Nödhjälp för höstlöv – så tar du hand om lövmassorna

Nödhjälp för höstlöv – så tar du hand om lövmassorna

När höstens färgglada löv börjar dala ner på våra gräsmattor och trädgårdar, ställer vi oss frågan. Vad ska jag göra med dem – måste de tas bort eller kan de ligga kvar.

I den här artikeln reder vi ut vad som händer om du låter dem ligga kvar, vilka metoder du kan använda för att få bort dem och vad du faktiskt kan göra med löven. Men att ta hand om löven helt på egen hand kan vara ett tufft och tidskrävande jobb – samtidigt som det är det perfekta fyspasset en frisk och härlig höstdag.

 

Lite löv gör ingen skada

Lite löv gör ingen skada – men att låta ett tjockt lager löv ligga kvar på gräsmattan kan ha flera negativa effekter. Löv som täcker gräsmattan kan kväva gräset, hindra det från att få tillräckligt med ljus och luft för att växa. Resultatet är ofta en gul och döende gräsmatta när våren kommer.

Dessutom skapar löven en fuktig, mörk miljö som är perfekt för svampar och sjukdomar att växa i. Dessa kan snabbt sprida sig till dina växter och orsaka skador.

Slutligen, kan löv även locka till sig skadedjur som möss och insekter, som kan skada din trädgård och eventuellt till och med ta sig in i ditt hem. Att regelbundet rensa bort löven kan hålla din trädgård frisk och minska risken för dessa problem.

 

Lövblås, klippa eller räfsa – vilken metod passar dig bäst

Det finns flera metoder för att hantera höstlöven. Den mest effektiva metoden för dig beror på din trädgårds storlek och dina personliga preferenser.

En lätthanterlig metod är att använda en lövblåsare. Denna kraftfulla maskin kan snabbt och effektivt samla ihop löven i högar, vilket gör det lättare för dig att samla upp dem. Lövblåsare kommer i olika modeller, inklusive handhållna, ryggsäcksmodeller och även åkbara modeller för större fastigheter.

Ett annat alternativ är att använda en gräsklippare med en påssamlare. Genom att köra gräsklipparen över löven, klipps de i mindre bitar och samlas upp i påssamlaren. Dessa mindre lövbitar bryts ner snabbare i komposten eller kan lättare användas som mulch.

För de som föredrar en mer manuella metod, är den traditionella räfsan ett pålitligt alternativ. Detta kan vara mer tidskrävande, men det ger dig också mer kontroll över var och hur löven samlas upp. Och passar dig som gillar att ta i ordentligt med kroppen.

 

Se upp med eklöven

Vissa trädtyper, som eken, producerar löv som kräver särskild hantering. Eklöv bryts nämligen ner långsammare än andra lövtyper på grund av deras höga innehåll av tanniner. Detta kan försura jorden om de lämnas att brytas ner naturligt. Dessa löv bör därför komposteras separat, och komposten bör sedan användas på platser där växter trivs i surare jord.

 

Från avfall till resurs

När du har samlat upp löven, kan du omvandla dem till en resurs för din trädgård. En av de mest effektiva användningarna för löv är att kompostera dem. Kompostering är en process där organiskt material, som löv och gräsklipp, bryts ner av mikroorganismer. Resultatet är en rik, mörk jord som är fylld med näringsämnen. Denna kompost kan användas för att förbättra din jords kvalitet och främja planttillväxt. Det blir det eget ekosystem.

Lästips – så bygger du en egen kompost!

Du kan också använda dina löv som mulch – ett material som sprids ut över jordytan för att bevara fukt, förhindra ogräs och skydda mot temperaturväxlingar. Löv är ett utmärkt mulchmaterial, och kan spridas ut runt dina växter.

Slutligen kan löv användas för att skydda dina växter under vintern. Vissa växter, särskilt perenner och nyplanterade växter, kan vara känsliga för frost. Ett tjockt lager av löv kan fungera som en isolator, skydda växternas rotsystem och hjälpa dem att överleva vintern.

 

Fysisk aktivitet för hela familjen

Att räfsa löv behöver inte bara vara ett nödvändigt ont, det kan också vara en utmärkt fysisk aktivitet för hela familjen. Fysisk aktivitet är viktig för hälsan, och att räfsa löv är ett bra sätt att få motion samtidigt som du tar hand om din trädgård.

Det ger en möjlighet att komma ut i friska luften, få lite motion och till och med ha lite skoj. Varför inte göra en dag av det med en familjevänlig lövräfsningsfest? Du kan till och med göra det till en årlig tradition, skapa minnen samtidigt som du tar hand om din trädgård. Varför inte belöna er med en härlig korvgrillning.

 

Visste du att – vissa träd bär sina döda löv hela vintern

Visste du att det finns träd som bär sina döda löv genom hela vintern? Detta fenomen kallas ”marcescens”. Istället för att tappa sina blad under hösten, som de flesta lövträd gör, behåller träd som ek och bok sina vissnade löv tills våren kommer. Dessa löv faller alltså inte av förrän nya, friska löv börjar växa. Detta är naturens sätt att ge ett extra skydd och isolering till trädet under de kalla, hårda vintermånaderna. Fascinerande, eller hur?

 

Från problem till möjlighet

Att se ett hav av löv på din gräsmatta kan vid första anblicken verka överväldigande. Men med rätt inställning och några praktiska verktyg, kan du förvandla dessa löv från ett problem till en möjlighet. Du kan förbättra din trädgårds hälsa och utseende, ge din familj en rolig och givande aktivitet, och till och med bidra till miljöns välmående genom att återvinna och återanvända löven istället för att skicka dem till soptippen.

Göra jobbet själv – eller ta hjälp?

Tycker du ändå att det låter krånglig eller du helt enkelt inte har tid att ta hand om lövhavet – kolla med oss. Våra veteraner har all tid i världen att hjälpa dig att ta hand om höstlöven på bästa sätt. Vi kan också köra dem till tippen om du inte har en kompost på din tomt.

Denna tjänst ingår dessutom i RUT-avdraget. Vill du ta reda på timpriset och när vi har tid att hjälpa dig – fyll i ditt postnummer här så kan du snabbt lämna ett meddelande till oss. Vi lovar att återkomma direkt till dig. We löv it!