att ta sig till frisören för att färga sina morrhår snövita.

– Problemet på julafton är att det blir kondens i skägget så färgen jag använder för att göra det vitt försvinner, säger Martin.

 

Insidertips från tomten

Naturligtvis är vi nyfikna på några insidertips från dessa säsongsproffs. Ingvar tror på att förkroppsliga säsongens essens:

– Att vara tomte handlar om mer än kostymen eller ett hjärtligt skratt; det handlar om att ta sig tid att se varje enskilt barn.

Han betonar också vikten av tålamod och att låta barnen vänja sig vid tomten på sina egna villkor.

– Det är också viktigt att ta det lugnt och låta barnen komma till dig. En del är lite rädda till en början – men ganska snabbt är de ändå framme och vågar till och med provdra i skägget.

 

Ett hattbyte, inte ett farväl

Ingvar och Martins historia slutade inte med att de gick i pension, den förändrades bara. Tog en annan form. Som jobbonärer hos Veteranpoolen upptäckte de att de kunde forma sitt arbetsliv på ett flexibelt sätt och ta sig an roller som de tyckte var spännande och meningsfulla. Denna anpassningsförmåga är vad Veteranpoolen erbjuder alla som går in i nästa fas i sina liv efter ett långt yrkesliv.

Bortsett från ho-ho-ho-uppdragen kan man nämligen göra allt från att ta hand om blommande trädgårdar till delta i olika hantverksprojekt eller polera fönster tills de glittrar som toppen av Chrysler-byggnaden. Det finns också en mängd olika företagsuppgifter, från ekonomer till att att navigera på vägarna som chaufförer – och nästan allt däremellan.

 

Ett samhälle som fattar grejen med erfarenhet

Det som gör Veteranpoolen till en unik aktör på arbetsmarknaden är inställningen att pensionen är ett nytt kapitel, inte ett avslutande. Långt ifrån. Hos oss matchas din rikedom av erfarenhet, färdigheter och passion, med världens behov av just dessa egenskaper. Och det behovet är stort och fortsätter att växa stabilt. Mer socialt hållbart än så här blir det inte.

 

Nya möjligheter, nya äventyr

En del av tjusningen med att bli jobbbonär hos oss på Veteranpoolen är den känsla av gemenskap och syfte som det ger. Det handlar inte bara om att få en extra inkomst; det handlar om att hålla sig aktiv, mentalt och fysiskt, och att känna sig värdefull och bidra till samhället.

 

Buss och kram

På tal om tomtar. Veteranpoolens gröna tomtar delar också ut godis på bussen – kanske på en tur nära dig.

Bli en jobbonär
Bli en jobbonär

Så, har tomten gått i pension? Ja, men han är samtidigt mer aktiv än någonsin, och med Veteranpoolen är pensionärslivet allt annat än en stilla natt. Går du i pension snart och vill se vad vi har för spännande uppdrag där du bor?

Fyll i en enkel spontanansökan – inget krångligt CV. Vi följer upp inom en vecka och berättar om lön och svarar på dina frågor.