Jobbonärer som gör rent hus – och har kul på kuppen

Jobbonärer som gör rent hus – och har kul på kuppen

Kan det verkligen vara roligt att städa? Och kan städning ge energi, nya vänner och en härlig känsla av nöjdhet? Ja, helt klart, säger jobbonärerna Annikki, Jannica, Ann-Kristin och Nils. De har alla fyra hittat oväntad lycka och fått uppleva städningens magi. Lär känna veteranerna som lämnar citrondoft, fläckfria fönster och rena golv efter sig.

Nystädat – detta ljuvliga ord som andas tillfredställelse och lugn. Och känslan av att ha åstadkommit något. För det är något visst med att skapa ordning och reda. Att ta en sak i taget och se hur allt faller på plats. Smuliga köksbänkar som blir rena, matta kranar som blänker och fönster som ser nya ut.

Träffa Annikki och Jannica som blev vänner tack vare städningen, och 70-plussaren Ann-Kristin som är piggare nu än när hon var 50 år. Och lär dig hur du får snygga fönster med experttips från Nils.

 

Tycker om att göra rent och snyggt ihop

Annikki och Jannica var båda skeptiker. Ingen av dem ville ha städuppdrag när de först började som jobbonärer hos Veteranpoolen. Men så blev de sammanförda och började prova på olika typer av städuppdrag. Och det var en riktig vinstlott.  De upptäckte att de både gillar varandra och att göra rent och snyggt ihop.

– Jag städar gärna tillsammans med Jannica. Vi har jätteroligt tillsammans. Det känns också tryggt att vara två, säger Annikki.

De återkommande veckostädningarna har de delat upp mellan sig eftersom hemstädning ofta bara tar ett par timmar. Och är väldigt belönande.

– Hemstädning är så konkret, och man ser verkligen världens skillnad, säger Jannica.

– Och så doftar det så himla gott, fyller Annikki i.

De berättar att det inte är samma skurande och skrubbande som det ofta var förr. Dagens hem är moderna hushåll med praktiska materialval, vilket gör det hela ganska lättstädat. Speciellt när de kommer regelbundet varje eller varannan vecka.

Om det är större uppdrag som kräver mer, som exempelvis flyttstädning och storstädning kör de gärna ihop.

– Ser vi uppdrag som vi kan göra tillsammans så kontaktar vi varandra. Och ofta får vi uppdragen då, säger Jannica.

När de städar tillsammans så börjar den ena i köket och den andra i badrummet, och sen rullar det på rum för rum.

– Vi jobbar var för sig på ett och samma jobb, och när vi är klara händer det att vi går ut och äter eller fikar ihop, säger Annikki.

 

Ökad energinivå och mycket rörelse

Att städa är ett aktivt jobb med mycket rörelse. Och även om det kan vara fysiskt krävande så vittnar både Annikki och Jannica om att de har blivit piggare och fått mer energi.

– I början var jag jättetrött efter ett städuppdrag, men nu känner jag mig inte alls trött längre, berättar Jannica. 

– Mina barnbarn tycker att jag är mycket piggare än förut, och det stämmer faktiskt, säger Annikki.

Städning är inte lika intensivt som ett pass på gymmet eller en sväng i löpspåret, men gör ändå gott för kropp och själ. Fysisk aktivitet frigör endorfiner, kroppens naturliga ”må bra”-kemikalier. Det minskar i sin tur stress, höjer humöret och ökar energinivån.

En annan person som också har märkt av fördelarna med städuppdrag är jobbonären Ann-Kristin. Hon beskriver sig själv som en aktiv, pigg och social person som ”älskar att prata med gud och alla människor”

Ann-Kristin arbetar med hemstädning och företagsstädning hos Veteranpoolen. Och både hon och hennes nära och kära upplever att Ann-Kristin har fått mer energi som jobbonär.

– När min dotter fyllde 50-år sa hon att ”mamma är piggare nu, än hon var när hon var 50”, och jag tror hon har rätt, skrattar Ann-Kristin.

Hennes favorituppdrag är flyttstädning eftersom husen oftast är helt tomma. Och så tycker hon väldigt mycket om att arbeta tillsammans med andra veteraner.

– Jag älskar att flyttstäda. Vi städar husen från topp till tå och håller på 6–8 timmar. Det är också helt fantastiskt att man får nya kamrater, det är inte helt lätt när man är äldre, säger Ann-Kristin.

 

Städningens magi och tillfredställelse

Något som många nämner när man pratar om städning är den härliga tillfredställelsen. Man ser helt enkelt ett tydlig resultat av sitt arbete. Jobbonären Nils är väl bekant med detta eftersom han älskar och är expert på fönsterputsning.

– Ja, intresset är stort. Jag har putsat fönster i hela mitt liv, men bara mina egna. Nu när jag är pensionär får jag betalt för att göra det, skrattar Nils.

Och alla som har putsat fönster vet att det kan vara riktigt tålamodskrävande. Men Nils delar generöst med sig av sina bästa fönsterputsartips.

– Det gäller att ha en mjuk gummiskrapa, och så ska man använda ljummet vatten med diskmedel i. Blöt en trasa och torka av fönstren med mycket vatten. Ta skrapan och dra av rutan uppifrån och ner, eller från sida till sida. Dra hela vägen, stanna inte mitt i. Lägg skrapan över randen när du gör ditt nästa drag, så slipper du den sen, berättar Nils.

Följer man Nils råd kan man alltså njuta av rena fönster, utan den irriterande randen som gärna vill dröja sig kvar.

Och kanske är det just det som är så magiskt och belönande med städning. Att förvandla det som livet har tufsat till och stökat ner till harmoni igen.

– När jag gick ifrån en städning idag så vände jag om och tittade in i lägenheten. Och så sa jag till mig själv: “Men för fasen, vad snyggt jag har gjort det!”, säger Jannica.

Dessutom gör man en viktig insats för någon annan. Oavsett om det handlar om hemstädning eller företagsstädning på en arbetsplats, förbättrar man någons vardag.

Så det ligger nog något i ordspråket ”alla goda ting är tre”. Och att städningens tre goda ting är rörelse, gemenskap och tillfredställelse. För det är många som blir positivt överraskade när de börjar med städuppdrag.

– Det låter ju inte klokt. Jag är förvånad själv – över hur kul jag tycker det är att städa, avslutar Jannica.

Jobbonär – att välja sin egen frihet
Jobbonär – att välja sin egen frihet

Ja, livet efter pensionen, och livet som jobbonär kan se väldigt olika ut. På Veteranpoolen finns det flera typer av uppdrag där trädgård, målning, städning, snickeri, montering, reception och butik är några exempel.  Och det fina i kråksången är att det är du som väljer. För pensionen är ju lika med frihet. Frihet att välja var, när och hur.