Jobbonären Nils – lönen ger oss möjlighet att fortsätta resa

Jobbonären Nils – lönen ger oss möjlighet att fortsätta resa

Hur är det att lämna ett långt yrkesliv inom vården till att bli jobbonär? Bra, om du frågar Nils i Lund. Han avgör själv vilka jobb han vill ha – och tackar bara ja till sånt han trivs med. Och pengarna går till vandringsresor i Italien.

Nils är snickare, målare, eftertraktad fönsterputsare och pigg pensionär – allt på en gång. Kunderna vill inte släppa taget om honom och kommer hela tiden med nya uppdrag.

Fönsterputsarens hemligheter

Nils har många strängar på sin lyra, men både han har ett extra stort intresse för fönsterputsning, så vi börjar där.

Varför älskar alla din fönsterputsning?

– Jag vet faktiskt inte, säger Nils med ett stort skratt. Men jag håller med om att intresset är stort. Jag har putsat fönster i hela mitt liv, men bara mina egna. Nu när jag är pensionär får jag betalt för att göra det.

Låt oss försöka locka av Nils hans bästa tips på hur man får rena fönster, utan ränder. Även om en mästare kanske inte vill avslöja alla sina hemligheter. Men Nils är generös och delar gärna med sig.

 

Skrapan är viktigast

– Det viktigaste verktyget är skrapan, förklarar han. Skrapan ska vara mjuk, gärna av gummi. Jag har provat nya skrapor, men bäst är min gamla trotjänare.

Okej, där har vi tips nummer ett. Använd en gammal skrapa som inte går att köpa. Sen då?

– Sedan tar du ljummet vatten med några droppar Ajax eller annat diskmedel. Blöt en trasa och torka av fönstren med mycket vatten. Ta skrapan och dra av rutan uppifrån och ner, eller från sida till sida. Dra hela vägen, stanna inte mitt i.

Bra, inte stanna mitt i. Vi antecknar. Nils fortsätter:

– Och se till att du får med dig randen som blir när du skrapar. Lägg skrapan över randen när du gör ditt nästa drag.

Jaha, ta med randen. Det låter enkelt när han förklarar, svårare i verkligheten. Men, men…

– Och för säkerhets skull kan du torka av skrapan mellan varje varv. Torka även av vattenspill från fönsterkarmar och fönsterbrädor, förklarar Nils.

Okej, torka av skrapan mellan varven. Torka av den med vad?

– Jag tycker det är bäst med gamla köksdukar i bomull, säger Nils. Gamla örngott eller utslitna sängkläder fungerar också fint. Bara det inte är ett blankt material som siden.

 

Spelar temperaturen någon roll?

Undrar just om temperaturen har någon betydelse. Hur fungerar det med fönsterputs och minusgrader?

– November är faktiskt en bra månad för att putsa fönster utomhus. Åtminstone i Skåne. Det kan vara en nackdel om det är för varmt ute. Och helst ska det inte vara direkt solljus mot fönstret. Men det är klart, att minusgrader är inte heller bra, det får inte frysa.

Vi noterar. Inte för varmt, inte för kallt. Är det allt?

– Ja, nu är det klart. Glaset ska lämnas lätt fuktigt, så det får torka naturligt. Torka inte av fönstret med trasan utan låt fukten förångas av sig själv. Då får du ett fint fönster utan ränder, säger Nils och ser så där belåten ut som endast den kan göra som utför ett riktigt gott arbete.

 

RUT hjälper till

Trots alla tips från Nils är det ändå enklast att bara anlita Veteranpoolen. Vilket många också gör.

– RUT hjälper också till, säger Nils. RUT-avdraget halverar ju kostnaden för privatpersoner.

Faktum är att sextio procent av alla uppdrag Nils får kommer från privatpersoner. Men det betyder också att fyrtio procent av uppdragen är från företag. Just nu är det ett företag som tar upp det mesta av hans arbetstid.

 

Sätter upp mensskyddsautomater

Företaget Redlocker, känt från TV-programmet Draknästet, har anlitat Veteranpoolen i Lund. Och Nils är med.

– Det stämmer. Jag och en kollega från Veteranpoolen ska sätta upp fyrtiofyra mensskyddsautomater i hela Lunds kommun.

Redlocker startade som ett skolprojekt där grundarna Liza Eriksson och Clara Lidman ville ge tjejer gratis mensskydd. I tv-programmet Draknästet fick ungdomarna med sig alla fem drakarna som investerare, och i dag har företaget placerat ut tusentals mensskyddsautomater över hela Norden.

– Det är kul att ett företag som drivs av unga, innovativa människor anlitar Veteranpoolen. Det märks att de är smarta, och vi är glada att få hjälpa till, säger Nils.

 

Gillar att träffa folk

Nils har under större delen av sitt yrkesliv jobbat på snickeriverkstad inom daglig verksamhet, där han hjälpt människor med funktionsnedsättning. Ett jobb som han funnit mycket givande. Han gick i pension vid 65, och hade planerat att resa, men då slog pandemin till.

– Det var tråkigt att gå hemma och inte göra någonting, men så såg jag en annons att Veteranpoolen behövde mer folk. Så fort restriktionerna lättade hörde jag av mig och erbjöd mina tjänster.

Nils första uppdrag var att måla köksluckor. Sedan tvättade han ett helt hus utvändigt. Därefter har det bara rullat på. Måla, snickra, putsa fönster.

– Jag får många förfrågningar nu. Det är kul. Jag gillar att träffa folk och göra nytta för mig. Hustrun är också nöjd med upplägget. Då får hon lite egentid också.

 

Garderoben full med verktyg

Nils träffade sin hustru på dansbanan för femtio år sedan. De gifte sig när de var 23 år. Jag frågar om han har några goda råd för att få äktenskapet att hålla så länge. Han blir lite svävande, men att inte fylla lägenheten med verktyg kan vara ett tips.

– Vi flyttade från villa till lägenhet för några år sedan, och då har vi inte lika mycket plats för mina verktyg. Det är lite besvärligt.

Har du verktygen under sängen.

– Nej, svarar Nils. Men jag har en hel garderob full. Det är kanske inte så populärt, ha ha. Men nånstans måste man ju ha dem.

 

Många återkommande kunder

Det märks att Nils trivs med Veteranpoolen. Och kunderna trivs med honom.

– Jag har många återkommande kunder. De blir glada när vi kommer från Veteranpoolen, och de vill hela tiden ha hjälp med nya saker.

Nils gillar att kunna styra vilka jobb han vill ha. Och han bestämmer själv hur mycket han vill arbeta. Pengarna han får går till resor.

– Jag och hustrun gillar att vandra och cykla. Vi åker gärna på vandringsresor till Italien. Då är det bra med lite extrapengar.

 

Fler borde prova

Har du några goda råd att ge till alla som funderar på att prova livet som jobbonär?

– Absolut! Gör en spontanansökan på webben. Det är inget att vara rädd för. Testa och se. Du avgör ju själv vilka jobb du vill ta. Du gör bara det du trivs med.

Är jobbonär din grej?
Är jobbonär din grej?

Hos oss kan du som är pensionär välja ut just de uppdrag du tycker låter intressanta. En del uppdrag är udda och oväntade – och en del är alldeles vanliga och trevliga. Som att klippa gräs, bygga en altan eller putsa fönster. Något  för alla!

Fyll i en enkel spontanansökan – inget krångligt CV. Vi följer upp inom en vecka och berättar om lön och svarar på dina frågor. Sedan kan du sova på saken, provjobba om du vill – och bestämma i lugn och ro. Vi hörs!