Hushälsa – 7 saker att hålla koll på

Hushälsa – 7 saker att hålla koll på

Sköt om ditt hus regelbundet så minskar du risken för tråkiga och kostsamma överraskningar längre fram. Tar du hand om din fastighet säkrar du även din ekonomiska investering långsiktigt och höjer det estetiska värdet så att du helt enkelt trivs bättre hemma. Oavsett om du är en nybliven husägare eller en gammal husräv – med våra enkla tips får du lite inspiration på vägen.

Vissa sakar kan du göra helt själv och andra delar behöver du kanske anlita en expert för att få åtgärdat på rätt sätt. Veteranpoolen kan hjälpa dig med flera delar – sådant du kanske inte hinner, kan eller orkar göra själv. Kolla gärna med oss.

Fasaden

Ibland räcker det med mindre underhållsinsatser och ibland är det helt enkelt dags för en total renovering av hela fasaden.

Har du en träfasad behöver du gå igenom den en gång varje år. Tvätta fasaden, gärna med en högtryckstvätt på låg nivå så du inte skadar trät. Kika efter synliga skador och byt ut allvarligt skadade eller ruttna brädor efter behov. Mindre glipor och sprickor kan du fylla med ett träspackel eller en tätningsmassa avsedd för utomhusbruk.

Skrapa bort flagnad färg och bättra på. Kolla med en färghandlare vad huset är målat i tidigare så du får samma färg. Och förebygg så att träd, buskar och annan växtlighet inte kommer i direkt kontakt med fasaden, då detta kan skada den.

 

Hängrännorna

När övergångssäsongerna vår och höst kommer är det viktigt att vara extra vaksam. Vårens snösmältning och höstens fallande löv innebär flera utmaningar som kan täppa till dina hängrännor och hindra deras funktion. Förutom säsongskontroller är inspektioner efter stormar lika viktiga. Stormar kan föra med sig en mängd skräp, från kvistar till grenar, som snabbt kan hindra vattenflödet och orsaka översvämningar.

Om du har installerat rännskydd eller lövskydd bör du hålla koll på dem. Även om de är utformade för att underlätta rengöringen av rännorna är de inte idiotsäkra. Det är klokt att inspektera skydden regelbundet för att säkerställa att de är intakta och obehindrade, så att vattnet kan passera som avsett samtidigt som det mesta av skräpet hålls ute. Ta bort allt skräp, löv och gamla kvistar.

En dag med solsken kan du också låta vatten rinna genom hängrännorna med hjälp av en trädgårdsslang. Denna simulering av regn kommer att ge dig en tydlig bild av hur väl dina hängrännor fungerar.

Vill du ha vår hjälp – få prisförslag här.

Tätningslister

Ta för vana att inspektera dina tätningslister i fönster och dörrar minst två gånger per år, vanligtvis under våren och hösten, för att tidigt upptäcka slitage eller skador. Materialet försämras med tiden på grund av exponering för väder och vind, temperaturförändringar och allmänt slitage.

Väl tillslutna dörrar och fönster förhindrar luftläckage och håller varm luft ute på sommarn och inne på vintern, vilket minskar belastningen på både värme- och kylsystem. Du sparar också pengar då din elräkning blir lägre när ditt HVAC-system inte behöver arbeta lika hårt för att bibehålla önskad temperatur.

Minskat drag bidrar dessutom till en mer behaglig inomhusmiljö, mindre buller och lägre nivå av pollen. En liten insats som kan göra stor skillnad i det långa loppet.

Vill du ha vår hjälp – få prisförslag här.

Kattvinden

Att inspektera kattvinden är bra att göra både på våren och på hösten. Men att genomföra inspektioner under våren är särskilt fördelaktigt, eftersom det ger gott om tid att åtgärda eventuella upptäckta brister innan sommarens eller vinterns påfrestningar sätter in.

När du undersöker detta område, var noggrann i din sökning efter tecken på fuktintrång. Fläckar eller fukt på väggar eller tak kan vara tecken på läckage som kan äventyra husets konstruktion. Se till att isoleringen inte bara är torr utan också sitter ordentligt på plats, eftersom den spelar en avgörande roll för att bibehålla energieffektiviteten och komforten i ditt hem.

Dessutom kan småkryp finna tröst i avskildheten på en vind, så håll utkik efter tecken på ovälkomna gäster som gnagmärken, bomaterial eller spillning. Om du tar itu med dessa problem omedelbart kan du förhindra allvarligare angrepp.

 

Krypgrunden

Har du en fastighet med krypgrund behöver du hålla koll på ett par viktiga saker varje år. Bästa tiden är både tidigt på våren och sent på hösten eftersom förhållandena i krypgrunden är som mest stabila då. Fukt är den vanligaste orsaken till problem och ohälsa i krypgrunden.

Ta bort organiskt material, kolla efter stående vatten och att ångspärren täcker hela grunden och inte har några revor. Säkerställ att ventilationsöppningar inte är blockerade och känn efter så att isoleringen är torr och inte fallit ner. Kolla också att rör och elkablar är hela och leta efter tecken på skadedjursangrepp. Slutligen – se och lukta för att upptäcka mögelpåväxt.

 

Värmepumpen

Det finns många saker att hålla koll på, men det som många glömmer (eller inte orkar göra) är att hålla rent själva luftfiltret. Om du gör rent luftfiltret varannan månad håller den högre effektivitet och sänker samtidigt dina driftskostnader. Har du en pälskling hemma kan du behöva göra det varje månad. Sänker du temperaturen när du är på semester sparar du också energi.

Läs alltid igenom bruksanvisningarna för din modell och anlita en servicetekniker om du är osäker. Eller en handyman från Veteranpoolen om du vill ha hjälp med enklare insatser som t ex att byta filter.

Vill du ha vår hjälp – få prisförslag här.

Taket

Den tekniska livslängden för ett tak kan variera kraftigt beroende på vilka material som använts, kvaliteten på installationen, klimatet och hur väl det har underhållits under årens lopp. Ett tak av takpapp håller normalt mellan 15–30 år – medan takpannor kan hålla ändå upp till 50 år om du tar hand om det. Så ta för vana att inspektera ditt tak två gånger per år och särskilt efter en storm.

Har du ett tak av takpapp kikar du efter sprickor och blåsor och att det ser intakt ut. Har du ett tak med pannor kikar du så att pannorna ligger på rätt plats och byt ut pannor som spruckit. Ta alltid bort skräp och grenar från taket. Regelbundet underhåll och snabb reparation av små problem är avgörande för att förhindra mer betydande problem som kan leda till läckage eller behovet av ett fullständigt takbyte.

Ta reda på timpris

Ta reda på vad det kostar per timme efter ROT-avdraget om du vill ha vår hjälp. Fyll i ditt postnummer här så får du kontakt med ett kontor nära dig. Du väljer själv om du vill fylla i formuläret på nästa sida eller ringa oss. Du får svar snabbt!