Checklista - så rustar du ditt hem inför höst och vinter

Checklista - så rustar du ditt hem inför höst och vinter

När dagarna blir kortare och löven faller från träden, vet vi att vintern är på väg. Det innebär inte bara mysiga kvällar framför brasan, utan också utmaningen att förbereda våra hem inför den kyligare säsongen. För många av oss kan det kännas överväldigande. Kanske har du inte rätt verktyg, kanske känner du att du inte har tillräckligt med tid, eller kanske vet du helt enkelt inte var du ska börja.

Därför har vi sammanställt en enkel och praktisk checklista som hjälper dig att göra just det. Och om du saknar tid, kunskap eller rätt verktyg – överväg att anlita Veteranpoolens fixarservice. Nu, låt oss dyka rakt in i checklistan.

 

Isolera fönster och dörrar

En av de första sakerna du bör göra är att kontrollera tätningslister runt fönster och dörrar. Är de slitna? Då kan det vara dags att byta ut dem. Detta enkla steg kan göra stor skillnad för att hålla värmen inne och kylan ute.

Dessutom kan bra isolering hjälpa till att minska dina uppvärmningskostnader och bidra till ett mer energieffektivt hem. Hur mycket kan du spara – spana in Energimyndighetens räkneexempel.

 

Kostnadsfri energirådgivning

Visste du att du som privatperson kan få en kostnadsfri energirådgivning från din kommun? Energi- och klimatrådgivning är en opartisk service som erbjuds av din kommun, finansierad med bidrag från Energimyndigheten. Rådgivarna kan ge dig vägledning om hur du kan minska din energianvändning, om för- och nackdelar med olika uppvärmningssystem, hur du kan använda solenergi, och vad du bör tänka på vid renovering eller nybyggnation, bland annat. Tjänsten är även tillgänglig för dig som bor i en bostadsrättsförening. Missa inte det!

 

Kontrollera uppvärmningssystemet

Innan kylan verkligen sätter in, bör du ge ditt värmesystem en genomgång. Oavsett om du har en värmepanna, värmepump eller radiatorer, är det viktigt att allt fungerar som det ska. Om du är osäker, kontakta din leverantör och be om hjälp. Du vill ju inte upptäcka att din värmekälla inte fungerar mitt i en kall vinternatt! Dessutom kan ett effektivt uppvärmningssystem hjälpa till att hålla energikostnaderna nere.

 

Kontrollera brandsäkerhet

Säkerhet först! Testa dina brandvarnare och brandsläckare för att säkerställa att de fungerar korrekt. Om du har en öppen spis, kontrollera att du har ett gnistskydd och brandsäkert underlag framför den. Det är också en bra idé att ha en plan för hur du och din familj ska agera i händelse av brand. Om du har barn, gå igenom planen med dem så att de vet vad de ska göra om det osannolika skulle inträffa.

 

Rengör skorstenen

För dig som har en öppen spis eller vedspis, är det viktigt att skorstenen är ren och säker att använda. Detta minskar risken för soteld och säkerställer att du kan njuta av mysiga, varma kvällar framför brasan utan bekymmer. Enligt svensk lag ska alla skorstenar regelbundet kontrolleras och rengöras av certifierade skorstensfejare. Frekvensen av dessa kontroller varierar beroende på hur ofta kaminen används. Om du är osäker på när det gjordes sist och om det snart är dags – kontakta kommunen. Glöm inte att använda ved som är torr och fri från mögel eller röta för att optimera förbränningen och minimera sotbildningen.

Brandskyddsföreningens webbplats kan du läsa mer om sotning.

 

Skapa beredskap för strömavbrott

Vinter- och höststormar kan orsaka oförutsedda strömavbrott. Du kan förbereda dig genom att ha ficklampor, extra batterier och kanske även ett batteridrivet värmeelement till hands. Det kan också vara bra att ha ett par varma filtar och ett litet nödlager av proviant om elavbrottet skulle dra ut på tiden. Tänk också på att dina mobiltelefoner är fulladdade när dåligt väder är på väg.

 

Se över din hemförsäkring

Dubbelkolla att din hemförsäkring täcker eventuella vinterskador. Du vill inte stå där i snöstormen och inse att du inte har rätt skydd. Om du är osäker på vad din försäkring täcker, ta kontakt med ditt försäkringsbolag för att få klarhet. Det kan vara värt att överväga en extra försäkring som täcker skador från snö och is, om det inte redan ingår i din nuvarande försäkring.

 

Kontrollera utomhusbelysningen

Korta dagar innebär att det är mörkt både när du går till jobbet och när du kommer hem. Se till att din utomhusbelysning fungerar så att du kan se och synas ordentligt. Detta är extra viktigt för att undvika olyckor på isiga gångvägar. Du kan också överväga att installera rörelsesensorer för att spara energi och öka säkerheten. Med rätt utomhusbelysning får du också en bättre utsikt så du kan njuta av din trädgård även från insidan när det är mörkt ute.

 

Kontrollera tak och hängrännor

Taket är ditt hems första försvarslinje mot snö och is. Kontrollera att takpannorna sitter säkert och se till att det inte finns några läckor. Tung snö eller is kan orsaka allvarliga skador på ett svagt tak. Om du inte känner dig bekväm med att göra detta själv, kan du anlita någon för att göra en inspektion. Om du bor i ett område med mycket snöfall, överväga att investera i en takräfsa för att regelbundet kunna ta bort snö och förebygga isbildning. Samma sak gäller dina hängrännor – se till att de sitter fast och inte har massor av löv och skräp liggande i sig.

 

Förbered för snöskottning

Och på tal om snö. Om du bor i ett område där det snöar mycket, se till att du har allt du behöver för att skotta snö. Det kan innebära att investera i en bra snöskyffel, sand eller salt för att smälta is på gångvägar. Om du har en lång uppfart eller stora ytor att skotta, kan det vara värt att överväga att köpa en snöslunga. Eller anlita Veteranpoolens morgonpigga starka snöskottarteam.

Låt oss hjälpa dig

Att förbereda ditt hem för vintern handlar om att ta små steg som kan göra stor skillnad. Genom att följa denna guide kan du njuta av en varm och mysig höst och vinter, fylld med lugn och ro, istället för oro över problem.

Och kom ihåg, om du behöver hjälp – vi finns här för dig och kan hjälpa dig med många av sakerna på checklistan. Som att byta ut dina tätningslister, montera och byta batterier i dina brandvarnare, lufta dina element, skotta snö och mycket mer.

Ta reda på vad det kostar per timme efter RUT- eller ROT-avdraget om du vill ha vår hjälp. Fyll i ditt postnummer här så får du kontakt med ett kontor nära dig. Du väljer själv om du vill fylla i formuläret på nästa sida eller ringa oss. Du får svar snabbt!