Forskning visar – äldre lyckligare än yngre

Forskning visar – äldre lyckligare än yngre

Har du koll på vilka ingredienser som behövs för ett lyckligt liv? Och vet du om att ålder och lycka hänger ihop? Veteranpoolen har pratat med världens första lyckoprofessor, Micael Dahlen, som ser stora krafter i det lilla och uppmuntrar vardagens alla möten.

Forskningen pekar på att vi känner oss lyckligare ju äldre vi blir. Visst låter det lovande? Men hur får man till den optimala lyckokakan och vilka ingredienser behövs? Låt oss utforska vad som är viktigt för att leva ett lyckligt och rikt liv.

 

Äldre människor är ofta lyckligare än yngre

Handelshögskolan i Stockholm har skapat ett nytt forskningscenter som heter ”Center for Wellbeing, Welfare and Happiness”.

Centret kommer att undersöka vad som behövs för att skapa välbefinnande, välfärd och lycka. Ledare för forskningscentret är ekonomiprofessorn Micael Dahlen som nu också är världens första professor i lycka. Han menar att äldre människor i regel är lyckligare än yngre. Och att det ofta är de små sakerna som har stor betydelse. Som att ha något att se framemot.

– Det finns en stor kraft i att ha saker som man längtar efter och vill göra. Och det kan vara precis vad som helst. Kanske den berömda fredagskänslan när helgen närmar sig, eller att man ska umgås med någon, säger Micael.

 

De små mötena i vardagen spelar stor roll

Studier visar att en av huvudingredienserna i ett lyckligt liv är meningsfulla relationer. Och i det sammanhanget är våra nära och kära oerhört viktiga. Men vi ska inte heller glömma bort alla möten i vardagen. De spelar större roll för vårt välmående än vi tror.

– En sak som vi underskattar är betydelsen av mötet med andra människor som vi träffar på daglig basis. Det kan vara grannar, kollegor på arbetet, medpendlare och kassören i affären, säger Micael.

 

 

Jobbonärer plockar russinen ur lyckokakan

För många är pensionen efterlängtad. Ofta innebär det mer frihet och mindre stress när arbetsplatsen inte väntar på samma sätt som förut. Men det kan också innebära att man tappar delar av sitt sociala liv som man inte har tänkt på.

Men det fina med att vara pensionär är att man faktiskt kan plocka russinen ur lyckokakan. Livet som jobbonär hos Veteranpoolen innebär att man själv väljer sina uppdrag och hur mycket man vill arbeta. På så sätt fortsätter de vardagliga mötena på naturlig väg. Samtidigt träffar man nya människor tack vare uppdragen och skapar nya kontakter. Kontakter som är värdefulla för hälsan och för välmåendet.

 

Hjälp någon annan – och öka din egen lycka

Alla behöver vara behövda. Och det är nästa viktiga huvudingrediens i våra lyckokakor. Vad som upplevs som meningsfullt är såklart personligt. Men man vet att det är bra att känna sig behövd. Och att man mår gott av att hjälpa andra.

– Ja, det stämmer! När man hjälper någon så upplever vi varma och positiva känslor. Det är ett tydligt sätt att uppleva lycka på, berättar Micael.

När man har gått i pension så har man ett helt arbetsliv bakom sig. Ett arbetsliv som är fyllt av yrkeskunskap och erfarenhet. Och många av Veteranpoolens jobbonärer upplever att de inte är färdiga. De vill fortsätta att hjälpa till och att dela med sig. Fast i sin egen takt.

 

Ny karriär som jobbonär

Sedan finns det jobbonärer som helt byter bana och provar något helt nytt. Pensionen blir ett tillfälle till en ny karriär. Man kanske går från att ha suttit på kontor till att arbeta med trädgårdsskötsel. Eller så har man renoverat mycket på sin fritid och kan ta uppdrag som målare.

Och man ska inte vara rädd för att ge sig ut på okänd mark. Även om det kan kännas läskigt. För det är faktiskt ett positivt tecken när det pirrar i magen.

– Att något känns utmanande betyder inte att man ska undvika det. Utan tänk istället att det här är något som kommer att utveckla dig, säger Micael.

 

Lycka går inte att köpa – men

Vi vet alla att lycka inte kan köpas för pengar. Men att känna ekonomisk trygghet är en faktor som ger oss kontroll. Och kontroll över sitt liv är en del av att vara lycklig.

– Det finns ett samband mellan lycka och att uppleva att man har kontroll över tillvaron. Pengar kan också hjälpa oss att höja livskvaliteten, säger Micael.

Så att fortsätta sitt arbetsliv som jobbonär kan alltså öka den ekonomiska stabiliteten. Det kan också ge tillvaron den där lilla extra guldkanten. Kanske handlar det om att resa, bygga ut sommarstugan, unna sig en lyxig middag, eller att hitta på roliga saker med barnbarnen.

Oavsett vad man vill göra så har jobbonärslivet flera ekonomiska fördelar. Man får avtalsenlig lön och betalar mindre i skatt från och med det år man fyller 66 år. Och så fortsätter man att tjäna in till sin allmänna pension. Om man dessutom väntar med att ta ut hela den allmänna pensionen, ökar den månatliga utbetalningen när man väl gör det.

Så även om pengar inte är vägen till lycka, kan en extrainkomst skapa lugn. Och lugnet är i sin tur som balsam för själen.

 

Pröva lyckan som jobbonär

Ordspråket säger att ”alla goda ting är tre”. Och i vår jakt på den optimala lyckokakan har vi identifierat tre av huvudingredienserna; relationer, vikten av att vara behövd och ekonomisk stabilitet. Och så bonusingrediensen – att lyckan ofta kommer med åldern. Helt klart något att se framemot.

Som grädde på moset har vi också turen att leva i ett av världens lyckligaste länder. Det visar den senaste upplagan av FN-rapporten ”World Happiness report” där Sverige hamnar på fjärde plats.

Rapporten bygger på Gallup-undersökningar där människor har skattat sin självupplevda lycka. Bäst i klassen är Finland som ligger på första plats följd av Danmark och Island.

 

Så vad blir då slutsatsen?

Jo, vi bor i världens fjärde lyckligaste land. Vi blir alla äldre. Och vi har koll på tre av huvudingredienserna i lyckoreceptet.

Så ta chansen. Baka din egen lyckokaka. Prova på livet som jobbonär hos Veteranpoolen. Det värsta som kan hända är att du blir lite lyckligare, tjänar lite extra pengar och får nya vänner för livet.

Foto: Studio Emma Svensson

Gör en spontanansökan idag!
Gör en spontanansökan idag!

Hos oss kan du som är pensionär välja ut just de uppdrag du tycker låter intressanta. En del uppdrag är udda och oväntade – och en del är alldeles vanliga och trevliga. Som att klippa gräs, bygga en altan eller putsa fönster. Något  för alla!

Fyll i en enkel spontanansökan – inget krångligt CV. Vi följer upp inom en vecka och berättar om lön och svarar på dina frågor. Sedan kan du sova på saken, provjobba om du vill – och bestämma i lugn och ro. Vi hörs!