Veteranerna som blev kompisar på jobbet – inte utan gnissel

Veteranerna som blev kompisar på jobbet – inte utan gnissel

Thomas Länsberg och Ronny Johansson är två veteraner som har lärt känna varandra på uppdrag och blivit bästa vänner. Nu jobbar de ofta tillsammans och umgås privat. Men allt går inte på räls – vare sig privat eller i jobbet.

Plintar vid ett bygge i VärmlandEn friggebod ska byggas vid en sjö i Värmland. Plintarna för bjälklaget är gjutna. Tio till antalet. Var och en har krävt noggrant arbete för att bjälklaget ska bli vågrätt.

Nu är Thomas Länsberg och Ronny Johansson tillbaka vid sjön. De tittar på plintarna som de omsorgsfullt och med stor möda har gjutit. Lätt duggregn faller över deras nedsjunkna axlar.

– Vad gör vi nu? säger Ronny.

Thomas skakar uppgivet på huvudet och svarar:

– Vi får göra om det.

De båda veteranerna har just fått veta att de med precision inmätta måtten mellan plintarna inte stämmer med den tilltänkta friggebodens dimensioner.

Olika utgångspunkter

Ronny Johansson och Thomas Länsberg föddes under 1950-talets första halva och har därför uppnått åldern när de kan dra sig tillbaka som pensionärer och njuta av lugna stunder i fåtöljen och uppfriskande promenader i naturen.

Precis det gjorde Ronny Johansson under de första åren som pensionär.

– Jag satt i fåtöljen hemma och mådde väldigt gott, och så var jag ute i naturen och fotograferade. Naturfotografering är min hobby.

Så du var nöjd med att vara pensionär?

– Ja, ja, javisst! Pensionen rullade in en gång i månaden, så man behövde aldrig fundera på det ekonomiska.

Men för Thomas Länsberg var det annorlunda:

– Jag fick så lite pension att jag var tvungen att jobba. Pensionen var inte ens hälften av vad jag tjänade innan.

Det magiska året 1953

Både Ronny Johansson och Thomas Länsberg jobbade som lärare innan pensionen, och båda har jobbat hela sitt yrkesliv. Så hur kommer det sig att den ena upplevde att pengarna rullade in medan den andra kände sig tvungen att arbeta?

– Jag är några år yngre än Ronny, förklarar Thomas Länsberg.

Han syftar på de förändrade reglerna för allmän pension. Herrarna är födda på var sin sida om det i pensionssammanhang magiska året 1953.

Ronny Johansson, som är född före 1953,  får pension delvis efter det gamla förmånsbaserade systemet. Thomas Länsberg, som är född efter 1953, får pension bara från det nya avgiftsgrundande systemet.

Den stora pensionsreformen Från 1913 till 1998 hade Sverige folkpension och från 1960 dessutom allmän tilläggspension (ATP). Det var ett förmånsbaserat system; man var lovad en viss garanterad pension som räknas upp med inflationen oavsett ekonomi. Men det blev för dyrt för de yrkesarbetande som fick betala till pensionärerna, så därför beslutade man 1994 om ”den stora pensionsreformen” som innebär att pensionen ska grunda sig delvis på livsinkomsten och delvis på inbetalda premier. Det nya systemet trädde i kraft 1999. Födda före 1937 får pension enligt den gamla modellen. Födda efter 1953 får pension efter den nya modellen. Och alla däremellan får lite från båda: de får inkomstpension och premiepension från det nya systemet och tilläggspension (det som tidigare hette ATP) från det gamla systemet. Källor: Mer om pensionssystemet och Tilläggspension från det gamla pensionssystemet.

En vägg förde dem samman

Nu har Thomas Länsberg en bättre pension. Men i början kände han sig tvungen att hitta ett jobb.

– Jag anmälde mig till en pool, men de hörde aldrig av sig. Så jag började undersöka vilka som finns och fastnade för Veteranpoolen. Där fick jag napp direkt och kände mig väldigt välkommen.

Thomas Länsberg jobbade tidigare som slöjdlärare, så därför har många av hans uppdrag varit snickeri. Ett av dem var för resebyrån Resia i Karlstad.

– Jag skulle bygga en innervägg. Men när jag kom dit var det först en dryg dags arbete med att köra bort gammal bråte, gamla diskar och jag vet inte allt vad det var. Och sen ville de ha hjälp med massa annat också. Så jag hörde av mig till min kontakt på Veteranpoolen och bad dem skicka en gubbe till, och då kom Ronny.

Måste göra något annat

Ronny Johansson hade efter ett par år hemma också sökt sig till Veteranpoolen.

– Jag insåg till slut att jag måste göra någonting annat; så när jag såg en blänkare om Veteranpoolen skickade jag en ansökan. På den vägen är det.

Ronny Johansson jobbade drygt trettio år som speciallärare med begåvningshandikappade barn. Men han började sin yrkeskarriär på en helt annan plats.

– Jag är utbildad byggnadssnickare. Det jobbade jag med på 70-talet. Sen började jag plugga till byggnadsingenjör på KTH. Men det var dåligt med jobb på 80-talet, så jag fortsatte att läsa till lärare.

Så därför är det inte så konstigt att Veteranpoolen i Karlstad skickade Ronny Johansson till Resia när Thomas Länsberg bad om förstärkning.

Bästa vänner

Thomas Länsberg och Ronny Johansson kände inte varandra innan uppdraget för Resia. Men de fann varandra snabbt och blev bästa vänner. Nu umgås de regelbundet privat och jobbar ofta ihop i olika uppdrag.

– Vi ringer efter varandra när vi behöver hjälp med ett uppdrag, berättar Thomas Länsberg. Ofta vinner man tid på att vara två. Och en del jobb är omöjliga att fixa själv.

Det kan också vara bra att ha en vän och kollega att ta sin tillflykt hos.

– På ett ställe var det så trångt och stökigt under arbetet att jag inte ville äta min medhavda lunch där. Stället låg nära Ronnys hem, så jag åkte hem till honom och åt hos honom istället, berättar Thomas Länsberg med ett skratt.

Inte helt smärtfrittThomas och ronny arbetar med väggen

Men det var inte helt smärtfritt i början. Thomas Länsberg berättar:

– Vi har lite olika idéer: Ronny håller hårt på att han bara jobbar tre dagar i veckan. Men jag vill ta det lite lugnare på morgonen och hellre jobba lite längre på eftermiddagen.

Ronny Johansson förtydligar:

– Ja, jag jobbar bara tre dagar i veckan – måndag, tisdag och onsdag. Det hänger ihop med att min fru är volontär på Röda Korset de tre dagarna. Visst, jag kan göra både fyra och fem dagar, men i så fall får det vara väldigt, väldigt speciellt.

Och när det kommer till hur dags de börjar på morgonen har de hittat ett bra upplägg som passar båda:

– När vi jobbar ihop börjar vi nio; jag måste ut med hunden på morgonen, berättar Thomas Länsberg.

Husbil och stuga

Thomas Länsberg bor i ett villaområde i skogen nordost om Karlstad. Men det är inte längre än att han cyklar in till centrum på en kvart. Semestern tillbringar han och hans fru i en husbil.

– I somras åkte vi till Åland, berättar Thomas Länsberg. Vi har åkt runt Vänern några gånger. Och vi har flera gånger varit till Öckerö, Hönö och Fotö utanför Göteborg. Där har jag tillbringat många somrar som barn.

Ronny Johansson bor på Hammarö, som är både en ö i Klarälvens delta och egen kommun strax söder om Karlstad. Där bor han och hans fru de dagar de jobbar. Den lediga tiden tillbringar de i en stuga halvvägs mellan Karlstad och Säffle.

– Från onsdag kväll till söndag kväll bor vi i vår stuga vid Sävsjön. Den ligger mitt i naturen, säger Ronny Johansson.

Trivs på jobbet

Både Thomas Länsberg och Ronny Johansson trivs med uppdragen.

– Jobba för Veteranpoolen är en positiv upplevelse till 99 procent. Sen finns det alltid grejer… Men så är det med alla jobb.

Han lägger sen till:

– Jag trivs bättre på mitt jobb på Veteranpoolen än med mitt jobb som lärare.

Thomas Länsberg håller med, och tillägger:

– Det är väldigt trevligt att komma ut och träffa kunder av så många olika slag. Det är fascinerande att alla är så olika. Jag tycker det är något positivt.

Båda tycker om att vara ute i naturen, och de har upprepade gånger pratat om att åka ut och uppleva naturen och fotografera. Men det har ännu inte blivit av.

– Det är ju speciellt på våren man vill ut, men då är det mycket jobb. Då är det extra positivt att få jobba nära naturen. Som uppdraget med plintarna. Det låg vackert vid en sjö, säger Thomas Länsberg.

Plintarna

Nu står Thomas Länsberg och Ronny Johansson i duggregnet och tittar på plintarna som är felplacerade – trots att de är noggrant inmätta enligt angivna mått. Men vad hjälper det om måtten inte var centrummått, som de utgick från, utan yttermått. De få centimetrarna gör stor skillnad. Därför måste plintarna upp. Sen ska groparna fyllas och allt göras om.

Thomas hämtar sin fyrhjulsdrivna suv. Ronny fäster en lina mellan bilens dragkrok och första plinten. Före det har de frilagt den – ett hästjobb. Thomas gasar och Ronny bänder med ett spett. Sakta men säkert kommer den första plinten upp.

Bara nio kvar.

Redo att snacka jobb?
Redo att snacka jobb?

Få koll på vilka uppdrag vi har där du bor och hur det funkar att jobba med oss – fyll i en enkel intresseanmälan och få svar inom ett par dagar. Helt utan att du låser upp dig. Välkommen!