Jobbonären Yvonne fixar stämningen på ett TV-produktionsbolag

Jobbonären Yvonne fixar stämningen på ett TV-produktionsbolag

Kan man vara med och påverka stämningen på ett tv-produktionsbolag som pensionär? Om man heter Yvonne Bäckström så är svaret definitivt ja. För vad sägs om att som veteran börja arbeta i en helt ny bransch, och få förtroendet att arrangera en afterwork i kärlekens tecken?

Yvonne Bäckström är en erfaren senior som har ”rotat i det mesta” som hon själv säger. För Yvonnes del innebär det att hon har ett variationsrikt yrkesliv i bagaget. Hon har arbetat inom hemvården och som bartender. Dessutom är hon utbildad dekoratör och har jobbat i klädbutik. Världsnaturfonden, Skansen, Gröna Lund och Råsundaskolan finns också med på meritlistan. Men när det väl var dags att gå i pension, så var det någonting som skavde.

– Jag hade inte lust att sluta arbeta. Och jag visste att jag inte ville fortsätta inom skolans värld som var min sista anställning innan pensionen. Jag har energi och arbetsglädje kvar och därför kontaktade jag Veteranpoolen. Det är det absolut bästa jag har gjort, berättar Yvonne.

En ny karriär som jobbonär

På Veteranpoolen väljer man själv sina uppdrag och hur mycket man vill arbeta. Och det kommer hela tiden in nya uppdrag som man kan kika på. Yvonnes första uppdrag för Veteranpoolen var som loungeansvarig där hon fick arbeta med allt som ingår på ett hotell. Det passade henne perfekt eftersom hon arbetat med människor i hela sitt liv, och snabbt lärt sig att läsa av situationer. En erfarenhet som hon ständigt har stor nytta av.

– Det är fantastiskt att kunna välja vad man vill göra. Det känns som om jag har fått en ny karriär som jobbonär. Och tack vare Veteranpoolen har jag fått uppdrag som hade varit svåra att få på egen hand. Det är också fint att företaget som anlitar mig verkligen vill ha en senior person, eftersom de har vänt sig till Veteranpoolen, säger Yvonne.

Värmer att vara uppskattad

I dag arbetar Yvonne på tv-produktionsbolaget Nexiko som producerar filmer och serier. Några exempel på Nexikos produktioner är ”Alla mot alla”, ”Lerin på Lofoten” och ”Lucianoz – dansbandsstjärnan från Rinkeby”. Två av bolagets grundare är TV-profilerna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson som många säkert känner igen från programmet ”Alla mot Alla”

– När jag såg annonsen kände jag direkt att det här uppdraget skulle passa mig som handen i handsken. Och jag hade rätt. Nexiko är en av de bästa arbetsplatserna som jag har arbetat på, och jag har varit på många. Alla är trevliga, välkomnande och inkluderande. Jag känner att de verkligen uppskattar det jag gör vilket värmer, berättar Yvonne.

Mood manager?!

Arbetsuppgifterna är att hålla snyggt i köket och se till att trivseln är god, man kan nästan säga att Yvonne också är ”mood manager”. Titeln ”mood manager” var ny för Yvonne och väcker säkert mångas nyfikenhet. Och vad gör egentligen en ”mood manager” för spännande saker på dagarna?

– Ha, ha! Ja min främsta uppgift är som sagt att vara ansvarig för köket som är hjärtat här på Nexiko. Jag ser till att det är rent, snyggt och organiserat. Och så hjälper jag till att beställa mat, och är tillsammans med en kollega ansvarig för att det finns frukost till veckans frukostmöte. Blommor förstärker trivseln och jag sköter om dem och fixar buketter när det passar, säger Yvonne.

Men även den sociala biten är viktig. En stor del av Yvonnes arbete handlar om att småprata och se till att alla känner sig sedda och trivs på sin arbetsplats. Yvonne är alltid noga med att gå runt på kontoret och kolla läget, och att tacka för dagen när hon går.

– Det absolut bästa med det här jobbet är alla kontakter jag får. Att börja på Nexiko har varit som att komma in i en helt annan värld eftersom branschen är ny för mig. Det handlar om att förstå deras arbetssätt och vad de har för önskningar, förväntningar och behov. Och så är det otroligt kul att få arbeta tillsammans med så många kreativa människor, det passar mig fint, berättar Yvonne.

Afterwork med skräckblandad förtjusning

En av de saker som Yvonne uppskattar med sitt arbete är att hon får ta mycket egna initiativ. Och det är roligt att initiativen faller i god jord. Hon berättar om ett exempel när det behövdes en stege till köket. Då sökte Yvonne runt på nätet och hittade en som hon trodde skulle passa. Hon skickade länken till sin chef som sa ja, och som inte själv behövde lägga tid på att leta.

Genom att Yvonne förenklar den här typen av saker, kan medarbetarna på Nexiko fokusera på sitt arbete. Samtidigt flyter kontorslivet på och arbetsmiljön får en guldkant.

– Häromdagen fick jag frågan om jag ville arrangera en afterwork för alla medarbetare på Alla hjärtans dag. Det ville jag såklart! Tanken är att det ska bli något alldeles extra och jag ser framemot utmaningen med skräckblandad förtjusning. Jag vill ju att afterworken ska bli superlyckad och har fått flera olika idéer. Och på samma gång pirrar det i magen, precis som det ska, skrattar Yvonne.

En komiker som drömkollega

Det är tydligt att Yvonne är mer än nöjd med sitt val och att hon trivs som jobbonär. Hon rekommenderar varmt Veteranpoolen till andra seniorer som funderar på ett arbetsliv efter pensionen.

– Man blir alltid så bra bemött på Veteranpoolen och jag har fått tips på uppdrag som de tror kan passa mig. Vi som har arbetat ett helt yrkesliv har massa värdefull erfarenhet som många kan ha glädje av. Det är verkligen en ”win-win” som man säger, både för mig som vill fortsätta att arbeta, och för det företag som behöver hjälp.

Flera av de seniorer som är anslutna till Veteranpoolen tycker om att få välja själva, och att få lägga upp sitt arbetsliv på sina egna villkor. Och på tal om egna villkor och att få välja själv – vilken känd person skulle Yvonne vilja dela uppdraget som ”mood manager” med?

– Oj, jösses vilken svår fråga! Men det skulle nog vara väldigt kul att jobba ihop med komikern Robert Gustafsson. Han är hysteriskt rolig och känns som en person som har hjärtat på det rätta stället, avslutar Yvonne.

Är jobbonär din grej?
Är jobbonär din grej?

Hos oss kan du som är pensionär välja ut just de uppdrag du tycker låter intressanta. En del uppdrag är udda och oväntade – och en del är alldeles vanliga och trevliga. Som att klippa gräs, bygga en altan eller putsa fönster. Något  för alla!

Fyll i en enkel spontanansökan – inget krångligt CV. Vi följer upp inom en vecka och berättar om lön och svarar på dina frågor. Sedan kan du sova på saken, provjobba om du vill – och bestämma i lugn och ro. Vi hörs!