Polisen som blev jobbonär och kör lastbil

Polisen som blev jobbonär och kör lastbil

Pensionärer med yrkeskompetensbevis för lastbil eller buss är hett eftertraktade på arbetsmarknaden. Vi har träffat en av dem: Ronny Wennerström, som innan han blev pensionär jobbade som polis.

Intervjua Ronny Wennerström, löd uppdraget. Han är jobbonär – pensionär som jobbar – och kör lastbil för Veteranpoolen i Skövde

Jag ringer honom. Första signalen hinner knappt gå fram innan han svarar med en alert röst. Jag presenterar mig och mitt ärende, och frågade om han kan avvara trettio minuter. Inga problem. Men inte idag. Och inte resten av veckan heller. Möjligtvis nästa vecka. Ring på onsdag.

När jag ringer upp Ronny Wennerström en vecka senare har han faktisk en lucka.

– Jo, jag var upptagen både måndag och tisdag, men idag är det faktiskt lite av en ”off dag”, säger Ronny Wennerström, och låter själv överraskad. Sen är det ”on” imorgon och på fredag igen. Ingen vila, ingen ro, bara gneta och gno, säger Ronny Wennerström med ett muntert skratt.

Politikern

Ronny Wennerström jobbar som chaufför ett par dagar i veckan. Men han har också politiskt engagerad i sin hemkommun Tibro. Han sitter som Moderat ordförande i kommunrevisionen och som revisor i fyra kommunala bolag. Han har också varit nämndeman i Skaraborgs tingsrätt.

– Ja, jag har fullt upp, säger Ronny Wennerström med ett skratt.

Polisen

Innan pensionen var Ronny Wennerström polis. Efter polishögskolan började han jobba i Västerorts polismästardistrikt i Stockholm. Efter några år gick flyttlasset till Tibro, där han hade vuxit upp på 50- och 60-talen. Han började jobba på polisen i Skövde, två mil västerut.

Ronny Wennerström har jobbat i både yttre och inre tjänst. Han var bland annat med om Göteborgskravallerna. När han minns tillbaka till de turbulenta dagarna 2001 blir hans röst allvarstyngd.

– Det var en krigssituation, säger Ronny Wennerström.

Göteborgskravallerna 2001. Foto: Joel Hansell (CC BY 2.0).
Göteborgskravallerna 2001. Foto: Joel Hansell (CC BY 2.0).

Busschauffören

Ronny Wennerström lämnade polisen när han var 63 år.

– Jag slutade några år tidigare. Jag var lite trött på jobbet. Det är jobbigt att skotta snö i snöstorm hela livet, förklarar Ronny Wennerström sitt beslut.

Men att helt sluta jobba var inte aktuellt. Han började köra buss istället.

– Jag är en ganska social person, och gillar att träffa trevligt folk. Och så gillar jag nya utmaningar. Har man suttit med åklagare, advokater och misstänkta hela livet så är det kul att göra något helt annat.

Ronny Wennerström har körtkort med både C och D behörighet. Det innebär att han får köra både tung lastbil och buss. Han har dessutom yrkeskompetensbevis (YKB) som är en förutsättning för att få köra yrkesmässigt.

Detta gör Ronny Wennerström till en attraktiv pensionär – för arbetsgivare. Och fram till 2019 hade han så mycket jobb han ville med att köra beställningsbuss – turistbuss, konferensresor, tågersättning och liknande.

– Men med pandemin dog den branschen, berättar Ronny Wennerström.

Samtidigt som efterfrågan på busschaufförer minskade, ökade behovet av lastbilschaufförer. Något som Paul Hanna på Veteranpoolen i Skövde märkte av. Därför kontaktade han Ronny Wennerström, som tackade ja.

Lastbilschauffören

Ronny Wennerström jobbar vanligtvis två dagar per vecka.

En typisk arbetsdag börjar klockan 7 med att han lastar bilen med varor. Sen bär det av. Körningarna kan vara hemma i Västergötland eller intilliggande Östergötland, men ibland ända upp till Värmland eller ned i Småland.

Med tanke på alla sina andra åtaganden uppskattar Ronny Wennerström att jobbet går att planera.

– Vi gör upp en lista för två månader i taget, berättar han.

Jobbonären

Jag frågar Ronny Wennerström om han ser några nackdelar med att jobba som pensionär.

– Nej, jag ser inga direkta nackdelar. Det enda jag kan tänka mig är att man råkar jobba någon dag som barnen vill ha hjälp med barnbarnen eller något annat.

Vad är bäst med att vara jobbonär?

– När arbetsgivaren ringer och frågar kan man alltid säga nej, svarar Ronny Wennerström med ett skratt. Sen tjänar man några kronor, det är inte fel det heller.

 

Inkomsten går till att sätta guldkant på tillvaron. Och till resor.

– Det är kul att resa, säger Ronny Wennerström.

Biståndsarbetaren

Ronny Wennerström är världsvan; några år bodde han i Arusha i Tanzania.

– Innan jag blev polis jobbade jag som väg- och vattenbyggnadsingenjör för Sida, förklarar han.

Arusha är en Tanzanias största och viktigaste städer. Den ligger vid foten av Mount Meru, Tanzanias näst högsta berg, och endast några mil sydväst om Afrikas högsta berg Kilimanjaro. I närheten finns de klassiska parkerna Serengeti, Ngorongoro med flera.

Arusha i Tanzania.
Arusha i Tanzania.

Privatpersonen

Numera bor Ronny Wennerström med sin fru, som också är jobbonär inom vården, vid den vackra sjön Örlen mellan Tibro och Karlsborg. Därifrån är det inte långt till Vättern där paret har en båt.

– Det är en Nimbus, berättar Ronny Wennerström. Den är vår ”sommarstuga”. Varje år tar vi den genom Göta kanal och spenderar några veckor på västkusten eller östkusten.

Veteranen Ronny på sin båt
Veteranen Ronny på sin båt

Jag frågar Ronny Wennerström om han har några fritidsintressen förutom båtlivet. Jag ställer frågan mest för sakens skull; jag räknar inte med att han har tid för något mer. Hur skulle han hinna med något annat mellan uppdragen som lastbils- och busschaufför, nämndeman i tingsrätten, ordförande i kommunrevisionen och alla styrelsemöten i de kommunala bolagen han är engagerad i? Men tji fick jag.

– Vi är ett gäng gubbar som träffas då och då. Vi tävlade i bordtennis på 60-talet – några på elitnivå. Och så spelar jag golf.

Inte konstigt att det var svårt att hitta 30 minuter i hans kalender, tänker jag och sneglar på diktafonens räkneverk som visar 33 minuter och 58 sekunder. Dags att avsluta intervjun.

Redo att snacka jobb?
Redo att snacka jobb?

Få koll på vilka uppdrag vi har där du bor och hur det funkar att jobba med oss – fyll i en enkel intresseanmälan och få svar inom ett par dagar. Helt utan att du låser upp dig. Välkommen!