Nu vill alla avdelningar ha en egen pensionär som back-up

Nu vill alla avdelningar ha en egen pensionär som back-up

Kort startsträcka, erfarenhet och flexibilitet. Tre veteran-egenskaper som fick Kolmårdens Djurpark att inleda sitt samarbete med Veteranpoolen. Och veteranerna har blivit populära både hos besökare och personal.

   – Flera av våra avdelningschefer har sagt: ’Jag vill ha en veteran på min avdelning också’, säger Tilda Nyström, tillförordnad HR-chef på Destination Kolmården.

De flesta som jobbar i parken sommartid är ungdomar mellan 16-24 år. Tilda Nyström berättar att det alltid är en utmaning att rekrytera tillräckligt med personal – särskilt tidigt på säsongen då många av parkens säsonganställda fortfarande går i skolan.

– Veteranpoolen löser många av våra bemanningsproblem genom att de är flexibla, kan täcka upp vid sjukdom och ta enstaka pass, säger hon.

Pensionärerna och ungdomarna kompletterar varandra

Parks and Resorts som äger Kolmårdens Djurpark lägger dessutom stor vikt vid mångfald.

– Som gäst ska du kunna känna igen dig oavsett ålder, kön, etnicitet eller funktionsvariation. Detta är ytterligare en anledning till att Veteranpoolen passar in mycket bra hos oss, säger hon.

Arian Macak som stöttar personalen ute i verksamheten berättar att veteranerna har ett helt annat bemötande än sina yngre kollegor.

– Ja, de är ju lite mer oblyga och tar emot våra gäster på ett annorlunda sätt. Det har funkat mycket bra, de gillar oss och vi gillar dem, säger han.

Erfarenhet som ger kort startsträcka

Arian berättar att veteranerna jobbar som attraktionsskötare, kövärdar, i butiker eller spelstånd. Tilda fyller i att veteranerna tack vare sin erfarenhet från ett långt arbetsliv snabbt sätter sig in i nya arbetsuppgifter.

– Vi håller just nu på att bygga upp en ’reservpool’ med 8-10 veteraner, som vi kan kontakta vid arbetstoppar eller sjukfrånvaro. Jämför jag med andra bemanningsföretag vi samarbetat med så är veteranernas korta startsträcka mycket värdefull för oss, säger Tilda Nyström.

Ett populärt uppdrag

Mikael Petersson som driver Veteranpoolens kontor i Norrköping fick en stor och rolig utmaning av Tilda Nyström.

– Alla uppdrag är viktiga men att få vara med när Kolmården äntligen slår upp portarna igen känns såklart extra roligt, något som också tydligt märks bland våra veteraner, säger Mikael.

Gunnar Andersson 65, blev eld och lågor när han fick frågan om att köra attraktioner på Kolmården medan ungdomarna avslutar sina studier.

– När Mikael ringde nappade jag direkt, utan betänketid. Det är självklart att man ställer upp, det här är ju jätteroligt, säger Gunnar.

 

Han berättar att han arbetat som snickare under stor del av sitt yrkesliv, något han fortfarande gillar och gör mycket även på Veteranpoolen. Allt från att laga staket till att bygga altaner – även om det roligaste med jobbet är att det är så socialt.

– Det sociala är jätteviktigt. Jag stortrivs verkligen med att möta både föräldrarna och att få skoja med de små barnen, säger Gunnar, som med trygg hand manövrerar allt från ”Minihopp” till ”Godiståget”.