Jobbonärer väcker liv i de svenska trädgårdarna

Jobbonärer väcker liv i de svenska trädgårdarna

PRESSMEDDELANDE 16 april

Våren har äntligen gjort entré runt om i Sverige och nu kliar det i trädgårdsfingrarna hos många. Men för en del kan trädgården bli ett dåligt samvete när tiden, orken och kunskapen inte räcker till. För Sveriges största arbetsgivare för pensionärer, Veteranpoolen, har det blivit tradition att göra vårfint i trädgårdar runtom i landet. Nu delar trädgårdsveteranerna med sig av sina bästa trädgårdstips inför våren.

Våren har äntligen gjort entré runtom i Sverige och nu kliar det i trädgårdsfingrarna hos många. Men för en del kan trädgården bli ett dåligt samvete när tiden, orken och kunskapen inte räcker till. För Sveriges största arbetsgivare för pensionärer, Veteranpoolen, har det blivit tradition att göra vårfint i trädgårdar runtom i landet. Nu delar trädgårdsveteranerna med sig av sina bästa trädgårdstips inför våren.

Svenskarnas intresse för trädgård och odling blomstrar – efterfrågan på Veteranpoolens trädgårdstjänster är rekordhög. Många har insett att en välskött trädgård inte kommer av sig självt, utan kräver mycket omsorg och planering. Kunniga trädgårdsveteraner från Veteranpoolen kommer nu göra vårfint i tusentals trädgårdar runt om i hela Sverige.

En av dem är Tage Koverberg, som har varit jobbonär genom Veteranpoolen i snart två år. När den före detta arbetsterapeuten gick i pension för ett par år sedan dröjde det inte länge innan han började längta efter att arbeta och få röra på kroppen igen. En längtan som ledde honom ut i grönskan. Idag gör Tage det mesta i kundernas trädgårdar; skottar snö, klipper gräsmattor, häckar och buskar, slår med lie, beskär fruktträd och röjer med motorsåg.

– Man måste ha tålamod när man arbetar i en trädgård. Man kan inte alltid göra det man tänkt sig på en gång! Då är risken att man gör mer skada än nytta. Att arbeta med just trädgårdar är väldigt föränderligt. Och det finns allt något nytt att lära sig på vägen, säger Tage Koverberg.

Utbildning på Rosendals Trädgård

En del trädgårdsarbetande jobbonärer på Veteranpoolen har en professionell bakgrund inom trädgårdsskötsel, medan andra har stor erfarenhet av trädgårdsarbete på hemmaplan. En kompetens som är mycket efterfrågad bland kunderna är trädbeskärning. För att möta det önskemålet anordnade Veteranpoolen en utbildning på anrika Rosendals Trädgård. Där deltog både Tage och hans kollega Eva Bergström tillsammans med ett 30-tal andra jobbonärskollegor.

– Ofta hanterar vi träd som är 100 år eller äldre. Då gäller det att ta sig an uppgiften med hänsyn och ödmjukhet. Titta ordentligt på trädet – vad vill och behöver det? Det handlar om att hitta en lösning som i största möjliga utsträckning passar både kundens och trädets vilja. För visserligen är våren är en lämplig tid att skära bort döda trädgrenar, och grenar i som växer i kors och hindrar tillväxten. Men trädbeskärning är en konst som kräver att både hjärta och hjärna är med, säger jobbonären Eva Bergström.

För Eva har trädgårdsintresset följt henne genom livet. Hennes pappa arbetade i Båstads äppelträdgårdar när hon var liten, och hon har alltid haft trädgård och odlingar av olika slag. När Eva hade gått i pension efter ett långt arbetsliv som rektor och pedagog, ville hon göra något roligt för att hålla igång – och det skulle vara utomhus. Idag beskär Eva träd i trädgårdar och kolonilotter runtom i Bromma.

Socialt och flexibelt extraknäck

Flexibiliteten som jobbet på Veteranpoolen innebär tycker Eva och Tage är viktig, att kunna ta de uppdrag man önskar när det passar. Tage delar just nu sin tid mellan kedjehuset i Järfälla och jordbruksfastigheten strax utanför Vindeln i Västerbotten. Men även det sociala utbytet med andra människor som uppdragen ger är en stor fördel med livet som jobbonär. Genom att arbeta ute i trädgårdarna får Eva och Tage träffa nya människor både i kollegor och kunder, och många uppdrag hos kund blir återkommande säsong efter säsong.

– Jag försöker alltid komma till kunden med ett gott humör. Jag lyssnar in deras önskemål och går igenom vad de önskar få utfört, och efteråt stämmer jag av att de är nöjda. Om de bjuder på fika efteråt stannar jag alltid en stund för att prata. Folk har ofta så intressanta historier från sina liv, säger Tage Koverberg.

Vid frågor, kontakta gärna
Carolina Andersson, pressansvarig Veteranpoolen
Tel: 072-145 28 12
E-post: carolina.andersson@veteranpoolen.se 

FAKTA

Lyckas med trädgården i vår – Veteranpoolens trädgårdsexperter tipsar:

1. Beskär på rätt sätt
Vissa fruktträd, som päron- och äppelträd, kan i många fall beskäras redan under tidig vårvinter för att få undan grenar som växer i kors eller är döda. Men klimatet, och därmed förutsättningarna för trädet, varierar i vårt avlånga land. Om trädet beskärs vid fel tidpunkt, eller om beskärningen utförs på ett felaktigt sätt, kan du riskera att skada det. Om du känner dig osäker på vad som passar ditt fruktträd bäst, är det en god idé att kontakta någon som kan.

2. Som man sår får man skörda
Nyckeln till att få en prunkade trädgård till sommaren är att börja planera i god tid. Börja förbereda odlingsbäddarna genom att gräva om och tillföra näring, och förkultivera dina plantor. Nu kan du börja plantera sommarblommande lökar som begonia, gladiolus och dahlia. Har du rosenbuskar brukar det vara dags att beskära dem nu, för att få nya, härliga blommor när sommaren närmar sig.

3. Håll koll på skadedjur
När det blir varmare utomhus kommer skadedjuren fram. Håll koll på skadedjur som sniglar, kålfjärilar och bladlöss, som kan fördärva vårens hårda arbete, gärna flera gånger per dag om du har möjlighet. Skydda dina odlingar redan tidigt under säsongen genom att täcka över med fiberduk. Om din växt blivit angripen – ge inte upp! Ge den drabbade lite extra vatten och näring så kan den snart repa sig.

4. Satsa på en naturlig gödning
Att ha en kompost i anslutning till trädgården är ett smart sätt att bli av med bråte från vårstädningen i trädgården – och samtidigt skapa en kemikaliefri gödning till dina odlingar! Tänk på att materialen i komposten. Gräsklipp och blommor tillför kväve, som skapar mikroorganismerna som gör nedbrytningsarbetet. Löv och kvistar skapar kol som balanserar kvävet och hjälper till att bibehålla kompostens hälsosamma luftcirkulation.